Skocz do zawartości

Problem z wykorzystaniem GPIO na RPi Zero W

Pomocna odpowiedź

Napisano

Panowie, pomocy 🙂

Dotarłem do tej części kursu, bardzo fajnego zresztą  - dopiero niedawno nabyłem "malinę" ( Pi Zero W ) i pojawił się problem z Pythonem, a dokładnie biblioteką RPi.GPIO.

Moduł jest  - sprawdzone wg zalecenia z kursu, ale interpreter Pytona go nie widzi.

Podać wyświetlany komunikat? czy bez tego ktoś pomoże?

Temat wydzielam z kursu Raspberry Pi w związku z wykorzystaniem innej platformy niż ta, która jest wykorzystywana w kursie (a pewnie to jest przyczyną błędu).

Dnia 20.02.2019 o 01:31, tomcat65 napisał:

Podać wyświetlany komunikat? czy bez tego ktoś pomoże?

Raczej "w ciemno" nikt nie będzie w stanie doradzić 🙂 Opisz dokładnie swój układ, co i jak masz podłączone i na jaki problem trafiłeś.

Pytanie wydzielone z tematu:

(edytowany)

A się zastanawiałem, gdzie się mój wpis podział 🙂 .

Sprzęt j/w, nic nie było podłączane - z braku biblioteki nie było sensu.  System Rasp Lite. Ten mały moduł służy mi do zapoznania się z "malinami",  jak coś zepsuję - koszt niewielki 🙂 .

Przy okazji poznam lepiej Linux'a, poza tym służy mi do nauki Pythona - w hardkorowej wersji - tylko bash i edytor tekstu ( wedle jednej z książek ).

Ale problem rozwiązany:

-komenda: sudo apt install RPi.GPIO  i znalazło 4 pliki, z czego trzy w nowszej wersji. Po zainstalowaniu działa - czyli biblioteka się ładuje.

Mam nadzieję, że rozkład pinów jest taki sam w tym module jak w większych modelach.

Przy okazji Pythona - w systemie jest wersja 3.5.3  -  można zainstalować nowszą? jeśli tak - jak?

Czy edytor tekstu Atom jest dostępny w wersji konsolowej?

Wybaczcie, jeśli pytania są ....... 🙂 

Przetestowane - przynajmniej w  części " świateł drogowych" - piny zgodne 🙂 . Biblioteka też działa.

Edytowano przez tomcat65
Uaktualnienie danych

Teoretycznie można zainstalować Pythona 3.7 obok istniejącego... tu masz opis: https://gist.github.com/SeppPenner/6a5a30ebc8f79936fa136c524417761d albo wrzuć w google "raspbian install python 3.7" - dostaniesz więcej możliwości. Tylko czy naprawdę potrzebujesz 3.7?

Atom jest edytorem graficznym i raczej na konsoli ciężko by było go odpalić (przede wszystkim dlatego, że niespecjalnie tam coś można narysować). Jeśli nie lubisz vi a nano ma za mało możliwości polecam joe albo mcedit.

Pytam o Atom'a. bo autor książki poleca 🙂 .Na kompie z win7 mam zaistalowany. 

Na razie używam 'nano' i poznaję głębiej. Innego edytora na razie nie używałem. Słabo znam Linux'a 🙂 .

Książka, z której się uczę

( PYTHON 3
Proste wprowadzenie
do fascynującego
świata programowania
Zed   A.  Shaw )

opiera się na Pythonie 3.6 i tyle by mi wystarczyło. Obecnie brakuje jakichś opcji formatowania tekstu i przykłady się wysypują. 

No tak, autor poleca... a czujesz różnicę między Windowsem a konsolowym Linuksem? Worda też byś chciał na malince zainstalować?

Jakich opcji brakuje? Pokaż jakiś przykład który nie działa.

Word'a może nie, ale OpenOffice 🙂 🙂 .

