Popularny post wn2001 Napisano Lipiec 27, 2019 Popularny post Udostępnij Napisano Lipiec 27, 2019 Po zbudowaniu robota czworonożnego w układzie ssaka (robot "Garfield") chciałem spróbować zbudować coś w układzie gada. Zdecydowałem wykorzystać jako bazę wyjściową robota MiniKame, którego pliki STL i instrukcja złożenia dostępne są na Thingiverse. Jak łatwo zauważyć wyżej wymienione układy cechuje różnica w płaszczyźnie obrotu drugiego stopnia swobody względem pierwszego - dla ssaka jest to jedna, dwuwymiarowa płaszczyzna XY, dla gada ułożenie tych płaszczyzn jest prostopadłe - aby lepiej je zilustrować, zacznę od zdjęć: Mechanika Jak wspomniałem, wyszedłem z gotowego projektu, ale nie chciałem bezmyślnie wydrukować części, zmontować, wgrać wsadu i cieszyć się gotowym robotem. Zacząłem od zmodyfikowania głównego korpusu, ponieważ oryginał jako zasilania używa dwóch akumulatorów litowo-jonowych 18650 oraz gotowej płytki - kontrolera serwomechanizmów, a całość zamykana jest w dwuczęściowej obudowie. Zachowałem pierwotne wymiary (rozstaw otworów), dodałem szczelinę, do której wsuwany jest akumulator LiPol 2S 800mAh i otwory mocujące tradycyjnie już płytkę uniwersalną 5x7cm. Elementów nóg nie zmieniałem, dodam tylko, że są nieco trudne w drukowaniu, potrzebne są liczne podpory. Drukowane 3D są również pomarańczowe dystanse mocujące płytkę rozpoznającą głos, ale o niej za chwilę. Jeśli chodzi o napędy, ku zaskoczeniu wszystkich są to serwomechanizmy SG-90 Elektronika Jeśli ktoś czytał mój poprzedni wpis, również nie będzie zaskoczony - wykonałem własny sterownik serw, klasycznie Arduino Nano + stabilizator LM7805 - wiem, że nie jest to idealne i najlepsze rozwiązanie, ale działa Akumulator z płytką łączy JST-BEC - z przodu płytki wyprowadziłem złącze UART do płytki-modułu rozpoznającego dźwięk (jeżeli ktoś jest zainteresowany szczegółami, wiele informacji znajdzie pod hasłem "Arduino voice recognition", a sam moduł funkcjonalnością podobny jest do produktu SparkFun'a - identycznego należy szukać na chińskich portalach aukcyjnych ). Podstawową zaletą płytki jest jej prostota obsługi i działanie off-line, wadą zaś konieczność powtórzenia polecenia niekiedy kilkukrotnie. Moduł działa na zasadzie "nagrania" wzorców (maksymalnie 7, wystarczy zrobić to raz) w trybie nauki, a następnie, w trybie czuwania, po wykryciu dźwięku (moduł porównuje to, co otrzymuje mikrofon, z tym, co zapisał w pamięci, zatem rozpoznaje jedynie głos właściciela) przesyła przez UART informację typu "wykryto komunikat 1". Robot obsługuje komendy: naprzód, do tyłu, w lewo, w prawo, skacz, tańcz, pompki. Aha, jeszcze jedna sprawa - skuteczność rozpoznawania spada drastycznie przy nawet minimalnym szumie, stąd konieczność uciszenia widowni i wyłączenia wentylatora czy klimatyzacji. Niemniej moduł, który był głównym elementem mojej modyfikacji, okazał się bardzo udanym i efektownym pomysłem jak na swoją cenę (około 200PLN). Zastosowałem jeszcze jedną sztuczkę - kiedy robot chodzi, niemożliwe jest rozpoznanie komunikatu typu "stop", dlatego z przodu zamontowałem czujnik Sharp'a 4-30cm - kiedy przyłożę rękę, robot zatrzymuje się i mogę wydać kolejne polecenie Oprogramowanie W kwestii oprogramowania ponownie nie ma nic odkrywczego, moja praca polegała głównie na skomunikowaniu Arduino-moduł Voice Recognition przez UART (software'owy), autorzy udostępnili gotowe schematy i bibliotekę, która zawiera gotowe sekwencje chodu i innych ruchów (wspomniane skoki, pompki i taniec) - poniżej film Pozdrawiam, wn2001 9
Treker (Damian Szymański) Sierpień 4, 2019 Udostępnij Sierpień 4, 2019 @wn2001, właśnie zaakceptowałem opis. Dziękuję za przedstawienie ciekawego projektu, zachęcam do prezentowania kolejnych DIY oraz aktywności na naszym forum 1
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »