Skocz do zawartości

moj pierwszy robot - prosze o rade.

michal87

Pomocna odpowiedź

Witam, jestem tutaj nowy. Tzn czytam forum od ponad roku jednak dopiero dzisiaj postanowilem cos napisac.

Jestem studentem informatyki i za dokladnie rok musze oddac prace inzynierska.

Od malego chcialem zrobic robota i wlasnie teraz nadarzyla sie super do tego sytuacja.

Mam pewne watpliwosci co do mojego pomyslu wiec chcialbym zapytac Was, doswiadczonych konstruktorow czy aby dam sobie rade z tym wszystkim?

Mam slabosc do hexapodow i taki oto model chcialbym wykonac:

IMG_4a7c8520173806484.jpg

Zdalem sobie jednak sprawe z klopotliwego zsynchronizowania wszystkich konczyn i zmienilem plan na taki:

IMG_4a7c84ff594fb8535.jpg

Mysle ze z mechanikom sobie poradze, z elektroniki chce wykorzystac gotowe moduly a w razie problemow moge liczyc na pomoc dwoch dobrych elektronikow. jesli chodzi o programowanie to majac jakis skromny artykuł lub tutorial nie powinno byc problemu poniewaz jestem informatykiem - programista.

Chcialbym aby robot byl sterowany bezprzewodowo z klawiatury netbooka, opcjonalnie przesylal rowniez bezprzewodowo obraz z kamery i potrafil omiac przeszkody (przypominam -> opcjonalnie bo nie wiem czy zdaze sie z tym uporac, najwazniejsze zeby chodzil)

co do elektroniki chcialbym wykorzystac taki oto moduł (lub model wyzej):

http://www.allegro.pl/item926681265_arduino_anduino_i_ty_zostan_elektronikiem.html

i teraz pare pytan : czy ten gotowy modul ma takie mozliwosci aby go uzyc do tego projektu? jak sie laczyc bezprzewodowo z robotem? Myslalem o gotowym module z MBOTA (jakkolwiek sie to pisalo)

Ma ktos w takim czyms doswiadczenie i mogl doradzic? Nie oczekuje postow z trescia: "zabierasz sie z motyka na slonce" bo jestem swiadomy jak sobie wysoko klade poprzeczke 🙂

dziekuje za kazda pomoc pozdrawiam

Witaj.

Postudiuj sobie poniższy link https://www.forbot.pl/forum/topics7/kroczace-hexapod-maniek-vt2397.htm - zapewne Cię zainteresuje 😉

Nie taki Manik straszny jak wygląda - wszyztko jest do zrobienia

Ja nie mam anie odpowiedniego wykształcenia ( robotyka , elektronika, informatyka) a mój Maniek chodzi. i się nawet uśmiecha ;>

W opisie mańka są przywołane fora gdzie znajdzieśsetki maili na temat robotów typu hexapod.

Przemyśl sprawę zbudowania go na bazie arduino - to na prawdę sprawę ułatwi

• Lubię! 1

jak będziesz miał jakieś kłopoty też ci chętnie pomogę, do bezprzewodowej komunikacji miedzy hexapodem a PC polecam moduł mobota. bardzo łatwy do zaprogramowania, całkiem doby zasięg ok 100m, płyta główna robota może być arduino, choć ja tam preferuje własno ręcznie wykonane moduły.

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Apropos własnoręcznie i arduino. Zastanawiałeś się może czy nie lepiej byłoby załatwić/kupić sobie przejściówkę usb/rs232ttl i atmegę z bootloaderem arduino? Takie bieduino. Jak nie masz programatora to jak coś mógłbyć Ci wysłać przeflashowaną megę w cenie zakupu (a jak by nie było u mnie uC są tanie 4zł m8, 5zł m48, 7zł m88, 12zł m168). Jako przejściówkę możesz użyć... Wymienionego wyżej modułu mobota 🙂 Z tego co się orientuję jest to usb -> 433MHz -> rs232ttl 🙂 Mógłbyś w sumie wtedy wgrywać programy bezprzewodowo.

Dziekuje wszystkim za te odpowiedzi - wszystkie sie przydaly !!

xls wlasnie ty mnie najbardziej zmotywowales do pracy bo jak to pare razy potwierdziles zrobiles cos wielkiego z niczego ;]

sobal44 mysle ze ten moduł mobota to bedzie najlepsza i najlatwiejsza sprawa lacznosci. tylko jak wyglada programowanie aplikacji dla pc?? da sie to zrobic w delphi? (ewentualnie c++ chociaz lepiej sie lapie w delphi)

BoBBy odpowiedziales juz na moje kolejne pytanie ktore chcialem wiedziec ;] ciesze sie ze istnieje programowanie bezprzewodowe ;] jesli nie robilbym robota chcialbym zrobic model inteligentnego domu. user siedzi sobie np w pracy, loguje sie na wlasnym koncie w ktorym ustawia np zapal lampe w salonie o 21:00 i wylacz klimatyzacje. wtedy jego pc w domu odbiera sygnal i wysyla zmiany do sterownika ktory wszystko zmienia jak sobie user zazyczy ;]

ok to zaczynam chyba prace. doradcie jakie kupic serwa? narazie to bedzie prototyp wiec serwa nie musza byc z gornej polki. a do arduino - tam jest 14 wejsc/wysc. wystarczy to? da sie jakos powielic te wejscia?

