Skocz do zawartości

Kurs elektroniki – #7b – projekty z tranzystorami, MOSFET-y

Komentator

Pomocna odpowiedź

Super, dzięki Wam za podpowiedź. Teraz jest to dla mnie bardziej zrozumiałe 🙂 Przemówił do mnie filmik pokazujący co się stanie jak się źle podepnie kontestator i wolałem się upewnić 😄

• Lubię! 1

1 godzinę temu, Wojtek91 napisał:

Super, dzięki Wam za podpowiedź. Teraz jest to dla mnie bardziej zrozumiałe 🙂 Przemówił do mnie filmik pokazujący co się stanie jak się źle podepnie kontestator i wolałem się upewnić 😄

Ja też z początku miałem stracha, do tego bardzo mi zależało, żeby cały układ złożyć pierw po swojemu, 3 x wszystko sprawdzałem 😄

@Treker możesz zerknąć do wątku 7a? Jedna rzecz mnie tam nurtuje, niestety od paru dni jest bez odpowiedzi 😞

• Lubię! 1

Cześć (kurs jest SUPER!), w ćwiczeniu z MOSFETem dioda świeci się cały czas tj. wystarczy na chwilkę zewrzeć bramkę z + aby się świeciła i po odłączeniu świecii się cały czas, aż bramkę zewrze się z -. Wydawało mi się, ze to normalne, ale nie wspomniałeś o tym w artykule, albo czytać nie potrafię, więc wolałbym się upewnić.

Poniżej kolejna ciekawa właściwość. Czy ciało ludzkie ma taki potencjał aby aktywować MOSFET czy też mam gdzieś zwarcie?

Odnośnie do uwag innych o tym, że ćwiczenia nie działają. Miałem podobny problem i podjąłem się typowego troubleshootingu czyli zacząłem mierzyć rezystancję pomiędzy poszczególnymi elementami aby zobaczyć, gdzie nie przepływa prąd. Okazało się, że największym problemem są kabelki, których wtyki w moim zestawie były często obklejone czymś, jakby pozostałościami kleju. Obskubałem problematyczne kable lub wziąłem te nieobklejone, jest ich sporo, a w ćwiczeniach więcej niż 5 zazwyczaj nie potrzeba.

Edytowano przez jordanj
  • Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

@jordanj podczas pisania kursu dla początkujących musimy czasami sporo tematów upraszczać (niestety). Tak jest w tym przypadku, gdy część rzeczy na temat tranzystorów nie została omówiona, aby nie zarzucać czytelników zbyt dużą dawką informacji. To co zaobserwowałeś wynika m.in. z pojemności bramki tranzystora. Mam nadzieję, że "kiedyś" uda nam się przygotować dodatkowe artykuły, które w przystępny sposób wyjaśnią m.in. tę tematykę 😉

9 godzin temu, jordanj napisał:

Odnośnie do uwag innych o tym, że ćwiczenia nie działają. Miałem podobny problem i podjąłem się typowego troubleshootingu czyli zacząłem mierzyć rezystancję pomiędzy poszczególnymi elementami aby zobaczyć, gdzie nie przepływa prąd. Okazało się, że największym problemem są kabelki, których wtyki w moim zestawie były często obklejone czymś, jakby pozostałościami kleju. Obskubałem problematyczne kable lub wziąłem te nieobklejone, jest ich sporo, a w ćwiczeniach więcej niż 5 zazwyczaj nie potrzeba.

Jeśli chodzi o problemy z ćwiczeniami to jednak najczęściej wina leży w źle zmontowanym układzie, ale czasami zdarzają się drobne problemy innego typu. Nie przypominam sobie, aby ktoś wcześniej zgłaszał problem z zaklejonymi końcówkami przewodów - coś takiego nie powinno mieć miejsca. Jeśli nie będziesz mógł poradzić sobie z tym problem to zgłoś reklamację w Botlandzie. Na pewno szybko pomogą 🙂

"W razie problemów pytaj w komentarzach, będzie nam również bardzo miło, jeśli napiszesz tam, czy wszystko przebiegło bez problemów!"

Wszystkie projekty bez problemu udało się podłączyć i wszystko zadziałało 🙂

• Lubię! 1

55 minut temu, Treker napisał:

@Kreatyvny miło słyszeć! W takim razie powodzenia z kolejnymi eksperymentami (podczas drugiego poziomu kursu będzie więcej ciekawych projektów) 😉

Dziękuję, jak tylko skończę pierwszą część zabieram się za drugą 😉

• Lubię! 1

Witam. U mnie  po złożeniu układu diody nie mrugają a świecą na stałe. wszystko sprawdziłem kilka razy i jest złożone poprawnie. Nie wiem gdzie szukać błędu? 

Dobra ,udało się. Miałem podobną sytuacje jak była opisywana wyżej - zaklejone styki przewodów!!! 

Edytowano przez Vova
  • Lubię! 1

@Alucard dokładne zrozumienie działania tego układu nie jest wcale takie proste. Dlatego w tym kursie radzimy, aby traktować to raczej jako ciekawostkę. Tzn. budujemy układ i cieszymy się tym, że działa 😉 Jeśli chcesz poznać dokładną zasadę działanie tego układu to mogę polecić np. ten poradnik z YouTube. Znajdziesz tam dokładny opis, wszystko prostym językiem. Ostrzegam jednak, że całość może wydawać się dość skomplikowana. Oczywiście warto wiedzieć, jak dokładnie działają budowane układy, jednak w praktyce raczej mało kiedy będziesz samodzielnie "projektował" tego typu układy, dlatego (przynajmniej na początku) niektóre zagadnienia można delikatnie pomijać 😉

Niech mi ktoś wytłumaczy, dlaczego w tym zadaniu (multiwibrator astabilny) nie można użyć kondensatorów ceramicznych 100nF ?
Diody nie świecą.
To zależy od typu kondensatora, czy jego pojemności?

Edytowano przez Ros0mak

W przykładzie użyte są kondensatory o pojemności 220uF, jest to o rząd wielkości więcej. Dokładnie 2200 razy więcej niż proponujesz. Pojemność wpływa na czas przełączeń, gdyż potrzeba jest więcej czasu aby kondensator naładował się do poziomu, w którym multiwibrator przełączy stan. Jakbyś przykładowo dał pojemność 100uF to najpewniej czas przełączeń byłby krótszy, ale 100nF to już za mało.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.