stander Napisano Czerwiec 20, 2019 Udostępnij Napisano Czerwiec 20, 2019 Korzystając z schematu z Kursu Arduino, zbudowałem prosty układ z wyświetlaczem LCD 2x16. Pierwsza linia wyświetla się baz zarzutu, natomiast druga wyświetla się jakby niepełna. Do stworzenia napisu używałem funkcji write i setCursor. Załączam zdjęcie. Co powinienem zrobić by druga linia też wyświetlała się dobrze? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Sabre Czerwiec 20, 2019 Udostępnij Czerwiec 20, 2019 Szczerze to mi to wygląda na wadę wyświetlacza. Nie wyświetla się poprawnie górna linia w dolnym rzędzie liter. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
stander Czerwiec 20, 2019 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 20, 2019 2 godziny temu, Sabre napisał: Szczerze to mi to wygląda na wadę wyświetlacza. Nie wyświetla się poprawnie górna linia w dolnym rzędzie liter. Pewnie masz rację Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Czerwiec 28, 2019 Udostępnij Czerwiec 28, 2019 @stander witam na forum! Zgłoś reklamację w Botlandzie, na pewno szybko wymienią wyświetlacz 🙂 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Sabre Czerwiec 28, 2019 Udostępnij Czerwiec 28, 2019 Nie wiem czy nie szybciej byłoby samemu spróbować to poprawić. Wiem, że traci się wtedy jakąkolwiek gwarancję, ale można odgiąć blaszki tej metalowej ramki i po rozłożeniu wyświetlacza wyczyścić izopropanolem przewodzącą gumkę i płytkę do której dotyka. To teoretycznie powinno naprawić błąd. Jest też niewielka szansa, że uszkodzeniu uległa jakaś ścieżka odpowiadająca za akurat tą linię, ale możliwe jest też to, że dostał się tam jakiś paproch albo po prostu przewodząca gumka nie przylega dobrze do płytki i nie przewodzi tego jednego sygnału. 1 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Popularny post marek1707 Czerwiec 28, 2019 Popularny post Udostępnij Czerwiec 28, 2019 Wyświetlacze są testowane u producenta na okoliczność działania wszystkich pixeli, więc temu Twojemu musiało coś przydarzyć sie "po drodze". Gdzieś w transporcie albo w magazynie został przygnieciony lub uderzony. Ta czarna ramka o kórej pisał Sabre musiała się lekko przemieścić lub stracić docisk do płytki. To ona jest odpowiedzialna za równomierne przyciśnięcie szkła czyli LCD właściwego, przez przewodzące gumki do pól na laminacie. Czasem nie trzeba od razu demontować wszystkiego, a wystarczy (na działającym wyświetlaczu) dość zdecydowanie poprzyciskać to czarne do płytki. Weź moduł w dłoń, czterema palcami od dołu podeprzyj płytkę a kciukiem naciśnij krawędź ramki. Spróbuj tak w kilku miejscach po jej obwodzie (np. rogi i środki boków) i jeśli gdzieś nagle wadliwy rządek "ożyje", to tam jest problem. Być może wystarczy wtedy w tym miejscu bardziej "dokręcić" ucho z blachy przechodzące na spód laminatu. Tam są takie blaszane zaczepy po stronie scalaków, które po włożeniu ramki automat na produkcji obraca o niewielki kąt zapobiegając tym samym wypadnięciu ramki. Daj znać jak poszło. 2 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »