Skocz do zawartości

Jak zasilać 50 niebieskich diod świecących

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów !!! 🙂

niedawno nabyłem kurs elektroniki część 1

jestem na jego początku i zastanawia mnie jakie żródło zasilania dać do układu z 50 ęcioma  diodami led kolorze niebieskim oraz jaki opór zastosować by wszystko nie uległo spaleniu :)???

Wiem że w kursie są podane wzory na wszystko i różne przykłady ale nie do końca je chyba rozumiem -dawno nie miałem fizyki 🙂 Czy ktoś pomoże ?

@michaLn, witam na forum 😉 Widzę, że to Twoje pierwsze kroki na Forbocie, oto najważniejsze informacje na start:

• Chcesz przywitać się z innymi członkami naszej społeczności? Skorzystaj z tematu powitania użytkowników.
  • Opis najciekawszych funkcji, które ułatwiają korzystanie z forum znajdziesz w temacie instrukcja korzystania z forum - co warto wiedzieć?
  • Poszczególne posty możesz oceniać (pozytywnie i negatywnie) za pomocą reakcji - ikona serca w prawym dolnym rogu każdej wiadomości.
3 godziny temu, michaLn napisał:

jestem na jego początku i zastanawia mnie jakie żródło zasilania dać do układu z 50 ęcioma  diodami led kolorze niebieskim oraz jaki opór zastosować by wszystko nie uległo spaleniu :)???

Na początku proponowałbym na spokojnie przejść kurs minimum do części, w której omawiane są diody świecące. Na pewno ten artykuł (razem z poprzednimi) wiele Ci wyjaśni. Jeśli ktoś poda Ci teraz odpowiedź to raczej wiele się z tego nie nauczysz. Zasilanie tylu diod to nie jest banalny temat. Sporo zależy m.in. od sposobu, w który będziesz je łączył. Zagadnienie to bardzo dokładnie opisaliśmy w tym artykule: Jak dobrać rezystor do diody? Różne metody zasilania LED!. Gwarantuję, że jak go później przeczytasz i wykonasz opisane tam ćwiczenia to wszystko stanie się jasne 🙂

Gość

dziękuję za podpowiedz mam nadzieję że niczego nie wysadzę swoim układem 😂

Gość

z moich wyszło mi

zasilanie 157,5V    

rezystor 7,500 ohm

moc 3,15watt

ale nie mam pewności 100% nie rozumiem do końca tego wszystkiego .

Czy dobrze to policzyłem ???

Nie wiemy czy dobrze policzyłeś, ponieważ nie napisałeś jak chcesz je połączyć. Szklana kula 🔮 pozwala jednak przewidzieć, że wybrałeś dość niepraktyczny sposób zasilania diod 😉

Gość

chciałem połączyć je szeregowo z rezystorem ale jak przeglądam tematy w kursie to chyba będzie jeszcze potrzebny tranzystor no nic najwyrażniej muszę to bardziej zgłębić czytając wszystkie części kursu .dziękuję za odpowiedzi i zainteresowanie moim pytaniem Tłustego Czwartku życzę 🙂.

Opór policzyłem z wzoru R=u/r

moc p=i*u

u(zas)=U r+U diody 

@michaLn przy tej liczbie diod połączenie wszystkich elementów w szereg nie będzie optymalnym rozwiązaniem (przez wymóg zasilania wysokim napięciem). Zdecydowanie łatwiej pójdzie Ci, jeśli połączysz je trochę inaczej np. w kilka mniejszych szeregowych obwodów. Oczywiście tranzystor będzie potrzebny do sterowania całością, ale nie sprawi on nagle, że Twoje rozwiązanie z połączeniem 50 diod w jeden szereg będzie wymagało mniejszego napięcia 😉 Przejdź na spokojnie przez kurs elektroniki i wskazany wyżej artykuł to na pewno wszystko będzie jaśniejsze.

• Lubię! 1

Jak to co się stanie? Nic się nie stanie, po prostu przestanie świecić. Jeśli będzie prawidłowo połączone i odpowiednio zabezpieczone to na tym się skończy.

Co do praktyczności takiego połączenia. To i owszem jest to praktyczne i całkiem często się nawet podobne układy wykorzystuje - dla przykładu lampki choinkowe.

Takie połączenie ma ten plus że przy odpowiednio długim łańcuchu nie potrzeba nawet zasadniczo zasilacza. No i oczywiście dałoby radę tym nawet sterować.

Ale nie polecam tego typu połączenia dla początkujących, przy wysokich napięciach występuje ryzyko porażenia prądem, które w najlepszym wypadku nie będzie przyjemnym doświadczeniem, a w najgorszym może skończyć się śmiercią 😛

A jak ktoś boi się sprawdzać takie rzeczy pod napięciem to może sobie na kolanie zmontować układ do sprawdzania diod (bateryjka lub zasilacz, rezystor i kawałek przewodu) i posprawdzać po kolei czy się świecą - oczywiście ta uszkodzona świecić nie będzie.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...