Popularny post dkradke Napisano Styczeń 13, 2019 Popularny post Udostępnij Napisano Styczeń 13, 2019 Posiadając dwa futrzaki pojawiła się potrzeba zapewnienia im odpowiedniej ilości jedzenia, szczególnie podczas weekendowych wyjazdów. Przeglądając gotowe rozwiązania stwierdziłem, że najlepiej zbudować samemu mając przy tym sporo frajdy i satysfakcji. Urządzenie zostało zbudowane w oparciu o: Raspberry Pi Zero W Kamera do Raspberry Pi Serwo L360 Uchwyt na kamerę Czujnik odległości Główne cechy urządzenia Zdalna możliwość karmienia z dowolnego miejsca na świecie podgląd z ruchomej kamery ultradźwiękowy czujnik wykrywający kota oświetlenie IR pozwalające na podgląd w nocy możliwość wgrywania i odtwarzania dowolnych plików audio opcja "Text To Speach" duży 10 litrowy zbiornik na karę detekcja pustego zbiornika harmonogram automatycznego podawania karmy Pierwszym etapem i najtrudniejszym było wykonanie niezawodnego mechanizmu podającego karmę. Przetestowałem kilka rozwiązań: podajnik ślimakowy mechanizm koszykowy zasuwa podajnik tłokowy - to rozwiązanie sprawdziło się świetnie Układ podający powstał z ogólnodostępnych elementów PCV Niżej widok od tyłu pokazujący montaż tłoka Na filmie pokazana jest idea pracy mechanizmu, były to pierwsze próby ze słabszym serwomechanizmem. Ostatecznie został wymieniony na L360, a ruch obrotowy samego serwa zastąpiony ruchem "po łuku - przód, tył" co pozwoliło zapobiec ewentualnemu zakleszczeniu się karmy. Mechanizm - film Kolejnym etapem było wykonanie dodatkowej elektroniki obsługującej: 2 serwa do kamery 1 serwo podające karmę wzmacniacz audio czujnik odbiciowy IR czujnik zbliżeniowy Dodatkową wyzwaniem było przerobienie zwykłej kamery na kamerę NoIR, w tym celu zdemontowałem układ optyczny i delikatnie usunąłem filtr podczerwony. Poniżej wygląd matrycy po zdemontowaniu tych elementów. Po ponownym zamontowaniu soczewki, kamera działała już prawidłowo przy oświetleniu podczerwonym. Poniżej widok od spodu: Główne oprogramowanie sterujące sprzętem zostało napisane w pythonie, a interfejs użytkownika w PHP, na raspberry pi jest postawiony serwer www razem z mysql, tak więc jest to mały potworek do karmienia kotów. Sterowanie odbywa się przez stronę www, co wyeliminowało pisanie dedykowanej aplikacji na każdy z systemów osobno. Na koniec kilka dodatkowych zdjęć 8 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Styczeń 13, 2019 Udostępnij Styczeń 13, 2019 @dkradke, właśnie zaakceptowałem opis. Dziękuję za przedstawienie ciekawego projektu, zachęcam do prezentowania kolejnych DIY oraz aktywności na naszym forum 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Sqra Marzec 28, 2019 Udostępnij Marzec 28, 2019 Bardzo fajne wykonanie. Jakieś 2 lata temu zrobiłem podobny feeder. Ale Twój wygląda o wiele lepiej.😀 Kotki widzę że również zadowolone. Świetna robota ! 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »