Skocz do zawartości

Podłączenie wielu kamer do Raspberry Pi 3B+

skrooq

Pomocna odpowiedź

Witam serdecznie. Dostałem od pewnego Pana informacje,że do pewniej rzeczy potrzebuję dwóch rzeczy, których on używa. Mianowicie Raspberry Pi B+ i Raspberry Pi Cam V2 
Otóż... Czy żeby jedno działało,muszę zaopatrzyć się również w drugie? a co w przypadku,jakbym chciał połączyć 2,5 czy też 10 takich kamer do jednego miejsca. Jest to w ogóle możliwe? Jeśli tak to ile Rasberry Pi B+ potrzebuję,oraz jakie oprogramowanie jest wymagane do tego? Czy taki Laik jak ja sobie z tym poradzi?:)

@skrooq, witam na forum 😉 Widzę, że to Twoje pierwsze kroki na Forbocie, oto najważniejsze informacje na start:

• Chcesz przywitać się z innymi członkami naszej społeczności? Skorzystaj z tematu powitania użytkowników.
  • Opis najciekawszych funkcji, które ułatwiają korzystanie z forum znajdziesz w temacie instrukcja korzystania z forum - co warto wiedzieć?
  • Poszczególne posty możesz oceniać (pozytywnie i negatywnie) za pomocą reakcji - ikona serca w prawym dolnym rogu każdej wiadomości.

4 godziny temu, skrooq napisał:

Witam serdecznie. Dostałem od pewnego Pana informacje,że do pewniej rzeczy potrzebuję dwóch rzeczy, których on używa. Mianowicie Raspberry Pi B+ i Raspberry Pi Cam V2 
Otóż... Czy żeby jedno działało,muszę zaopatrzyć się również w drugie?

Brzmi to trochę enigmatycznie... Do czego chcesz wykorzystać te kamery? Co mają robić? Chcesz robić zdjęcia, analizować obraz czy transmitować wideo? Od tego wiele zależy. Raspberry Pi Cam V2 to tylko moduł kamery, który sam nic nie robi. Więc musisz podłączyć go do Raspberry Pi.

4 godziny temu, skrooq napisał:

Jeśli tak to ile Rasberry Pi B+ potrzebuję,oraz jakie oprogramowanie jest wymagane do tego? Czy taki Laik jak ja sobie z tym poradzi?:)

Nie napisałeś co chcesz zrobić, więc nie mam pojęcia co będzie potrzebne i czy sobie poradzisz - potrzeba więcej szczegółów 😉 Jeśli nie wiesz czy to temat dla Ciebie to sprawdź nasz kurs Raspberry Pi ➡️ Kurs Raspberry Pi od podstaw – #1 – wstęp, spis treści. To jest najobszerniejszy kurs Raspberry Pi jaki tylko możesz znaleźć w języku polskim. Omawiamy tam wszystkie podstawy, łącznie z kamerą itd. Wszystkie materiały dostępne są na blogu za darmo, więc "przeklikaj" przez kolejne teksty i zobacz czy się w tym odnajdujesz 😉

Dokładnie potrzebuje połączyć kilka tych kamer i robić jednocześnie zdjęcie. 

Samo raspberry Pi można potem podłączyć do komputera,żebym mógł otrzymywać te zdjęcia na windowsie?

Jeśli potrzebuje 10 kamer to i 10 modułów?

Raspberry Pi to taki mikrokomputer wielkości kart kredytowej i jeśli chcesz zobaczyć obraz kamery podłączonej do niego na innym komputerze to problem brzmi "jak przesłać dane pomiędzy dwoma komputerami"? Możliwości jest kilka, a pierwsza jaka się narzuca to wykorzystanie sieci komputerowej do tego celu. Odpowiednie interfejsy posiada Raspberry Pi no i oczywiście 99,99% innych komputerów osobistych więc da się to zrobić. Pozostaje znaleźć odpowiedź jak te zdjęcia udostępnić z Raspberry Pi w sieci? Czy przez WWW, czy przez FTP, a może przez inną usługę sieciową. Dużo czytania przed Tobą.

Podłączenie 10 kamer do jednego RPi będzie problemem zob. podłączenie 16 kamer do RP lub  np.z oferty Botlandu.

Edytowano przez Belferek
  • Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

@skrooq Twoje pytania brzmią nieco chaotycznie, więc może po kolei:

15 godzin temu, skrooq napisał:

Mianowicie Raspberry Pi B+ i Raspberry Pi Cam V2 
Otóż... Czy żeby jedno działało,muszę zaopatrzyć się również w drugie?

Raspberry Pi B+ może spokojnie działać bez kamerki, ale nie bardzo wiem jak sobie wyobrażasz działanie samej kamery? Widziałeś jej podłączenie - to taśma, więc pytanie pomocnicze: gdzie chciałbyś tą taśmę podłączyć gdyby nie było Raspberry?

Odpowiedź na to pytanie ułatwia odpowiedź na następne czyli:

jakbym chciał połączyć 2,5 czy też 10 takich kamer do jednego miejsca.

A jak wepniesz tych 10 tasiemek od kamer do jednego gniazda? W przypadku kamer V1.3 była pewna opcja podłączenia 4 kamer: https://kamami.pl/kamery-rpi-3-model-b/562536-arducam-multi-camera-adapter-hub-do-kamer-raspberry-pi-.html

Jednak cena takiego rozgałęziacza jest wyższa niż samej malinki. Druga sprawa to ograniczenie do v1.3 - w przypadku v2 o które pytasz, podobno nie działa. Więc jak chodzi o CamV2 to najłatwiej podłączyć 1 do 1, czyli jedna kamerka do jednego raspberry. Możesz pomyśleć o razpberry zero - wtedy chociaż cena jest rozsadniejsza.

5 godzin temu, skrooq napisał:

Dokładnie potrzebuje połączyć kilka tych kamer i robić jednocześnie zdjęcie. 

Musisz napisać co znaczy "jednocześnie". Bo każdy interfejs ma ograniczoną przepustowość - i podłączając np. 10 kamer do USB2.0 musisz brać pod uwagę prędkości transmisji.

I na koniec:

Czy taki Laik jak ja sobie z tym poradzi?

Zacznij może od dokładnego zdefiniowania swojego zadania: ile ma być tych kamer, interesuje Cię jedno zdjęcie, seria, czy może film? Jak kamery mają być wyzwalane i jakie opóźnienie jest akceptowalne. Na koniec pomyśl jak i gdzie będą składowane wyniki - przy okazji w jakim formacie, rozdzielczości itd.

Jak się nad tym zastanowisz to może sam dojdziesz do wniosku, czy ten problem Cię przerasta, czy nie.

A i jeszcze na koniec najważniejsze - zasilanie. O tym też warto pamiętać.

Edit: Za późno zobaczyłem wpis od @Belferek  - przejściówki, które podlinkowałeś pracuja tak jak podana przeze mnie tylko z V1.3, ale jest też wersja dla V2 http://www.ivmech.com/magaza/en/development-modules-c-4/ivport-v2-raspberry-pi-camera-module-v2-multiplexer-p-107 Nie wiedziałem o tym, więc fajnie że wstawiłeś linka.

Używając takiej przejściówki jest dużo łatwiej, chociaż przy okazji drogo. Pozostaje nadal pytanie o "jednoczesność", bo wykonanie zdjęcia zajmuje czas, a taki multiplekser pozwala raczej na dostęp tylko do jednej kamery w danym momencie. Druga sprawa to mechaniczne rozmieszczenie kamer - tasiemki nie mogą być zbyt długie, więc pytanie czy to pasuje do projektu.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.