Skocz do zawartości

Zestaw małego geodety DIY – pomiar odległości dzięki GPS

Pomocna odpowiedź

Napisano

Zestaw małego geodety DIY – pomiar odległości dzięki GPS

System GPS kojarzony jest głównie z nawigacją. Nie jest to jednak jedyne jego zastosowanie, bo można go również użyć do różnych pomiarów. Oto ciekawe urządzenie DIY, które wykorzystuje GPS do mierzenia odległości i różnicy wysokości między wybranymi punktami. 

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

Jakim cudem błąd pomiarowy to tylko 2,5 metra, skoro zastosowany zegar to typowy kwarc, błąd to raczej ok 30 metrów ma (czas referencyjny z 4 satelitów dla zegara kwarcowego).

To chyba jest możliwe, taka dokładność, bo choć samo bezwzględne pozycjonowanie może dawać błąd w granicach 30 metrów, to w przypadku obliczania odległości względnej dokładność może być dużo większa - po prostu błąd pozycjonowania częściowo się zniesie. Bo jeśli przez niedokładność zegara dana pozycja jest przesunięta od realnej o ileś tam metrów, to i w przypadku drugiej pozycji będzie podobnie, i przy wyliczaniu względnej odległości takich dwóch punktów błąd będzie dużo mniejszy.

• Lubię! 1
(edytowany)
Dnia 15.01.2020 o 14:33, Pablo_Wawa napisał:

Bo jeśli przez niedokładność zegara dana pozycja jest przesunięta od realnej o ileś tam metrów, to i w przypadku drugiej pozycji będzie podobnie, i przy wyliczaniu względnej odległości takich dwóch punktów błąd będzie dużo mniejszy.

Co za bzdura, przepraszam. Skąd pomysł, że w przypadku obu pomiarów, błąd będzie przesunięty w kierunku właściwej pozycji, a nie odwrotnie? 

Edytowano przez SOYER
(edytowany)

Założyłem, że niedokładności pomiaru położenia będę w większości podobne, tj. często przesunięte w tę samą stronę, a nie że będą "skakać" wokół prawdziwych wartości. Statystycznie ma to sens, ale też jest potwierdzenie tego zachowania w praktyce:

http://delibra.bg.polsl.pl/Content/38479/BCPS_42112_1991_Wyznaczanie-polozeni.pdf - na stronie 14 jest napisane:

Cytat

Na podstawie doświadczeń zespołu satelitarnego GPS Instytutu Geodezji i Astronomii Geodezyjnej Politechniki Warszawskiej, które potwierdziły w pełni cytowane w literaturze doświadczenia innych zagranicznych zespołów wykonujących od dawna pomiary GPS, można sformułować pewne ogólne uzasadnione przewidywania dotyczące dokładności wyznaczania położenia punktów geodezyjnych.
Rezultaty pomiarów GPS porównane z pomiarami bezpośrednimi lub z innymi istniejącymi elementami precyzyjnych sieci geodezyjnych wskazują, że:
dokładność pomiarów różnicowych pomiarów GPS wynosi kilka milimetrów przy odległościach do
- około 10 km przy zastosowaniu odbiorników jednocząstotliwościowych lub
- około 30 km przy zastosowaniu odbiorników dwuczęstotliwościowych

Na https://geoforum.pl/strona/46813,46833,46919/gnss-krotki-wyklad-alfabet-gps-sposoby-pomiaru-gps też jest wspomniane, że pomiary różnicowe (wyznaczanie względnej odległości punktów) dają znacząco większą dokładność, niż użyty odbiornik GPS.

Czyli jednak coś jest na rzeczy.

Edytowano przez Pablo_Wawa
  • Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

Aaa, to ok. Czyli urządzenia GPS wprowadzają błąd, "mylą się", tyle tylko, że mylą się zawsze tak samo, lub podobnie. Swoją drogą trochę to dziwne. W takim razie błąd nie wynika z niedoskonałości urządzenia tylko celowo wprowadzonej odchyłki przez zarządcę systemu. Gdzieś o tym słyszałem. 

Zwracam honor;) 

Skąd te pomiary? O ile wiem błąd jest celowy.

Inna sprawa - dla geodety trzy palce to błąd już niedopuszczalny (można kłonicą w łeb zaliczyć)... a żaden gps nie zrobi ci dokładności co do cala.

• Nie zgadzam się! 1

Błąd był celowy, gdy wprowadzano GPS do użycia, ale później wprowadzany błąd bardzo zredukowano.

Na bazie różnic między pomiarem dokładnym, a uzyskanym z GPS działa DGPS (https://pl.wikipedia.org/wiki/Różnicowy_GPS).

Niestety w przypadku tanich odbiorników nie liczyłbym na jakąkolwiek użyteczność rozwiązania opisywanego w artykule. Profesjonalne odbiorniki GPS to zupełnie inna półka - proponuję sprawdzić ich ceny, gdyby można było w takich zastosowaniach użyć popularnych odbiorników używanych np. w telefonach, czy nawigacjach samochodowych, już dawno firmy sprzedające urządzenia za dziesiątki tysięcy złotych musiałyby zmienić asortyment...

Tanie czytniki zwracają potworną wręcz ilość błędnych odczytów - nie jest to jedna i ta sama wartość, ale seria mocno losowych odczytów. To że wyniki wyświetlane w telefonie wyglądają sensownie, zawdzięczamy tylko odpowiednim algorytmom filtrującym oraz wykorzystaniem danych z wielu źródeł.

Ale jako ciekawostkę zachęcam do podłączenia taniego odbiornika GPS i pobrania danych NMEA - z tego co wiem, takie surowe dane nie przydadzą się właściwie do niczego.

• Lubię! 1
1 minutę temu, ethanak napisał:

Zredukowano != wyeliminowano.

Oczywiście że nie wyeliminowano. Każdy pomiar jest obarczony błędem, nawet najdokładniejszy geodezyny. Błąd można więc tylko zredukować, nigdy wyeliminować.

Pytanie: czy błąd dopuszczalny w pozycjonowaniu GPS jest tego samego rzędu, co błąd dopuszczalny w geodezji? Spróbuj mi przyorać miedzę na trzy palce...

(edytowany)

Nikt w geodezji nie mierzy palcami. Przy okazji prośba do admina - o wywalenie tego offtopicu do kosza. To chyba nie ma nic wspólnego z tematem, ani PPF.

A żeby była jasność - GPS jest używany w geodezji i błąd pomiarowy rzędu milimetrów można uzyskać z tymi trzema palcami w ...

Edytowano przez Elvis

Czekaj moment. Czy przy geodezji nie stosuje się przypadkiem dodatkowego beacona? Pytam bo nie wiem, ale coś mi się przypomina na temat dokładnego pozycjonowania.

No właśnie

Niestety z rolnictwem mam niewiele wspólnego, ale kojarzę coś na temat np. opryskiwaczy i precyzyjnych przejazdów. Coś źle kojarzę?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...