Skocz do zawartości

Kurs elektroniki – #7b – projekty z tranzystorami, MOSFET-y

Komentator

Pomocna odpowiedź

@migdas witam na forum 🙂 Miło słyszeć, że układ działa. Kwestia "obracania tranzystorów" to minimalnie zbyt skomplikowany temat jak na ten poziom kursu. Specjalnie nie poruszaliśmy tutaj takich zagadnień. W praktyce chodzi o to, że tranzystor pracuje wtedy w tzw. innym układzie. Więcej na ten temat znajdziesz tutaj: https://pl.wikipedia.org/wiki/Tranzystor_bipolarny#Układy_pracy

Czy w dalszych kursach tj. elektronika poziom II, Arduino lub w jakimś innym jest coś więcej o tranzystorach? Bo powiem szczerze zaciekawiły mnie te elementy, bo mogą mieć różne zastosowania i chciałabym się dowiedzieć o nich więcej, a nie wiem czy czekać i dowiedzieć się dalej z kursów czy szukać informacji na własną rękę 🙂

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

11 godzin temu, spajk napisał:

zaciekawiły mnie te elementy, bo mogą mieć różne zastosowania i chciałabym się dowiedzieć o nich więcej

Temat jest szeroki jak rzeka. Sugeruję na początek obranie jakiegoś kierunku np. wzmacniacze i pogłębienie wiedzy na ich temat. Potem kolejne zastosowania. Z pewnością forumowicze podpowiedzą gdzie szukać lub co przeczytać.

• Lubię! 1

Dnia 8.07.2019 o 00:34, jordanj napisał:

Cześć (kurs jest SUPER!), w ćwiczeniu z MOSFETem dioda świeci się cały czas tj. wystarczy na chwilkę zewrzeć bramkę z + aby się świeciła i po odłączeniu świecii się cały czas, aż bramkę zewrze się z -. Wydawało mi się, ze to normalne, ale nie wspomniałeś o tym w artykule, albo czytać nie potrafię, więc wolałbym się upewnić.

Poniżej kolejna ciekawa właściwość. Czy ciało ludzkie ma taki potencjał aby aktywować MOSFET czy też mam gdzieś zwarcie?

Odnośnie do uwag innych o tym, że ćwiczenia nie działają. Miałem podobny problem i podjąłem się typowego troubleshootingu czyli zacząłem mierzyć rezystancję pomiędzy poszczególnymi elementami aby zobaczyć, gdzie nie przepływa prąd. Okazało się, że największym problemem są kabelki, których wtyki w moim zestawie były często obklejone czymś, jakby pozostałościami kleju. Obskubałem problematyczne kable lub wziąłem te nieobklejone, jest ich sporo, a w ćwiczeniach więcej niż 5 zazwyczaj nie potrzeba.

Ciało może być naelektryzowane i posiadać potencjał. Jak złapiesz za końcówkę czerwonego kabla tak jak na Twoim filmie i będziesz trzymał, to ten różnica potencjałów się wyzeruje i dioda zgaśnie. U mnie tarcie stopą o dywan znów zapala diodę. Dzięki za ciekawostkę!

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.