Dotli Napisano Październik 26, 2009 Udostępnij Napisano Październik 26, 2009 Witam Was chciał bym zacząć zabawę z robotyką mam już podst. ponieważ jestem uczniem technikum wiec potrafię dużo Ale nie za dużo . Chciał bym zacząć swój pierwszy projekt od czego fajnego ale nie np. swiatłoluba ponieważ sądzę ze jest on dla mnie zbyt prosty chodzi o zbudowanie układu i samą konstrukcje . Czytałem forum i napotkałem robota który jeźdź po wyznaczonej trasie ( namalowanej czarnej lini na białym tle ), lecz zapomniałem jak sie nazywa . Głównie chciał bym się dowiedzieć czy taki projekt jest Kosztowny ? jak i poznac układ . Z góry dziekuje za pomoc __________ Komentarz dodany przez: Sabre Popraw proszę błędy
Kocisko Październik 26, 2009 Udostępnij Październik 26, 2009 O laboga! Wystarczy poczytać jeden z wielu tematów i rozwiązań https://www.forbot.pl/forum/tags/linefollower To forum wręcz przelewa się Linefollowerami..
Sabre Październik 26, 2009 Udostępnij Październik 26, 2009 Taki robot to linefollower, a koszt zależy od tego jaki zrobisz dla niego napęd i zasilanie, bo to są 2 najkosztowniejsze części składowe lfr'a. Na diodzie jest bardzo dużo tego typu robotów, pozatym linia może być dowolnego koloru, byleby kontrastowała z podłożem.
Dotli Październik 26, 2009 Autor tematu Udostępnij Październik 26, 2009 aha rozumiem myślałem o napędzie z cd-romu ale nie wiem czy bedą dobre , a zasilanie myślę o zastosowaniu akumulatorków
Deimos Październik 26, 2009 Udostępnij Październik 26, 2009 Ja bym proponował jakieś silniki z gotową przekładnia na www.mobot.pl poszukaj lub na tme
Dotli Październik 26, 2009 Autor tematu Udostępnij Październik 26, 2009 ok postaram sie poprzeglądać a ma ktoś schemat płytki ?
Deimos Październik 26, 2009 Udostępnij Październik 26, 2009 Płytke oraz schemat elektryczny musisz zaprojektować sam, oczywiście są gotowe schematy ale lepiej pooglądaj artykuły o czujnikach na tym forum i zrób sam schemat.
Dotli Październik 26, 2009 Autor tematu Udostępnij Październik 26, 2009 z miłą chęcią no to poprzeczka bedzie wysoka wiec zabieram sie za literature do usłyszenia
olimek Październik 26, 2009 Udostępnij Październik 26, 2009 Głównie jak chcesz to najlepiej jest zrobić sobie czujnik linii na układziku lm324 na wyjścia podłączyć diody i będziesz mógł sobie zobaczyć co sie dzieje ze stanami czujników w danym momencie trasy
Nawyk Październik 26, 2009 Udostępnij Październik 26, 2009 Swego czasu napisałem artykuł na ten temat - zachęcam do zapoznania się z nim, ogarnięcia tematu i stworzenia własnej konstrukcji w oparciu o moją; będzie trochę prościej https://www.forbot.pl/forum/topics20/przepis-na-robota-w-pelni-programowalny-line-follower-vt2356.htm
Dotli Październik 27, 2009 Autor tematu Udostępnij Październik 27, 2009 z góry dziękuje za lekturę myślę że zabawę zacznę w weekend , mam jeszcze jedna pytanie skąd najlepiej zamawiać elementy ?
Bobby Październik 27, 2009 Udostępnij Październik 27, 2009 Z tych sklepów na przykład: tme, AVT i lokalny elektroniczny będzie przydatny.
madik Październik 27, 2009 Udostępnij Październik 27, 2009 www.tme.pl lub www.sklep.avt.pl chociaż tu najtaniej nie mają.
Dotli Październik 27, 2009 Autor tematu Udostępnij Październik 27, 2009 znam te strony zamawiałem z tamtą kiedyś części do układu shotkiego , niestety przesyłka jest dość kosztowna . Mój lokalny sklep elektroniczny bardzo się ceni a artykuły posiada właśnie z tme , dzisiaj znalazłem silniczki więc coś już mam
madik Październik 27, 2009 Udostępnij Październik 27, 2009 Poszukaj na allegro może akurat użytkownik "lisiu" będzie mieć
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »