Skocz do zawartości

Czym jest filtr RC? Jak działa i co warto o nim wiedzieć?

Pomocna odpowiedź

@Gieneq dzięki za wytłumaczenie 🙂 Mam jeszcze kilka pytań:

Jak te prądy się rozchodzą na rysunku pod AC?  W sensie, co tam jest źródłem napięcia, a co masą? Jeżeli 10k jest zwarty do masy, to czy oba rezystory nie są połączone szeregowo?

• 3 tygodnie później...
36 minut temu, ethanak napisał:

że mu przycisk źle działa

😅to się chyba schowa

@farmaceuta @ethanak  Ale dziękuję 🙂 

Jedna sprawa mnie jeszcze nurtuje ale może jak skołuję generator funkcyjny to ruszę temat, te drugie zbocze można przyspieszyć dodając diodę. W artykule jest schemat o taki:

image.thumb.png.cc717b3705c0f446b85280c23b9d8d38.png

Ale on do tego nie służy, za to można by zbudować coś podobnego do szybszego rozładowania kondensatora.

(edytowany)
11 minut temu, Gieneq napisał:

Ale on do tego nie służy, za to można by zbudować coś podobnego do szybszego rozładowania kondensatora.

image.thumb.png.ca3b1a4080a0274ec25297d21ff566da.png

Coś w tym stylu?

Edytowano przez H1M4W4R1
  • Pomogłeś! 1

@H1M4W4R1 bardzo ciekawy układ, fajnie wykorzystałeś rezystor przy emiterze - masz z tego źródło prądowe prawilnie ładujące kondensator 🙂 Tylko to już przerost formy nad treścią 😄 

• Lubię! 1
7 godzin temu, Gieneq napisał:

Na schemacie od ST jest 10k, 470R, C = 220ns czyli częstotliwość graficzna to 1539Hz. Mamy zapas tłumienia, z taką częstotliwością zakłócenia mogą trwać nawet 650us.

Pytanie do znawców, czy są jakieś zalety kondensatora przy zasilaniu? ST najpewniej się zna. Przeprowadziłem symulację w LTSpice i wyszło że nie ma to znaczenia dla samego przycisku, ale może coś jest w przedostawaniu się zakłóceń przez filtr górnoprzepustowy od zasilania? Tylko jakie to ma znaczenie jak na wejściu jest histereza.

Dodam tylko, że to nie jest od ST tylko moje, żebyście nie uznali że ST jakieś średnie rozwiązanie wciska 😁

Dzięki za wyjaśnienie

• 4 miesiące później...

Bardzo ciekawy artykuł jeszcze niewiele rozumiem. Ale może z czasem to się wszystko zazębi.  Plusem jest że to jest opisane w bardzo prosty sposób jak dla laika, bez tzw. mowy "Trawy". Co ułatwia zrozumienie z czasem tego tematu.

• Lubię! 1

@RafalGuts miło słyszeć, że artykuł Ci się podoba 🙂 Jeśli dopiero zaczynasz to sprawdź nasz kurs elektroniki i kurs Arduino. Ten artykuł (oraz podobne) traktuj jako uzupełnienie do kursów.

• 10 miesiące później...

Witam, nie do końca rozumiem dlaczego w filtrze RC dolnoprzepustowym po przejściu przez rezystor prąd zmienny płynie tylko do kondensatora zamiast rozdzielić się zarówno do kondensatora jak i do wyjścia. Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...