Skocz do zawartości

Kurs elektroniki – #7b – projekty z tranzystorami, MOSFET-y

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

Nie widziałem tego schematu, ale chyba chodzi o to że R2 jest podłączony do minusa w celu wyłączenia mosfeta...a Ty musisz dostarczyć teraz plus na bramkę żeby zalaczyc...poprostu R2 dba o to żeby wyłączyć mosfeta...

Już patrzyłem...no i dobrze jest R2 do minusa wyłącza a do plusa włącza...

Edytowano przez farmaceuta
  • Lubię! 1
  • 2 tygodnie później...

Hej, wykonałam wszystkie projekty z tego kursu i wszystkie się udały, jednak w drugim z kogutem policyjnym miałam problem z podłączeniem kondensatorów, ponieważ na przykładowym obrazku nie jest dokładnie pokazane gdzie należy podłączy katodę i anodę kondensatora. Po za tym kurs jest bardzo dobry.

• 2 miesiące później...

O losie, ileż ja się z tym namęczyłem. Zmieniałem komponenty, majtałem wszystkim, skracałem nóżki żeby lepiej trzymało a i tak nie chcialo zadzialać... Podpiąłem też wszystko tak jak na przykładzie, choć przecież moje rozwiązania też powinny działać! 😞

W pierwszym przypadku w pewnym momencie podlaczylem przewody z bazy bezposrednio do minusa przy baterii zamiast stykac te dwa dodatkowe, czyli skrocilem drogę. Nagle zaczelo dzialac... Chcialem juz pisac i pytac dlaczego z dodatkowymi przewodami nie dziala, a i to... nagle zaczelo dzialac!! Heh. Nie ogarniam!

W drugim przypadku podobnie. Wielokrotnie sie upewnialem, ze "to powinno dzialać!!". No i tutaj juz sprawa jasna - coś nie stykało. Pogmerałem i poszło. Lecz co się nawkurzałem to moje...

@Zaworov niestety te hobby ma to do siebie, że potrafi zająć mnóstwo czasu, a dojdzie się do tego że w ogóle działa, bo był gdzieś jakiś błąd. Przez weekend też działałem z jednym tematem i dopiero na drugi dzień udało mi się wyjść z próby doprowadzenia wszystkiego do stanu działania. Więc nie poddawaj się, takie przypadki na pewno będą i to jeszcze gorsze, ale pewnego dnia podłączysz coś i ze zdziwieniem stwierdzisz, że działa i to za pierwszym razem.

Ok, co robię źle? Zrobiłem dwa przykłady z tranzystorem MOSFIT.  Z tego co zrozumiałem to po odłączeniu bramki dioda powinna świecić. Jednak u mnie prąd między drenem a źródłem jest nieprzerwany.

@Zaworov rozumiem, że odpinasz bramkę i co zostaje przy bramce? Bo jak nie ma tam nic, to będziesz miał przypadkowe wartości, możliwe że nawet tranzystor na skutek pojemności wejściowej bramki będzie dalej przewodzić.

• 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

@fnx4 w sumie nie jest potrzebny. Dołączenie sygnału napięciowego przez rezystor zazwyczaj jest podyktowany ochronie wejścia przed nadmiernym prądem. Tu jest dość bezpieczna sytuacja, ale w układach gdzie coś się przełącza przepływ prądu jest już duży. Podobne zjawisko objawia się przy overclockingu procesorów - większa częstotliwość > większe straty energii.

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...