Skocz do zawartości

Długie kable z A4/A5 na SDA/SCL między Arduino a PCA9685

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć,

Czy zasilanie 16-kanałowego sterownika serw PCA9685 z Arduino Uno pinów A4 na SDA i A5 do SCL i płytki ze wspólną masą GND i 5V jest możliwe na 5-8 metrowych kablach czterożyłowych?

Zrobiłem pierwsze połączenie, narazie wszystko póki co zadziałało (5-6 metrów)

Na drugim (3 metry) i trzecim (8 metrów) już miałem jakiś problem (każde jest zasilane osobno, mierzyłem prąd itd) ale mimo wszystko mam wrażenie, że nie odczytuje z pinu A5 i A4 na SDA i SCL. Samo zasilanie plusa i minusa jest w porządku w każdym.

@espiridion ten interfejs nie jest raczej dedykowany do komunikacji na dalekie odległości, ale jest szansa, że zadziała. Wiele zależy od samego przewodu oraz warunków w jakich wykonujesz te testy (kwestia zakłóceń). Zerknij na ten artykuł: https://hackaday.com/2017/02/08/taking-the-leap-off-board-an-introduction-to-i2c-over-long-wires/

• Pomogłeś! 1
(edytowany)

@Treker Dzięki za artykuł!

Jak myślisz, które z tych trzech rozwiązań podanych przez autora artykułu w moim przypadku byłoby najłatwiejsze?

Mam kabel OWY 4x1.5. Czy mam z niego zrezygnować na rzecz skrętki, czy może dodanie rezystorów do OWY pomoże?

Jeśli chodzi o specyfikację do której podłączam elementy to:

To "komponent" (w sumie mam 6 zestawów) składający się z: 

• 1x przełącznik ON/OFF (włącza i wyłącza zasilanie całego komponentu)
  • 1x Step-down 5V 6A
  • 1x płytka z zalutowanym gniazdkiem i zworkami (coś jak stykowa, ale stabilniejsza)
  • 1x Arduino Uno (podłączane przez kable z płytki zalutowanej do pinu 5V i GND)
  • 1x Kabel OWY 4x1,5 łączący (np. 5 metrów) 
  • 1x Sterownik PCA9685 (16-kanałowy) (decydowała cena, ale podłączone mam tylko 1-3 serwomechanizmów)
  • (n)x Serwomechanizmy typu standard

Projekt już robię ponad rok, ale i2c na długich kablach to już ostatnie mi to co zostało z tego wszystkiego.

Pozdro 😃

Edytowano przez espiridion

Wszystko zależy od tego co to za projekt. Czy ma działać tylko chwilę czy to coś, co będzie pracowało przez kilka lat, a jego działanie jest "krytyczne". Jeśli to nie problem to warto przetestować rozwiązania w kolejności od najprostszych, czyli: rezystory, wymiana kabla, a jak to nie pomoże to dopiero wtedy szedłbym w jakieś bardziej rozbudowane rozwiązania 😉

• Lubię! 1
(edytowany)

@Treker Dzięki, tak zrobię 🙂 Dam znać jak wyjdzie.

Projekt jest raczej narazie obecnie skupiony na 3 tygodniową wystawę. Może go kiedyś rozbuduję.

Edytowano przez espiridion

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...