Skocz do zawartości

Kurs elektroniki – #7b – projekty z tranzystorami, MOSFET-y

Pomocna odpowiedź

Zrobiłem u siebie testy, jeśli nie jestem ślepy i nie pomijam czegoś oczywistego (a różnie może być) to Twój układ jest poprawny i coś jest nie tak z tymi tranzystorami. A jeśli są uszkodzone to i tak nie warto analizować co się dzieje przy odwrotnym podłączeniu (mam np. kilka uszkodzonych, przy których dioda zawsze świeci). Zrób tak:

1. Sprawdź, czy baterie są poprawnie w koszyku
  2. Zmierz napięcie całego układu, aby mieć pewność, że baterie nie są rozładowane
  3. Spróbuj zmontować układ w innym miejscu płytki stykowej
  4. Jeśli to nie zadziała to pozostaje reklamacja, bo chyba niestety faktycznie trafiłeś na uszkodzony element. Napisz proszę na adres [email protected], na pewno szybko uda się wymienić element na nowy. Mam nadzieję, że dalej obejdzie się już bez takich niespodzianek!
  • Lubię! 1

@Yuki1997 witam na forum 🙂 Niestety jest taka szansa, bo niedawno dostaliśmy sygnał od kilku osób o podobnym zachowaniu układu. Jest to świeży temat, ale na ten moment wychodzi na to, że producent wypuścił wadliwą serię tranzystorów. Dopiero badamy temat, ale możesz zgłosić sprawę do Botlandu (napisz na adres [email protected]) - otrzymasz przesyłkę z zapasowymi elementami z innej serii. Na ten moment ciężko o więcej informacji, bo sprawa jest rozwojowa, to pierwszy taki przypadek od wielu lat, więc dopiero rozwiązujemy tę zagadkę.

@veiar dzięki, miło słyszeć, że się udało 🙂 Sprawa jest bardziej zawiła, bo kupiliśmy testowo elementy u innego dostawcy i również część była uszkodzona. Musiała na rynek trafić jakaś większa partia błędnych elementów.

• 1 miesiąc później...
(edytowany)

Jak w książce pisało chciałem się pochwalić moim multiwibratorem astabilnym. Jeśli uda mi się zrobić zdjęcie to wstawię, gdy edytuję ten post.

773381960_ZdjcieWhatsApp2023-03-11o20_40_46.thumb.jpg.9071562857e49f9eb633e38260bbed01.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2023-03-11 o 20.40.47.jpg

Edytowano przez Monek2012
Dodanie zdjęć
  • Lubię! 1
  • 4 miesiące później...

Witam, mam problem, ponieważ próbowałam stworzyć przerzutnik bistabilny i po złączeniu ze sobą przewodów za każdym razem zaświecają się obie diody.

@mp123 witam na forum! Niestety nie masz zarejestrowanego zestawu do kursu, więc nie wiem jakimi elementami dysponujesz. Ciężko też o jakąś diagnozę, jeśli nie pokazałeś nawet zdjęcia swojego układu 😉

• 2 miesiące później...
(edytowany)

Mam trochę problem ze zrozumieniem drugiego z układów w tej część. Caly czas mam wrazenie, że bazy są tu podłaczone od strony plusa baterii a nie od minusa. Czy mozna by poprosic o zaznaczenie na schemacie jak własciwie plynie prąd przez ten układ?

EDIT: Jak narazie uklad mi nie wychodzi bo obie diody swieca na raz. Jeszcze mi sie nie udalo znalezc przyczyny. Co moze byc tego powodem?

Edytowano przez Rael1138

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...