Skocz do zawartości

Wątek zbiorczy: powitania użytkowników

Pomocna odpowiedź

Witam ,mam na imię Grzegorz mam 45 lat .Elektroniką się interesuje od małego, zawsze byłem ciekawy jak to wszystko działa ale nie miałem dość szczęścia w zdrowiu więc odkładałem to na później. Dopiero głęboko się się tym tematem interesuje od 3 lat co nawet daje satysfakcję że coś o tej tematyce już wiem. Mam nadzieję że poszerzę swoje horyzonty i będę miał większą wiedzę niż miałem bo to akurat interesująca dziedzina. Więc witam wszystkich forumowiczów i zachęcam nowych do aktywności.

• Lubię! 1

Witam. Jestem Rafał, mam 48 lat, elektryką i elektroniką interesuję się od kiedy pamiętam. Od wielu lat naprawiam samochody, głównie elektrykę i podstawową elektronikę. Lubię tworzyć różne rzeczy i chciałbym nauczyć się podstaw programowania i zbudować coś ciekawego, może jakiegoś prostego robota. Chciałbym też zainteresować synów elektroniką i automatyką. 

• Lubię! 1

@RAF456 Witaj Rafał! Świetnie, że postanowiłeś do nas dołączyć! Mam nadzieję, że będziesz dzielić się z nami swoim doświadczeniem - śmiało pokazuj na forum, nad czym aktualnie pracujesz 🚀

Cześć ws\zystkim, jestem Mariusz, mam już dużo lat i zachciało mi się zmieniać pracę, postanowiłem zostać superelektronikiem z kosmosu, bo zawsze marzyłem o programowaniu małych komputerków. Nie mam o tym bladego pojęcia ale mam zamiar się wszystkiego dowiedzieć. Mam nadzieję że będe mógł czasem na was liczyć 🙂

Pozdro

• Lubię! 1

Witam wszystkich, mam na imię Andrzej mam 43 lata, elektroniką interesuję sie od najmłodszych lat a pracuję jako elektryk UR - automatyk i każdym wolnym czasie staram sie poszerzać swoją wiedzę.

• Lubię! 1

Cześć! Jestem studentką trzeciego roku Elektroniki i Telekomunikacji na AGH. Przyznam, że wcześniej nie interesowałam się zbytnio Arduino ani programowaniem mikrokontrolerów, ale dzięki studiom bardzo się do tego przekonałam. Właśnie zaopatrzyłam się w Wasz zestaw i mam nadzieję, że pozwoli mi on poznać świat programowalnych płytek od podszewki. Liczę na to, że przygoda z Arduino będzie fajnym początkiem mojej kariery zawodowej! :D"

• Lubię! 1

Cześć! Mam na imię Zuza i chciałabym zacząć przygodę z elektroniką której praktyką zainteresowałam się dość niedawno a zaczęło się od lutowania. Ogólnie jestem dość ciekawa świata i sam temat elektroniki kręcił się obok mnie od dłuższego czasu - w końcu nasz współczesny świat w dużym stopniu na niej się opiera. Chciałabym umieć naprawiać i diagnozować sprzęt elektroniczny a może z czasem nauczyć się też programować 🙂 

• Lubię! 1

Witam wszystkich.

Woli wstępu parę słów o mnie: jestem facetem, wiek 40+, a na imię mam Sebastian.

Skąd się wziąłem na blogu, a przez przypadek chociaż jak słyszałem niema czegoś takiego jak przypadek. A tak serio szukałem czegoś o doborze rezystora do diod Led i trafiłem na ten ekstra artykuł - „Jak dobrać rezystor do diody? Różne metody zasilania LED!”. Miałem już wcześniej styczność z tym tematem i już to robiłem dobierałem taki rezystor, ale polegało to na wklepaniu/wybraniu odpowiednich danych w licznych w sieci kalkulatorach, które całą resztę robią za nas same i wypluwają gotowy wynik. Tym razem chciałem zgłębić temat i trafiłem na ten w/w super artykuł. Potem kolejny i jeszcze jeden, a potem był wzięty na warsztat kurs podstaw elektroniki 1-nka (cały) i 2-jka (większość tematów) i fragmentami kurs elektroniki cyfrowej.

No dobrze ktoś zapyta ale po co od razu zakładać konto skoro kursy można czytać za friko na blogu. Wstyd się przyznać, a może i nie wstyd ale po +-20 latach od zakończenia szkoły gdzie była elektronika jako jeden z przedmiotów jedyne co w głowie zostało to Prawo Oma. W tym 2-ie wersje, których może lepiej tu nie cytować bo dotyczą ciał ;-). Nie powiem szkoła była fajna, a nauczyciele w większości spoko, w tym ze 3-rzy wybitne jednostki, ale co z tego jeżeli nauka polegała na tym by: WYKUĆ, ZDAĆ, ZAPOMNIEĆ I NOWY MATERIAŁ WYKUĆ.... No a część praktyczna, a i owszem była ale wystarczyło: przynieść gotowy zestaw, zlutować, uruchomić i zajęcia zaliczone - masz 5. W najlepszym wypadku zmontować układ pomiarowy zgodnie ze schematem z zeszytu ćwiczeń, a po sprawdzeniu przez prowadzącego dokonać pomiarów i wpisać je do zeszytu i znowu 5.

Gdyby nauka wyglądała tak jak w w/w kursach, a materiał był tak samo wytłumaczony, to sądzę iż mimo upływu tych +-20 lat znacznie więcej by w głowie zostało. A skoro mam zamiar (i to zrobię) przejść wszystkie 3-rzy kursy (zestaw Mistrza już mam) to z czasem przy przerabianiu kursów na pewno pojawią się u mnie jakieś pytania. Chodzi mi też po głowie i to nawet od dawna kilka projektów i dobrze by było jakby ktoś rzucił okiem, sprawdził, doradził. Z czasem myślę, że i ja będę mógł komuś pomóc doradzić więc czemu nie.

Wiec oto w taki właśnie sposób stałem się członkiem Waszej społeczności.

Pozdrawiam Sebastian.

• Lubię! 2

@M4d83 Witaj Mariusz! Nie martw się brakiem doświadczenia, każdy z nas kiedyś zaczynał od zera 🙂 Mam nadzieję, że zostaniesz z nami na dłużej, w razie problemów - pisz śmiało na forum!
@Endriu830 Witaj Andrzej! Mam nadzieję, że nasze forum pomoże Ci w poszerzaniu wiedzy 🤩 Zachęcam do stałej aktywności!
@nataliaD Cześć! Cieszę się, że postanowiłaś do nas dołączyć 😊 Mam nadzieję, że kurs przypadnie Ci do gustu! 
@Zukat Witaj na pokładzie Zuza! Mam nadzieję, że znajdziesz tu wiedzę i wskazówki, które przydadzą Ci się na start 😁 Zachęcam do stałej aktywności 🚀
@Sebastian_O Witaj Sebastian! Zestaw Mistrza to świetny start, a Twoja determinacja na pewno przyniesie efekty 💪 Pytaj śmiało, gdy tylko pojawią się wątpliwości 🙂
@Vixmoon Cześć Piotr! Świetnie trafiłeś - Forbot to idealne miejsce dla początkujących 😄 Zachęcam do stałej aktywności! 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...