witam wszystkich po przerwie. po rozmowach z promotorem okazalo sie ze wymagana jest aplikacja na pc w projekcie. robot w sam sobie nie musi byc skomplikowany, wystarczy sterowanie lub nawet zapalanie diody aby zaprezentowac dzialanie aplikacji. po przeszukaniu "tam i tu" czegos ciekawego zrodzily sie dla mnie nowe problemy.

Moze zobrazujmy:

1) Aplikacja na pc wysyla droga bezprzewodowa (delphi + bluetooth) sygnal zmiany kierunku, a robot odbiera ten sygnal itd... (droga bezprzewodowa - bluetooth lub modul moboita - co lepsze?)

2) Aplikacja w pc wysyla droga internetowa sygnal do ukladu, ktory zapala diode (arduino + modul ethernet)

Drugi temat chcialem wykorzystac do budowy inteligentnego domu o ktorym wczesniej wspominalem. niestety nie wiem czy sobie poradze, duzo szukalem ale nie moge znalesc jakiegos tutoriala lub artykulu na ten temat. nie chcialbym sie wkopac w cos niewykonalnego przezemnie ale chcialbym nauczyc sie czegos ciekawego.

Co Wy doradzicie? Moze ktos ma jakies pomoce?

Witam wszystkich serdecznie. chcialbym odswierzyc temat i pochwalic sie co do tej pory udalo mi sie stworzyc. Tydzien temu w poniedzialek dostalem arduino i od razu zabralem sie za testy przez przerobienie paru tutoriali. po 2 dniach udalo mi sie zrobic aplikacje w delphi ktora zapala i gasi (jak narazie) diode led i odczytuje temperature. a w sobote na nudnym wykladzie na uczelni zrobilem to samo w c# takze wszystkie moje wczesnijesze obawy byly przerosniete:)) zabawa mikrokontrolerami to cos naprawde wciagajacego i wg mnie nic trudnego (fakt podstawy programowania trzeba znac). Takze wszystkich zachecam do zakupu i tworzenia prototypow 🙂 dla chetnych moge umiescic kod aplikacji. pozdrawiam

Co do konfiguracji nóg to znacznie ciekawszym rozwiązaniem jest ten pierwszy z 3 DoF/nogę.

Można jeszcze zrobić wersję łatwiejszą tzn. 2 DoF/nogę.

Zobacz roboty na stronie:

www.lynxmotion.com

Wadą tego rozwiązania jest niewątpliwie dosyć dużo serw do obsłużenia i pamięciożerność zwłaszcza przy małych procesorach . Dlatego proponuję kupić moduł dedykowany do sterowania serwami np. SSC-32 (także z tej samej strony) lub zrobić hierarchię sterowania, tzn. nadrzędny sterownik zarządza pracą robota (komunikacja, obsługa czujników itp. a sterownik podrzędny kontroluje bezpośrednio napędy. Podrzędny dostaje np. sygnał idź prosto, stój, skręcaj,... i wystawia odpowiednią sekwencję sterowań do napędów.

Zaletą tego pierwszego rozwiązania jest niewątpliwie spora liczba możliwych sekwencji do realizacji (chód trójpodporowy, czteropodporowy, pięciopodporowy). Mówię cały czas o chodach stabilnych statycznie.

Zaletą drugiego rozwiązania jest mała liczba napędów. Powoduje to jednak ograniczenie możliwych chodów tylko do jednego (trójpodporowego).

Hexor (pewnie o nim słyszałeś) porusza się przy pomocy tej właśnie metody.

Tak, że obydwa rozważane przez Ciebie rozwiązania mają wady i zalety 😉

Proponuję przeczytać mój artykuł nt. robotów kroczących, a lepiej książkę podaną w pozycji bibliograficznej pod nr. 1.

W razie problemów służę pomocą.

Pozdrawiam

Zuk

Ech już myślałem że programowałeś uC w C#....zresztą jak zna się jeden język programowania to z przyswojeniem innych nie ma żadnego problemu. O ile wiem istnieje możliwość programowania mikrokontrolerow w C# ale podobno są bardo drogie..

Za przeproszeniem o czym ty mówisz? Że C# jest drogie? Czy "mikrokontrolery obsługujące C#" są drogie? Jeśli to pierwsze - są darmowe kompilatory. Jeśli to drugie - żaden uC nie zrozumie C czy Bascoma, nawet Assemblera. Dobiero to musi zostać przekompilowane na hexa (kod maszynowy). A więc cały 'koszt' pisania na mikrokontrolery to kompilator (często-gęsto darmowy) i prąd do kompa.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.