Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

10 minut temu, jakitaki123 napisał:

Czy mógłbym zrobić sterowanie z pada PS2 podłączonego prosto pod arduino na skrętce ( 15-20m ?) ? Czy to wypali? 

A jak chcesz połączyć to Arduino z padem po tej skrętce? To skrót myślowy od implementacji połączenia via Ethernet czy chcesz to połączyć jakoś inaczej?

5 minut temu, Treker napisał:

A jak chcesz połączyć to Arduino z padem po tej skrętce? To skrót myślowy od implementacji połączenia via Ethernet czy chcesz to połączyć jakoś inaczej?

Pad ps2 bezpośrednio pod płytkę, a z tą skrętką to chodzi mi o przedłużenie kabla od pada na odległość .

(edytowany)

Pad działa na SPI - 20 metrów raczej czarno widzę.

Coś mi się wydaje że zaczynasz oszczędzać, tylko nie na tym co trzeba. Masz w praktyce możliwość albo ethernet, albo RS232. I to i to wymaga czegoś takiego jak nadajnik i odbiornik, bez nich możesz się łączyć na 20 centymetrów a nie 20 metrów. Przemyśl to.

I weź pod uwagę, że klon Arduino Pro Mini kosztuje na Allegro coś koło dychy, a na Ali połowę tego. Porównaj z ceną silnika.

Edytowano przez ethanak

Masz rację, gdzieś wyczytałem że zasięg takiego pada moze( ale nie musi )siegac do ok 6 metrów. Chyba jednak padnie na  ethernet, ale nadal dumam nad kamerą, te pod arduino to podobno slabo działa...

22 minuty temu, jakitaki123 napisał:

wyczytałem że zasięg takiego pada moze( ale nie musi )siegac do ok 6 metrów

To by się zgadzało - ja wyczytałem że maksymalna długość kabla do SPI to 20 stóp, czyli mniej więcej tyle samo.

23 minuty temu, jakitaki123 napisał:

nadal dumam nad kamerą, te pod arduino to podobno slabo działa.

Czemu Arduino a nie RPi? Jak dobrze policzysz to cenowo wyjdzie podobnie... poza tym w porównaniu do cen silników i sterowników RPi to taki mały dodatek 😉

Mam kamerkę (taką za niecałe 50 PLN) do RPi Zero, całkiem nieźle się sprawdza.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...