Skocz do zawartości

STM32F769 - LCD sterowne przez DSI w trybie video

adi1525

Pomocna odpowiedź

Witam,

Uruchomiłem przykładowy program z STM32Cube_FW_F7_V1.15.0, który steruje wyświetlaczem przez interfejs DSI w trybie Video. Mikrokontroler przechowuje obraz w zewnętrznej pamięci sterowanej przez kontroler FMC. Dsi współpracuje z LTDC, który po prostu generuje sygnał RGB oraz sygnały synchronizujące H-sync i V-sync i tą część w większości rozumiem i ogólnie mi to działa.

Nie rozumiem tylko, o co chodzi z tym kontrolerem FMC, ponieważ zapis do tej pamięci powoduje wyświetlenie obrazu. Rozumiem, że wyświetlacz jest w trybie odświeżania i jak zmieni się obraz no to od razu się pokazuję. Tylko, że jaki interfejs odpowiada za przesłanie obrazu z pamięci zewnętrznej do wyświetlacza ?? Sama pamięć nie ma fizycznego połączenia z LCD tak jak na schemacie w załączniku:

427009876_lcdconnector.thumb.png.322b0b643aaacb56aa2b077de5ce31aa.png1925532617_lcdconnector2.thumb.png.093e31efb0fd94dac77f66a1ffd14ba8.png

Myślałem, że w tle działa DMA, które przesyła dane z pamięci do DSI ale takiej konfiguracji również nie ma.

Ogólnie chciałbym po prostu użyć DSI i LTDC do kontroli wyświetlacza bez kontrolera FMC, potrafię skonfigurować LCD i widzę, że LCD reaguje, podświetlenie itp. ale nie wiem jak przesłać obraz.

Mogę dodać zdjęcie konfiguracji lub przesłać cały program, jeżeli ma ktoś dostęp do tego modułu "stm32f769-discovery".

Pozdrawiam

Adrian

Edytowano przez adi1525

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.