Popularny post Nawyk Napisano Wrzesień 30, 2009 Popularny post Udostępnij Napisano Wrzesień 30, 2009 FAQ - najczęściej zadawane pytania Q: Mam problem z przeniesieniem schematu na płytkę drukowaną (uniwersalną lub wg własnego projektu). A: Dla płytek uniwersalnych Projektowanie PCB na podstawie schematu w Eagle Przenoszenie projektu PCB na laminat - metoda tzw. termotransferu Q: Do czego służy i jak działa mostek H? Jak podłączyć silnik do procesora? A: Opis mostka H Podłączanie mostka do procesora Q: Jak połączyć koło z silnikiem? Q: Robot nie chce ruszyć albo ledwo jedzie! A: Czym są i do czego służą przekładnie mechaniczne Jak zrobić prostą przekładnię w domowych warunkach Jak zrobić prostą przekładnię w domowych warunkach - wersja 2 Pójście na łatwiznę, czyli jak wykorzystać przekładnię i silnik z serwa modelarskiego Q: Z czego zrobić korpus robota? Jakie materiały przydają się do budowy robota? A: Wykorzystanie spienionego PCV w konstrukcji robota Wykorzystanie PMMA (pleksiglasu) w konstrukcji robota Jak wykonać podwozie robota - krok po kroku Q: Mam problem z układem. Nie wiem co do czego podłączyć, albo jakim napięciem go zasilać. A: Odpowiedź na tego typu pytania (i wiele innych) dotyczące dowolnego układu, znajdziesz w jego nocie katalogowej. Google => "[oznaczenie układu] datasheet". Na ogół wymagana znajomość języka angielskiego. Q: Mam różne urządzenia elektroniczne do rozebrania i chcę z tego zrobić robota. Co mogę wykorzystać? A: Na początku opłaca się właściwie tylko wydobycie silników i mechaniki z np. magnetofonu - musisz jednak pamiętać, że sam silnik to ledwo połowa sukcesu, aby wykorzystać go w robocie potrzebujesz przekładni. Całą elektronikę do robota lepiej kupić w sklepie - chyba, że Twoje doświadczenie jest na wysokim poziomie i wiesz co robisz...ale wtedy nie zadawał byś takich zbędnych pytań. Zakupy w sklepie mają jeszcze jedną zaletę - masz pewność, że kupowany podzespół będzie sprawny i szansa na uruchomienie robota zaraz po złożeniu dramatycznie wzrasta. No i nie oszukujmy się - przykładowe 60 groszy za fototranzystory to nie majątek. Q: Jak zaprogramować procesor? Jak podłączyć programator do mikrokontrolera? A: Jak zacząć - krok po kroku Podłączanie programatora i uC Q: Chcę zacząć przygodę z robotyką. Jakich błędów się wystrzegać? A: 10 najczęstszych błędów początkującego robotyka Q: Jak zrobić sterowanie przez bluetooth? A: Jeśli jesteś początkującym, powinieneś wiedzieć, że wykorzystanie bluetooth do sterowania robotem nie jest zadaniem łatwym. Radzimy Ci najpierw spróbować swoich sił przy prostszym projekcie - niech to będzie chociażby programowalny linefollower. Jeśli jednak podchodzisz do sprawy bardzo ambitnie, to niestety informacji na forum nie ma dużo - planujemy wkrótce opublikować szczegółowy artykuł na temat tej technologii, póki co jednak, w tym temacie znajdziesz kilka ciekawych linków i informacji związanych z tym zagadnieniem: Moduły radiowe Wszelkie sugestie mile widziane - zapraszam na PW lub w temacie (postaram się systematycznie dopisywać nowe pytania/odpowiedzi). 5
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »