Skocz do zawartości

[Głosowanie] Konkurs na najlepszy artykuł - II edycja

Pomocna odpowiedź

1 miejsce-- użytkownik nawyk,
2 miejsce-- użytkownik mskojon

3 miejsce-- użytkownik madik

Głosuję na tych użytkowników ponieważ dużo się nauczyłem od Nich, zwłaszcza od nawyka technologii programistycznej. Piszą posty w bardzo dobrze przyswajalny sposób dla nie elektroników, to bardzo ważne! Użytkownik madik podjął bardzo interesujący mnie temat enkoderów. Gratuluję wiedzy mskojonowi.

Pozdrawiam dziadek46.

Miejsce 1 : Elvis

Miejsce 2 : mskojon

Miejsce 3 : nawyk

Uzasadnienie: artykuł Elvisa najbardziej trafił w moje gusta, ponieważ mało jest na Diodzie artykułów o radiowej transmisji danych, a właśnie potrzebowałem na ten temat wiadomości. Artykuł mskojona i nawyka spodobał mi się, ponieważ ja zaczynam dopiero przygodę z elektroniką, choć mam już plany wobec mojego robota te artykuły pomogły mi w pewnym stopniu.

Miejsce 1: Owczak

Miejsce 2: riddyk

Miejsce 3: Elvis

Uzasadnienie:

Miejsce 1: Owczak :

- Bardzo ładnie opisane jego artykuły ! Nawet filmiki zamieścił i opisy bardzo dokładne.

Miejsce 2: riddyk :

- Ciekawe i przydatne artykuły.

Miejsce 3: Elvis :

- Spodobały mi się jego artykuły. A najbardziej "Czujnik przesunięcia z myszki optycznej".

Miejsce 1: Mihau

Miejsce 2: marcin13021988

Miejsce 3: nawyk

Uzasadnienie:

miejsce 1 za bardzo dobry i ważny temat, fajnie opisany. Drugie miejsce za przybliżenie tych algorytmów, z tego co się orientuję, to na forum nigdzie tego nie ma? Trzecie miejsce za fajny "przepis" - gdyby mskojon skończył swój artykuł, to ten głos poszedłby raczej na niego.

Miejsce 1: Elvis pozycja 18
Miejsce 2: Elektryk0 pozycja 23
Miejsce 3: Staszek pozycja 24

Uzasadnienie:
Mój głos na Miejsce nr 1 za całokształt i czas poświęcony tak wnikliwej analizie tych procesorów
Mój głos na Miejsce nr 2 za wnikliwą analizę tego interfejsu (protokołu) aczkolwiek którąś już z kolei
Mój głos na Miejsce nr 3 za bardzo fajną tematykę aczkolwiek tylko 3 dlatego , ze wykorzystany został komponent "prawie gotowy"

Miejsce 1: marcin13021988

Miejsce 2: Mihau

Miejsce 3: Zuk

Uzasadnienie:

marcin13021988 - Autor wykonał kawał dobrej roboty pisząc artykuł MicroMOUSE - Metody przeszukiwania labiryntu. Według mnie to najlepszy artykuł konkursy wakacyjnego. Zasługuje na 3 pkt.

Mihau - Zasilanie robotów, czyli jak i czym karmić robota - Kolejny bardzo ciekawy

tekst. Znajduje się w nim dużo przydatnych informacji warty przeczytania. Zasługuje według mnie na 2pkt.

Zuk - Roboty kroczące - teoria i podstawy projektowania - Jak dla mnie ciekawy

tekst, zachęcił mnie do rozpoczęcia poznawania podstaw dotyczących projektowania

maszyn kroczących.

