Skocz do zawartości

Zasilanie silników 24V 0,03A

Treker

Pomocna odpowiedź

Witam, czy ma ktoś z was jakieś doświadczenie przy zasilaniu silników na 24V (nie spodziewam się prądu większego niż na pewno 800mA)?

Konkretnie chodzi mi o to czy lepiej bawić się np w 6 li-poli. Czy zastosować jakąś przetwornice dc -> dc.

Ja jestem bardziej za opcją numer dwa, czyli pakiecie 7,4V i przetwornicy.

Liczę na jakieś sugestie od osób, obeznanych w tych tematach 😉

Przy pakiecie 7,4V i step up na 24V musisz podbić ponad 3 krotnie napięcie zasilania, do tego przyjmując sprawność na poziomie 75%, za każde 100mA pociągnięte z 24V pobierzesz minimum 430mA z pakietu. Więc przy około 400mA na 2 silniki, z pakietu ponad 1,7A.

Nie wiem czy warto, musiałbyś mieć dobrą przetwornicę do tego, pakiet o albo dobrych parametrach, albo o większej pojemności.

Przy zastosowaniu 6 akusów, pojemności rzędu 100mAh spokojnie wystarczą.

Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest 6 ogniw li-pol do zasilania silników a zasilanie elektroniki możesz zrobić np. na przetwornicy LM2576 (zastosowałem takie rozwiązanie w swojej pracy inżynierskiej).

Dzięki za sugestie.

Na razie poczekam aż dojdą do mnie silniki, później będę rozmyślał nad zasilaniem,,, 6 li-poli w followerze może być trudno to upchać 😉

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Ostatnio na allegro zdobyłem za 9pln/sztuka lipolki o wymiarach 35mm X 25mm X 8mm (3,7V, 400mAh). Więc całkiem nieźle, 6 takich w pakiet termokurczką połączyć i byłoby git.

Hmm, muszę przyznać, że też kupiłem silniczki na 24V (TSUKASA 1000rpm), 3 sztuki za 74zł (licytacja, w dodatku mam możliwość dokupienia 4 identycznego) i sam przymierzam się do zakupu 4-5 li-ion bądź li-pol, mam na oku te akumulatorki, bo cena jak najbardziej mi odpowiada, jednak są trochę za ciężkie (5x25g).

Treker, chcesz dawać 6 li-poli do tych Buehlerów 1670rpm? 😅

Chyba 4 by wystarczyły, (przyjmując, że obroty są proporcjonalne do napięcia) przy 4 miałbyś napięcie 16.8V i ok. 1000-1200rpm - nie wystarczyłoby?

Jeśli jesteśmy już w temacie - pojawia się problem z zasilaniem elektroniki, potrzeba 5V, myślałem, żeby ściągnąć od Jarka i dać LM2576 😉 ale jeszcze pomyślę. Polecacie może jakieś proste step-downy na 5V?

Treker, chcesz dawać 6 li-poli do tych Buehlerów 1670rpm? 😅

😅 Taki był zamiar 😉

Silniki już dostałem, teraz muszę się rozejrzeć za mechaniką, bo nie mam nawet jak sprawdzić prędkości, bo nie mogę żadnych kół dopasować.

Chyba dziś zrobię coś z laminatu/kartonu i jakimś enkoderem będę próbował zmierzyć obroty.

Jeszcze myślałem na np 4 celami i z nich przetwornica na 24v, ale to czysta teoria jeszcze.

Najlepiej pasowałby mi jakiś pakiet np 300mAh 6Cel - ale takiego raczej nie dostane nigdzie.

Musze jeszcze na hobbycity zobaczyć co tam mają.

Wybór padł na dwa pakiety Li-Po 3S1P 500mAh. Do tego zakupiłem przejściówkę, która połączy te pakiety w jeden 6S1P - będę mógł ładować dwa na raz.

Pozdrawiam

swierkdeck, tak masz rację, już poprawiam.

problem zasilania został rozwiązany przez zakup 2 Li-poli każdy po 3 cele oraz przejściówki, którą łączy je w jeden pakiet 6 celowy.

Przepraszam, za jakoś fotki, ale robiona laptopem.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.