Skocz do zawartości

Ceny a jakość serw

KD93

Pomocna odpowiedź

Witam

Przyszedł w moim życiu czas żeby zabawić się z serwami w Bascomie 😉 Widziałem ceny serw na Alledrogo i zagięły mnie ceny w sklepie modelarskim w Katowicach - 50zł za najtańsze serwa do nawet 200 (przeciętnie 70-90zł). Spytałem się o tanie badziewne serwo do 30zł i powiedziano mi, że "w przyrodzie takie coś nie występuje".

Więc mam pytanie do tych którzy zakupili serwa na Alledrogo: czy te serwa to rzeczywiście są badziewne chińskie podróby (chociaż teraz wszystko jest robione w Chinach), czy na naukę programowania i sterowanie małymi ciężarami do 0,5kg wystarczą.

Przy okazji interesują mnie rodzaje serw do 30zł (najlepiej w granicach 25zł), oraz sprzedawcy z Allegro którym można zaufać.

Zajrzyj tu ceny co najmniej dwukrotnie niższe niż na allegro. Nie licząc siebie ściągałem już rzeczy dla treker'a i mskojon'a z tego sklepu z wysyłką bezpośrednio do nich. Przy obecnym kursie dolara i wysyłce za niecałe 6 dolarów (100 - 250gr), masz taniej niż na allegro. Jeśli chciałbyś coś stamtąd to czekam na wiadomość.

• Lubię! 1

Raczej bardziej zależy mi na jakimś polskim sklepie, jakoś nie mam jeszcze zaufania do zakupów za granicą, ale dzięki za linka i informację.

W sumie to kupiłem na allegro 2 tg9, kosztowało mnie to 27 z wysyłką, jak na pierwszy rzut oka to serwo jak każde inne, a mówiąc szczerze cena całkiem znośna, a do testów i zabawy idealne 🙂

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Byłeś w sklepie na Mikołowskiej? Też tam kiedyś byłem i (o zgrozo) zakupiłem jakieś no-name'owe mikroserwa za 35zł/szt. Ostatnio widziałem tam e-sky'owe mikro za 25pln. Jeśli chcesz to mam standardowe serwa z allegro (co prawda przerobione, ale z łatwością można przywrócić je do pierwotnego stanu) - niestety mają przewiercone boczne ścianki. W sumie mam 3, z czego jedno nieprzerobione. Używałem ich w tym robocie, jak chcesz mogę odsprzedać, bo mam deficyt pieniężny 😖

• Lubię! 1

Tak, na Mikołowskiej. Zależałoby mi jednak na nowych serwach, chcę mieć 100% (no może 95%) pewności że będą dobrze działać, sorry BoBBy, ale przerabiane nie wchodzą w grę. Chyba że odsprzedaż te trzecie za jakąś kuszącą cenę 🙂

Jeśli chciałbyś na przykład mikroserwo to polecam coś takiego:

Klik /Serwo HexTronik HXT900 / Sprzedawca Walkir

Poczytaj o nim na forach modelarskich, w tym marginesie cenowym podobno nie ma nic lepszego... 😋

P.S Co do sprzedawcy kupiłem u niego właśnie to serwo, działało bardzo dobrze, przesyłka ekspresowa. Ma w sprzedaży też zapasowe zębatki więc warto dokupić przy okazji. 😅

• Lubię! 1

Te same parametry co moje TG9e, moje też działają dobrze, zapasowe zębatki za pewne są te same więc tylko różnica w cenie ... skoro to samo, to po co przepłacać 🙂

Te same parametry co moje TG9e, moje też działają dobrze, zapasowe zębatki za pewne są te same więc tylko różnica w cenie ... skoro to samo, to po co przepłacać 🙂

Nie miałem niestety doczynienia z TG9e, ale z tego co wyczytałem na forach modelarskich to jest różnica między nimi i to widoczna, przynajmniej jeśli chodzi o elektronikę.

Pracują jak chcą, kiedy chcą, nie ma co liczyć na na powtarzalność pozycji. Zresztą ktoś z naszego forum miał też z nimi problem.

Jak wspomniałem nie wiem z własnych doświadczeń jak to z nimi jest, tylko piszę co wyczytałem u kolegów modelarzy którzy raczej nie mogą sobie pozwolić na kieską prace serw.. 😋

P.S Luko następnym razem kupię te TG9e z czystej ciekawości aby sprawdzić co modelarze mają im do zarzucenia.. 😅😅

Odpaliłem sobie testowo to serwo, może nie jest jakieś super ciche, co do precyzji, nie będę tego sprawdzał co do 0,001*, ale tak na oko to chodzą dość precyzyjne i mają powtarzalne położenia. Jedyne co jest możliwe, to przy dużych obciążeniach mogą się wysypać zębatki, ale tak to nie mam nic do zarzucenia. Miałem model 1/10 z serwem skrętu TowerPro czy jak to się tam zwało, w kwestii standardu pracy precyzji TG9e w sumie niczym nie ustępuje, a do testów i kombinowania to tania alternatywa.

Już nie ma tego linka, skoro warto to biorę 🙂 Zawsze to jakiś zapas mocy.

P.S. kupiłem sobie 2 te serwa. Nie wiem czy to już się na forum nie znalazło, ale załączam ciekawą animację pokazującą budowę i pracę serwa.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.