Zuraw Luty 11, 2020 Udostępnij Luty 11, 2020 Mam zestaw do kursu z botlanda a po prostu diody LED źle działają (że gdy poszcze przewody dipdy po prawej stronie to automatycznie przienia się na drugą) Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Luty 11, 2020 Udostępnij Luty 11, 2020 4 godziny temu, Zuraw napisał: Mam zestaw do kursu z botlanda @Zuraw zarejestruj swój zestaw (ulotka z kodem była w środku) to na przyszłość będziemy wiedzieli jaki masz zestaw i będzie łatwiej 🙂 4 godziny temu, Zuraw napisał: o prostu diody LED źle działają (że gdy poszcze przewody dipdy po prawej stronie to automatycznie przienia się na drugą) Musiałeś popełnić błąd w montażu - pokaż wyraźne zdjęcie swojego układu to go wspólnie sprawdzimy. Ciężko udzielić jakąś pomoc bez wglądu w Twój projekt 🙂 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Zuraw Luty 11, 2020 Udostępnij Luty 11, 2020 Już jest dobrze coś źle podłonczyłem😉 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Zuraw Luty 11, 2020 Udostępnij Luty 11, 2020 A gdzie mają być podpięte kondensatory (drugi przykład) bo nie widzę dobrze na zdjęciu Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Gieneq Luty 13, 2020 Udostępnij Luty 13, 2020 Na zamieszczonej grafice jest to bardziej czytelne (albo schemacie). miejsca na grafice kondensatorów z szarymi kółeczkami - dziurki w płytce o współrzędnych C 10, 11 oraz C 15, 16. Zachęcam też do samodzielnego montażu na podstawie schematów, a w razie problemów odsyłam do artykułu o tym Jak czytać schematy? Powodzenia 🙂 1 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Zuraw Luty 15, 2020 Udostępnij Luty 15, 2020 @Gieneq i @Teker Wielkie dzięki za pomoc🙂 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Miko9922 Kwiecień 11, 2020 Udostępnij Kwiecień 11, 2020 Multiwibrator astabilny - kogut policyjny problem Mam taki problem, że, gdy podłączam całą elektronikę do baterii to po chwilowym zapaleniu gaśnie niebieska dioda a czerwona dalej się pali, o co chodzi? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Gieneq Kwiecień 13, 2020 Udostępnij Kwiecień 13, 2020 @Miko9922 a mógłbyś umieścić zdjęcie swojego układu? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
lukasz30111989 Maj 3, 2020 Udostępnij Maj 3, 2020 (edytowany) Hej. Multiwibrator astabilny. U mnie jest tak że gdy zapala się dioda niebieska to czerwona przygasa ale całkowicie nie gaśnie. W druga stronę jest tak samo. Czy tak powinno być? Edytowano Maj 3, 2020 przez lukasz30111989 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Maj 3, 2020 Udostępnij Maj 3, 2020 @lukasz30111989 jest to możliwe, bo nowoczesne diody świecą już przy bardzo, ale to bardzo małym prądzie. Nie musisz się tym teraz przejmować 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
szymoncio Maj 6, 2020 Udostępnij Maj 6, 2020 Cześć! Obejrzałem wideo z wytłumaczeniem układu i na końcu jest przykład podłączenia multiwibratora do układu z mosfetem, aby sterować potencjometrem mocą żarówki. Jaką rolę w tym układzie pełni multiwibrator? Czy nie da się stworzyć układu mosfet + potencjometr bez multiwibratora? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Gieneq Maj 7, 2020 Udostępnij Maj 7, 2020 (edytowany) @szymoncio witam na forum 🙂 a mógłbyś udostępnić schemat bo nie do końca wiem o czym piszesz. 12 godzin temu, szymoncio napisał: Obejrzałem wideo z wytłumaczeniem układu i na końcu jest przykład podłączenia multiwibratora do układu z mosfetem, Jakkolwiek wygląda ten układ to przy pomocy generatora o nierównym czasie włączenia i wyłączenia możesz uzyskać sygnał PWM, czyli taki którym przełączasz MOSFET. W ten sposób regulując czas włączenia i wyłączenia możesz stworzyć wrażenie regulacji mocy (a na pewno regulację mocy średniej). Na temat PWM poczytaj w kursie elektroniki 2. 12 godzin temu, szymoncio napisał: układu mosfet + potencjometr Też jest to możliwe, jeżeli przyjrzysz się charakterystyce tranzystora to znajdziesz dla jakiś napięć na wejściu jaki prąd może płynąć przez dren - w ten sposób możesz regulować jasność sterując prądem (czysto analogowo). W tej metodzie straty energii na ciepło są większe, gdyż tranzystor cały czas przewodzi. Edytowano Maj 7, 2020 przez Gieneq Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Michu218 Maj 12, 2020 Udostępnij Maj 12, 2020 Witam Mam problem z multiwibratorem astabilnym , złożyłem wszystko według schematu i obie diody świecą światłem ciągłym ale nie migaja co może być przyczyną ? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Gieneq Maj 12, 2020 Udostępnij Maj 12, 2020 @Michu218 Witam na forum 🙂 A próbowałeś poruszać trochę kabelkami, coś docisnąć, sprawdzić ciągłość miernikiem? Możliwe że któryś kabelek nie styka. Możesz zamienić kabelki na inne i sprawdzić czy jest w nich ciągłość. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
selfczek Czerwiec 19, 2020 Udostępnij Czerwiec 19, 2020 Cześć, przeczytałem drugi raz poradnik o kondensatorach i jedna rzecz mnie zastanawia. Jest w nim napisane, żeby uważnie patrzeć na polaryzację w kondensatorze elektrolitycznym, bo może się uszkodzić. Czy w multiwibratorze astabilnym kondensator sie nie uszkadza, bo ładowana przez R3 minusowa okładka ma ujemne napięcie i ładuje się tylko do 0,7V, które jest zbyt niskie, żeby coś mu się stało? Czy to jest właściwa interpretacja? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »