Skocz do zawartości

Raspberry pi zero w połączenie wifi

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

próbuje połączyć się z raspberry pi zero w podczas instalacji systemu przez wifi z powodu braku klawiatury. Nie łączy się ono z siecią a stworzone pliki ssh i wpa_supplicant.conf zgodnie z kursem na forbot znikają.

Jak to naprawić?

Z góry dziękuję za pomoc!

@Leonardo89, witam na forum 😉 Widzę, że to Twoje pierwsze kroki na Forbocie, oto najważniejsze informacje na start:

• Chcesz przywitać się z innymi członkami naszej społeczności? Skorzystaj z tematu powitania użytkowników.
  • Opis najciekawszych funkcji, które ułatwiają korzystanie z forum znajdziesz w temacie instrukcja korzystania z forum - co warto wiedzieć?
  • Poszczególne posty możesz oceniać (pozytywnie i negatywnie) za pomocą reakcji - ikona serca w prawym dolnym rogu każdej wiadomości.

2 minuty temu, Leonardo89 napisał:

próbuje połączyć się z raspberry pi zero w podczas instalacji systemu przez wifi z powodu braku klawiatury. Nie łączy się ono z siecią a stworzone pliki ssh i wpa_supplicant.conf zgodnie z kursem na forbot znikają.

To, że pliki znikają to dobry znak. System zapamiętuje ustawienia i pliki są usuwane. Masz pewność, że wpisujesz poprawne informacje co do zabezpieczeń sieci? Po czym dokładnie wnioskujesz, że nie łączy się ono z WiFi? Sprawdziłeś listę hostów na routerze?

Z tymi programami różnie bywa, najpewniejszy jest podgląd na routerze. Pokaż dla pewności swój plik wpa_supplicant.conf.

Jeśli wklejasz tu tekst skopiowany z kursu to mogę napisać tylko "u nas działa". Pytałem o plik (możesz przecież nadpisać swoje hasło do sieci), bo może używasz złego kodowania i plik ma na końcu/początku jakieś błędne znaki. Równie dobrze Twój router może korzystać z innych zabezpieczeń. Bez szczegółowych informacji ciężko coś doradzić, bo u setek innych osób mechanizm ten działa poprawnie 🙂

20 godzin temu, Treker napisał:

Pytałem o plik (możesz przecież nadpisać swoje hasło do sieci), bo może używasz złego kodowania i plik ma na końcu/początku jakieś błędne znaki. Równie dobrze Twój router może korzystać z innych zabezpieczeń. Bez szczegółowych informacji ciężko coś doradzić, bo u setek innych osób mechanizm ten działa poprawnie

Link do pliku - plik wpa_supplicant.conf

to co wiem o routerze: Tp-link, 2.4GHz, protokół 802.11g

Znalazłem podczas instalacji jeszcze to:

Link

A masz pewność, że Twoja sieć jest zabezpieczona przez WPA-PSK? Może dla testu utwórz sobie hotspot z telefonu bez żadnego hasła i spróbuj połączyć się do takiej sieci. Będziesz miał pewność, że WiFi działa i robisz wszystko poprawnie.

PS na przyszłość umieszczaj pliki i zdjęcia normalnie na forum (przez opcję dodawania załączników do wiadomości)

• 10 miesiące później...
(edytowany)

Natrafiłem na ten sam problem. Po podłączeniu do monitora okazało się, że główny katalog / jest readonly.  Trzeba wykonać "sudo mount -o remount, rw /" i wtedy można działać dalej. Podejrzewam, że to przez dwukrotne podłączenie do zasilania. System nie został czysto odłączony i stąd ten efekt. Po podłączeniu do zasilania trzeba czasem poczekać gdy wokół jest zbyt wiele sieci wi-fi.

Edytowano przez pitsa
  • Lubię! 1

Zasada jest prosta, trzeba mieć zawsze plan awaryjny. Np. wpietą klawiaturę.

Jak nie ma monitora, a nie sieć nie zadziała to można Alt+F1 sudo shutdown -h now albo Alt+F2, podać login, enter, hasło, sudo shutdown -h now i nie ma potem niespodzianki, że zrobi się remount na readonly.

Jaką klawiaturę... masz jakieś ustrojstwo typu robot sprzątający - będziesz za nim z klawiaturą latał jak się zatnie? Jak bardzo chcesz, to możesz zawsze zrobić reboot czy shutdown na jakimś pinie. Ale w większości przypadków wystarczy fsck.

A że system nie potrafi zrobić fsck na karcie zamontowanej rw - no to sobie robi ro. Proste?

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...