Skocz do zawartości

Trawienie płytek pod SMD

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witam. Mam genialny pomysł zbudowania robota jeżdżącego. Jednak jest jeden problem : ciężko mi znaleźć sterownik silników(w technologii THT), który wytrzymałby duży prąd, a tym samym nie obciążył i tak naciągniętego budżetu. Dlatego postanowiłem kupić (postanowiłem jeszcze nie kupiłem) sterownik w technologii SMD. Tylko teraz występuje kolejny problem: jak zrobić płytkę pod takiego małego wariata. Potrzebuje porad typu : czy to trzeba jakoś specjalnie trawić (kontrola o której wspomniał pan @szczawiosław na czacie), czy potrzeba jakichś specjalnych narzędzi, czy jest jakaś duża różnica w robieniu takiej płytki w porównaniu do THT.

ps. wybrałem sterownik TB6612FNG. Jeśli ktoś posiada coś o podobnych specyfikacjach i cenie to też proszę wspomnieć. I jeszcze jedno- nie posiadam drukarki laserowej więc metoda żelazkowa odpada  🙂

Edytowano przez Cydek

Ciekawe czym się różni ten scalak sprzedawany luzem od tego wlutowanego w moduł... Moduł kosztuje o 8 PLN drożej, ma wlutowane jakieś tam dodatkowe elementy i siedzi na płytce przystosowanej do montażu THT lub do wsadzenia w podstawkę...

Bo w Botlandzie scalak ma 1.2A na kanał i 15V napięcie a moduł 1A na kanał i 13.5V napięcie... jak jest naprawdę?

9 godzin temu, Cydek napisał:

który wytrzymałby duży prąd, a tym samym nie obciążył

A ile mniej więcej będzie wynosił ten prąd?

Trzeba trawić tak aby nie przesadzić, pod SMD i THT robisz tak samo. Lepiej zrezygnuj z lizaka, coli albo czegoś i kup płytkę z Pololu. Jeżeli masz małe doświadczenie z wytrawianiem płytek i chcesz ścieżki nanosić mazakiem to pozostaje życzyć powodzenia. Moim zdaniem wydasz więcej niż te 8zł na nieudane próby trawienia i te kilka kondensatorów.

No i tak jak pisał Gieneq, jaki to ma być prąd? Może opisz projekt, założenia, itp. bo się może okazać że masz źle dobrane komponenty i tylko spalisz pieniądze (możliwe że prawie dosłownie).

(edytowany)
29 minut temu, Gieneq napisał:

A ile mniej więcej będzie wynosił ten prąd?

Plan jest taki żeby zmostkować kanały i wtedy będzie mógł  wytrzymać 6A skoku. I właśnie chodzi o to żeby taki sterownik mógł wytrzymać te 6A skoku, a ciężko mi takowy znaleźć.

Edytowano przez Cydek

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...