Skocz do zawartości

Kierownica PC - wersja 2

Krzysiek97

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Mam enkoder osadzony na silniczku. I zastanawiałem się jak przenieść moment na dysk. Ściągnięcie go z silnika wydaje mi się nie możliwe i zastanawiałem się nad przekładnią zębatą aby użyć ślimaka osadzonego na wale ale przełożenie było by nie odpowiednie. Jeżeli będziecie mieć jakiś pomysł jak kierownicę zintegrować z tym enkoderem to będę wdzięczny za pomoc. 😄

obraz.pngobraz.png

(edytowany)

Mi się wydaje że jak by podważyć śrubokrętem to ta tarcza powinienna zejść . Później tylko wyjąć silnik , i obczaic który pin czemu odpowiada , chyba że już wiesz to lajt 🙂

A do.czego ogólnie chcesz wsadzić ten enkoder ?

Edytowano przez Krzysiek97

Mam pytanko, zrobiłem sobie taką kierownice, wszystko działa, tylko czy jeżeli wgrałem plik .hex na arduino i chciałbym zrobić na przykład 7 segmentowy wyświetlacz wyświetlający aktualnie wrzucony bieg, to jest możliwość wgrania kodu na to samo arduino leonardo, czy muszę dokupić nowe arduino i na nim uruchomić wyświetlacz?

@mastibdg jeśli masz tylko hex'a to nie dasz rady dodać nic do programu. Jeśli zdobędziesz kod programu to możesz dopisać do niego to co chcesz, skompilować i wgrać na Arduino całość 😉

6 minut temu, mastibdg napisał:

Rozumiem ze to arduino leonardo już zostanie kierownicą? Już nic innego z nim nie zrobię?

Nie, program możesz nadpisywać praktycznie do woli 😉

6 minut temu, mastibdg napisał:

No właśnie nie mam kodu, tylko gotowy plik hex, a czy da się ten kod jakoś wyodrębnić?

Niestety nie ma takiej możliwości (pomijając rozwiązania, które byłyby absurdalnie trudne jak na poziom tego projektu).

Rozumiem. A mam jeszcze 1 pytanie odnośnie force feedback, przerobiłem kierownice z której zostawiłem silnik z przekładnią i obudowę, na oryginalnej płytce kierownicy jest sterownik silnika A3953SLB-T który jak wyczytałem ma wydajność prądową do 1,3A, ja zastosowałem sterownik L298N który ma wydajność do 2A, jednak w porównaniu do tego jak siły działały jeszcze kiedy używałem kierownicę przed przeróbka to jest słabo... Jak by koło nie miało siły, niby w grach czuć ten ff ale w programie do testowania ledwo kreci kierownica... I jest duże martwe pole na środku, że nie centruje kierownicy na 0st. 

Nie, całą obudowę, przekładnię i silnik zostawiłem jak było, wyjąłem tylko oryginalna płytkę i zastąpiłem arduino. Z arduino 5v idzie do mostka, zworka CON5 usunięta. Zasilanie silnika jest z oryginalnego zasilacza 24V/750mA

Witam. Chcę zrobić też taką kierownice tylko trochę bardziej rozbudowaną czyli: kierownica 900*, sprzęgło, hamulec, gaz, skrzynia biegów 8+R (8 ponieważ gram w forze i tam niektóre samochody mają 7 lub 8 biegów), hamulec ręczny, kierunkowskaz, do tego boczny panel z max 20 guzikami + 2 analogowe joysticki (do grania w farming simulator).

Teraz moje pytanie, ponieważ jedno arduino leonardo nie starczy do tego projektu to co zrobić my mieć tyle wejsć w arduino. Jest jakich shield rozszerzający czy dokupić drugie arduino leonrado lub jakieś mini które komunikuje się przez usb też? I czy 2 rożne lub te same arduino można spiąć w jedno tak aby tylko jedno wysyłało dane do pc?

Czy jesli kupie 3 pozycyjny przeladcznik ( 1, 0 ,2) to czy będzie on mógł rozłączyć kierunkowskazy w grze. W farming simulator aby wyłączyć np. lewy kierunek trzeba kliknąć jeszcze raz guzik którym się włączało.

Mam pobrany program wheelConfig lecz bez podłączonego arduino nie mam tam wszystkich opcji dostępnych więc pytanie czy obsłuży on to wszystko co wymieniłem na początku. (EMC Utility Pro jest płatne a nie mam paypala). Jesli wheel config nie podoła wszystkiemu to np. jeśli zainstaluje program do obsługi tego "bocznego panelu" to nie będzie się on gryzł w grze z wheel configiem?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.