Skocz do zawartości

Problem z Raspberry Pi 4 - brak sygnału HDMI

Pomocna odpowiedź

Nie wiem o co chodzi ale gdy po prostu włączę go i wyłącze przez uart a później normalnie podłączę przez hdmi to działa normalnie. Niby okej ale nie widzi mi się ciagle podłączać go do laptopa żeby się odpalił. Wie ktoś o co może chodzić ? 

Hm dziwna sprawa, nie powinno tak być. A co jest Twoim ekranem? Używasz jakiegoś telewizora czy monitora? RPi4 jest nowe i wiele może się jeszcze dziać, ale nikt inny jeszcze nie zgłaszał takiego problemu. Zrobimy jeszcze u siebie testy i sprawdzimy dziś identyczny scenariusz 😉

• Lubię! 1
(edytowany)
Dnia 16.07.2019 o 21:06, damiancio13 napisał:

Tak wyłączyłem poprzez kliknięcie w shutdown. Próbowałem tez drugiego portu.

Testowałem to na 2 Raspberry 2 i 4 GB i nie miałem problemów.

Drugi port nie przyda ci się, bo obraz idzie domyślnie na port 0 (bliżej kabla zasilania).

A masz najnowszy system? Od wydanie RPi 4 pojawiły się 2 wersje systemu, testowałem na tej z 10.07.2019.

Może sprawdź czy jak masz pulpit itd to zamiast wyłączać z przycisku shutdown z menu, otwórz terminal i zamknij poleceniem

sudo shutdown now

Wiem, że to tak trochę na około, ale jestem ciekaw czy będzie różnica. Najwyżej napiszesz skrypt na pulpicie do zamykania tą komendą i będzie śmigać 😄

Edytowano przez Gieneq
  • 2 miesiące później...

Cześć nie poradziłem sobie z tym ale trochę poszukałem i dowiedziałem się ze możliwe jest ze wersja 1gb która posiadam ma taki problem a wersje z większa ilością ramu nie maja tego problemu. Jedyne rozwiązanie które mi pomaga to najpierw zwykle włączenie maliny przez uart i wyłączenie. Po tym zabiegu odpalenie przez hdmi normalnie działa. 

3 godziny temu, damiancio13 napisał:

dowiedziałem się ze możliwe jest ze wersja 1gb która posiadam ma taki problem a wersje z większa ilością ramu nie maja tego problemu.

Ciekawy trop 😉 Mamy różne wersje RPi to sprawdzimy. @Gieneq na pewno chętnie się tym zajmie na początku tygodnia 😉

• Lubię! 1
  • 2 tygodnie później...

U nas testy nie przyniosły jeszcze żadnych konkretnych wyników (według nas nie zależy to od ilości RAMu), ale obserwujemy temat.

• 2 miesiące później...

Odświeżę ten temat :D może ktoś już ogarnął o co chodzi ? Przez SSH oraz VPN moja malina chodzi bez problemu. Problem jest tylko z tym hdmi. Stawiałem już nowy system zmieniałem sd kabel hdmi i dalej nic. Pomocy :)

@Treker dziękuje za odpowiedź. Tylko ja nie mam problemu jak narazie z wifi. Malinę mam ustawiona na mode hdmi chyba 82 próbowałem także 15 i 16. Wifi działa normalnie na malinie ponieważ przez jej IP łącze się przez VPN. Problem u mnie jest taki ze nie pokazuje żadnego ekranu na tv.

Jak masz zwykłego Raspbiana to obraz się nie włączy jeżeli zanim wepniesz zasilające USB nie wetkniesz kabla w HDMI. Takiego czegoś nie ma na NOOBSie.

Możesz podesłać zawartość plików konfiguracyjnych, config.txt ?

@jakubortyl witam na forum 🙂 Czy masz pewność, że cała reszta działa poprawnie? Tj. możesz zdalnie komunikować się z RPi? Próbowałeś podłączyć kabel HDMI do Raspberry Pi bez założonej obudowy (aby mieć pewność, że wszystko dobrze styka)?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...