Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witam serdecznie,

robię coś "ala inteligentny dom" i brakowało mi gpio na malince. Podłączyłem mcp23017 i działa:) Działa jako wyjście:/ Jak zrobić żeby działało jako wyjście?

A takie ważniejsze i chyba trudniejsze pytanie (jak dla mnie) to: Jak połączyć malinkę z arduino przez usb?? tak żeby arduino działało jako we/wy??

Nie liczę na gotowca, ale jakieś wskazówki. Nie jestem też jakimś tam hiper, biper, diker informatykiem. Skoro potrafiłem podłączyć mcp23017 i "ledami mrugać" to myślę że arduino podłączę jako we/wy do malinki;)

Pozdrawiam serdecznie;)

p.s.

Zapomniałem dodać, że to wszystko obsługuję na domoticz. 

Edytowano przez Freddy_krueger
Dnia 18.08.2019 o 01:06, Freddy_krueger napisał:

Działa jako wyjście:/ Jak zrobić żeby działało jako wyjście?

Co tu chyba pomieszałeś w opisie problemu 😉 To działa jako wyjście czy wejście? Co dokładnie chcesz zrobić, a jaki jest efekt?

Dnia 18.08.2019 o 01:06, Freddy_krueger napisał:

Jak połączyć malinkę z arduino przez usb?? tak żeby arduino działało jako we/wy??

Możesz podłączyć Arduino do RPi przez USB i wykorzystać komunikację przez UART. Musisz tylko napisać odpowiedni program na Arduino, który będzie sterował GPIO na podstawie instrukcji odbieranych przez UART.

@TK_79 witam na forum 🙂 Co dokładnie miałoby pomóc autorowi pytania? Linkujesz do strony głównej jakiegoś bloga, nie wiadomo co dokładnie masz na myśli.

• 4 miesiące później...

Witam, po dłuższej przerwie. Arduino z malinką ogarnołem i działa jak należy. Odnośnie mcp23017, to napisałem z błędem😉 działa jako wyjście. Czyli steruje ledami. Chciałbym odczytywać sygnały, jako wejście (np. z jakiś czujników, przełączników). Jeżeli potrzebny kod do obsługi mcp23017 jako wyjście to podeślę.

Dodam ze obsługuje to przez Domoticz na raspberry pi 3 i chcialbym te ekspandery obsłużyć pod Domoticz. Pozdrawiam serdecznie i dzieki

• 2 miesiące później...
Dnia 10.01.2020 o 23:16, Freddy_krueger napisał:

Witam, po dłuższej przerwie. Arduino z malinką ogarnołem i działa jak należy. Odnośnie mcp23017, to napisałem z błędem😉 działa jako wyjście. Czyli steruje ledami. Chciałbym odczytywać sygnały, jako wejście (np. z jakiś czujników, przełączników). Jeżeli potrzebny kod do obsługi mcp23017 jako wyjście to podeślę.

Dodam ze obsługuje to przez Domoticz na raspberry pi 3 i chcialbym te ekspandery obsłużyć pod Domoticz. Pozdrawiam serdecznie i dzieki

Można wiedzieć jak sobie poradziłeś z podłączeniem arduino do raspberry? u mnie stanęło na złym porcie

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...