Przykład z książki:

types_of_people = 10
x = f"Istnieje {types_of_people} rodzajów ludzi."
binary = "binarny"
do_not = "nie znają"
y = f"Ci, którzy znają system {binary} i ci, którzy {do_not}."

print(x)
print(y)

print(f"Powiedziałem: {x}")
print(f"Powiedziałem również: :'{y}'"

hilarious = False

joke_evaluation = "Czyż to nie jest przezabawny dowcip? {}"

print(joke_evaluation.format(hilarious))

w = "To jest lewa strona...."
e = "łańcucha zanków z prawą stroną"

print(w + e)

I odpowiedź :

pi@raspberrypi:~/docs$ python3 ex6.py
  File "ex6.py", line 2
    x = f"Istnieje {types_of_people} rodzajów ludzi."
                                                    ^
SyntaxError: invalid syntax

Zaręczam, że praca z OpenOffice w trybie konsolowym to nie jest to co lubisz 🙂 A normalnego OO można bez problemu zainstalować.

Co do Pythona: jeśli rzeczywiście nie możesz żyć bez nowych ficzerów - pozostaje Ci tylko zabawa na Windowsie albo ręczna kompilacja. Raczej nie zapowiada się w najbliższym czasie zmiana wersji Pythona w Raspbianie. Tylko w przypadku ręcznej kompilacji na Zero zaopatrz się w co najmniej dwa kilogramy cierpliwości 😉

• Lubię! 1

Życia utrudniać sobie nie lubię, ale pracy w konsoli chciałbym się nauczyć. Coraz bardziej mi się to podoba 😃.

Spróbuję ręcznie, zostawię na noc i niech się buja 😃.

Mógłbym pominąć te przykłady z tekstem, ale jak pójdę dalej i znów się okaże, że coś nie działa, nie będę wiedział czy to braki mojej wiedzy czy niedostatek Python'a.

Dzięki za linka, poczytał i przerobił przykład na " starą modłę " 🙂 . Teraz działa na obecnej wersji Python'a.

types_of_people = 10

x = "Istnieje {} rodzajów ludzi.".format(types_of_people)
binary = "binarny"
do_not = "nie znają"
y = "Ci, którzy znają system {} i ci, którzy {}.".format(binary, do_not)

print(x)
print(y)

print("Powiedziałem: {}".format(x))
print("Powiedziałem również: :'{}'".format(y))

hilarious = False

joke_evaluation = "Czyż to nie jest przezabawny dowcip? {}"

print(joke_evaluation.format(hilarious))

w = "To jest lewa strona...."
e = "łańcucha znaków z prawą stroną"

print(w + e)

Może skuszę się na doinstalowanie nowszej wersji.

• Lubię! 1
7 godzin temu, tomcat65 napisał:

Teraz działa na obecnej wersji Python'a.

I założę się o każdą sumę, że więcej się nauczyłeś przerabiając ten przykład niż instalując najnowszą wersję, przeklejając przykład i ciesząc się że działa 🙂

Piszesz że słabo znasz Linuksa... więc najpierw poznaj go średnio (niekoniecznie dobrze), potem baw się w instalację programów spoza repozytoriów. Zobacz: wszyscy (łącznie z autorami Bardzo Poważnych Programów ™) jakoś grzecznie stosują 3.5 lub 2.7, prawda? To dobra rada starego linuksiarza który też przecież kiedyś zaczynał...

A Pythona w najnowszej wersji możesz sobie spokojnie zainstalować na Windowsie i tam się bawić.

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

Coś tam do głowy weszło, w drugą stronę teraz też bym zrobił 😀.

Nową wersję Python a oczywiście mam, na innym lapsie, ale nie chce mi się go ciągać. Lenistwo wrodzone 😀.

A tak podłączam tego małego cudaka via uart albo SSH i działam.

Ostatnie chyba pytanie:

Połączenie SSH i konsola (putty) jest w kolorze, a przez uart b/w. Tzn jakieś odcienie szarego są.

Nie powinno być też w kolorze?

3 godziny temu, tomcat65 napisał:

Nową wersję Python a oczywiście mam, na innym lapsie, ale nie chce mi się go ciągać. Lenistwo wrodzone

Wytłumacz mi, nie chce Ci się ściągnąć .exe, a chce Ci się pytać innych co zrobić aby rozwiązać to na RPi, i zrobić to?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...