Skocz do zawartości

Andonstar, mikroskopy cyfrowe i kontrola jakości

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witam.

Miałem o tym nie pisać i potraktować jako wyjątek, ale wyjątkiem to nie jest. Mikroskopy marki Andonstar mają powtarzajace się wady, czy też niedopatrzenia na produkcji.

AD210 zakupiłem jako pierwszy. Na "dzień dobry" paproch na matrycy aparatu widoczny jako paskudna, ciemna plama na ekranie. Miałem rozebrać, spróbować go usunąć, ale ostatecznie poszedłem po rozum do głowy i zwróciłem.

AD249S-M. Na początku ok, tzn. widoczny był tylko jeden ciemnoczerwony punkt, "gorący piksel", a raczej ich zlepek na matrycy aparatu. Olałem go jednak, nie przeszkadzał. Po kilku godzinach używania zmienił się w wyraźny biały i przybyło kilkanaście mniejszych, również białych. Po podłączeniu do zewnętrznego monitora przez hdmi, na ciemnym tle wyglądały jak gwiazdy na niebie, w zasadzie na całym 40" ekranie. "Zlepek wybraniec, czyli ten pierwszy" świecił już jasno jak gwiazda polarna.

AD249S-M, po dłuższym oczekiwaniu wymieniony na "egzemplarz wolny od wad". Przynajmniej w teorii. Podziałał około 10 minut i jak w pierwszym egzemplarzu z początku widoczny był tylko jeden ciemnoczerwony punkt na matrycy aparatu, tak tu "na dzień dobry" występuje ich już kilka. Domyślam się co będzie po paru godzinach używania, prawdopodobnie "więcej gwiazd polarnych". Jako gratis, do matrycy ekranu (od wewnątrz) przyklejone są 2-3 paprochy, widoczne jako czarne punkty na białym tle.

Po tych trzech egzemplarzach kupionych u dwóch sprzedawców wnioskuję, że mam wybitnego pecha do mikroskopów tej marki albo kontrola jakości kuleje. Ewentualnie producent przymyka oko, a na jutubach o tym nie mówią. Jeżeli ktoś nie zwraca uwagi na takie mankamenty, to zarówno AD210, jak i AD249S-M są całkiem fajnymi mikroskopami ze stosunkowo dobrym ekranem. AD249S-M przypadł mi bardzo do gustu z racji wymiennych soczewek do różnych obserwacji.

Omyłkowo otrzymałem też AD207, ale widząc zawartość włączyłem tylko na chwilę, żeby odczytać model. Mikroskopy Andonstara nie mają żadnych zewnętrznych naklejek informujacych z czym mamy do czynienia. Nie sprawdzałem go jednak pod żadnym kątem, odesłałem.

Co zabawne, nawet w materiale nagranym modelem AD269S widać czarny, nieruchomy punkt. Wideo pochodzi bodaj od osoby związanej z tą firmą.

Edytowano przez orb777

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...