Miejsce 1: Zuk

Miejsce 2: Mihau

Miejsce 3: Elvis

Uzasadnienie: Jestem człowiekiem bardzo zafascynowanym robotyką, ale jak na razie jestem jeszcze początkujący w tej dziedzinie, ale najbardziej pociągają mnie roboty kroczące dlatego zagłosowałem na Zuk'a. Mihau i Elvis otrzymali ode mnie również głosy ponieważ ich artykuły bardzo mi się przydały w mojej fazie nauki. Ale podziękowanie należą się wszystkim, którzy postanowili podzielić się swoją wiedzą z innymi - tak więc dziękuję i tym, którzy niestety nie otrzymali ode mnie punktów i życzę dalszej motywacji do pisania tak pożytecznych artów jak do tej pory.

pozdrawiam

1) marcin13021988 - artykuł o micrmouse, świetna robota dowiedziałem się kilku ciekawych rzeczy z tego tekstu

2) Zuk - artykuł o robotach kroczących, ucieszyłem się na widok tego artykułu bo jest to dawka niezbędnej teorii przedstawionej w przyjazny sposób

3) Elektryk0 - powód identyczny jak wyżej

Miejsce 1: marcin13021988

Miejsce 3: pawel

Pierwsze miejsce za "MicroMOUSE - metody przeszukiwania labiryntu" - szkoda, że tak mało jest na forum dyskusji o algorytmach. Ten artykuł jako jeden z nielicznych opisuje nie tylko jak zbudować robota, ale jak go oprogramować.

Drugie za "Symulator Follow The Line". Głównie za pomysł.

Trzecie za artykuł "Dalmierze firmy SHARP na przykładzie 2D120XJ100F".

Miejsce 1: Elvis

Miejsce 3: marcin13021988

Uzasadnienie:

Elvis - za coś czego jeszcze nie było, zdalne sterowanie za małą cenę

riddyk - za coś czego jeszcze nie było, symulowanie robotów LFR, na razie nie za super to działa ale idzie w dobrym kierunku i myślę że dzięki temu głosowi nadal będzie kontynuował i rozwijał projekt.

marcin13021988 - za coś czego jeszcze nie było, MicroMOUSE metody przeszukiwania labiryntu - te roboty w Polsce są na razie w powijakach

Bardzo ciężko było mi podjąć decyzje, bo niektóre prace były na wysokim (nawet za wysokim) poziomie i najchętniej dałbym po jednym głosie dla wszystkich, ale niestety niemożna. Wszyscy wykazali się równą chęcią i nakładem pracy.

Pozdrawiam.

1. nawyk

2. riddyk

3. madik

Nawyk - dobrze opisany "przepis" na robota, rozbudowany, nawet są filmiki, wielu początkujących na pewno skorzysta.

riddyk - za ciekawy program do symulacji LFR'a

madik - za art o SPI, UART i I2C, dość dobrze wytłumaczony i rozbudowany, na pewno się przyda.

Ostatnie godziny na oddanie swojego głosu!

Na głosy czekam do północy.

Zdradzę tylko, że 1 i 2 miejsce jest już obsadzone na 95% (duża przewaga głosów), ale o miejsce 3 jest zacięta walka między 3 osobami 😉

1 miejsce: Staszek

2. miejsce: Owczak

3. miejsce: Nawyk

Dlaczego? dlatego że Staszek pisząc artykuły zachęcił mnie do budowy różnych urządzeń z wykorzystaniem komputera. Drugie miejsce dla Owczaka, za prosty i ciekawy pomysł, który "pobudza wyobraźnie" w projektowaniu układów nie koniecznie na mikrokontrolerach. Trzecie miejsce dla Nawyka za ciekawy opis linefollowera, który może posłużyć za wzór.

Miejsce 1: riddyk

Miejsce 2: Elvis

Miejsce 3: mskojon

Uzasadnienie:

Miejsce 1: Za to że przygotowanie artykułów wymagało sporo nakładu pracy i efekt jego prac przyda się jeszcze dużej ilości użytkowników.

Miejsce 2: Za to że opisał to czego jeszcze nikt inny na diodzie nie omawiał, możliwe że dzięki niemu, poziom robotów prezentowanych na diodzie osiągnie inny poziom.

Miejsce 3: Zaprezentował budowę robota w szczegółach i wykonał ją tak że każdy da sobie z tym rade.

Gość
Ten temat został zamknięty.
  • Utwórz nowe...