espiridion Napisano Wrzesień 20, 2019 Udostępnij Napisano Wrzesień 20, 2019 Cześć, Czy zasilanie 16-kanałowego sterownika serw PCA9685 z Arduino Uno pinów A4 na SDA i A5 do SCL i płytki ze wspólną masą GND i 5V jest możliwe na 5-8 metrowych kablach czterożyłowych? Zrobiłem pierwsze połączenie, narazie wszystko póki co zadziałało (5-6 metrów) Na drugim (3 metry) i trzecim (8 metrów) już miałem jakiś problem (każde jest zasilane osobno, mierzyłem prąd itd) ale mimo wszystko mam wrażenie, że nie odczytuje z pinu A5 i A4 na SDA i SCL. Samo zasilanie plusa i minusa jest w porządku w każdym.
Treker (Damian Szymański) Wrzesień 21, 2019 Udostępnij Wrzesień 21, 2019 @espiridion ten interfejs nie jest raczej dedykowany do komunikacji na dalekie odległości, ale jest szansa, że zadziała. Wiele zależy od samego przewodu oraz warunków w jakich wykonujesz te testy (kwestia zakłóceń). Zerknij na ten artykuł: https://hackaday.com/2017/02/08/taking-the-leap-off-board-an-introduction-to-i2c-over-long-wires/ 1
espiridion Wrzesień 21, 2019 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 21, 2019 (edytowany) @Treker Dzięki za artykuł! Jak myślisz, które z tych trzech rozwiązań podanych przez autora artykułu w moim przypadku byłoby najłatwiejsze? Mam kabel OWY 4x1.5. Czy mam z niego zrezygnować na rzecz skrętki, czy może dodanie rezystorów do OWY pomoże? Jeśli chodzi o specyfikację do której podłączam elementy to: To "komponent" (w sumie mam 6 zestawów) składający się z: 1x przełącznik ON/OFF (włącza i wyłącza zasilanie całego komponentu) 1x Step-down 5V 6A 1x płytka z zalutowanym gniazdkiem i zworkami (coś jak stykowa, ale stabilniejsza) 1x Arduino Uno (podłączane przez kable z płytki zalutowanej do pinu 5V i GND) 1x Kabel OWY 4x1,5 łączący (np. 5 metrów) 1x Sterownik PCA9685 (16-kanałowy) (decydowała cena, ale podłączone mam tylko 1-3 serwomechanizmów) (n)x Serwomechanizmy typu standard Projekt już robię ponad rok, ale i2c na długich kablach to już ostatnie mi to co zostało z tego wszystkiego. Pozdro Edytowano Wrzesień 21, 2019 przez espiridion
Treker (Damian Szymański) Wrzesień 21, 2019 Udostępnij Wrzesień 21, 2019 Wszystko zależy od tego co to za projekt. Czy ma działać tylko chwilę czy to coś, co będzie pracowało przez kilka lat, a jego działanie jest "krytyczne". Jeśli to nie problem to warto przetestować rozwiązania w kolejności od najprostszych, czyli: rezystory, wymiana kabla, a jak to nie pomoże to dopiero wtedy szedłbym w jakieś bardziej rozbudowane rozwiązania 1
espiridion Wrzesień 21, 2019 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 21, 2019 (edytowany) @Treker Dzięki, tak zrobię Dam znać jak wyjdzie. Projekt jest raczej narazie obecnie skupiony na 3 tygodniową wystawę. Może go kiedyś rozbuduję. Edytowano Wrzesień 21, 2019 przez espiridion
ethanak Wrzesień 21, 2019 Udostępnij Wrzesień 21, 2019 Możesz jeszcze spróbować zmniejszyć w programie prędkość I2C. 1
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »