Skocz do zawartości

Moduł radiowy dla Arduino - jaki wybrać?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

Kiedyś zakupiłem w sklepie za około 5 zł "zestawik" o nazwie "Moduł radiowy odbiornik nadajnik 433MHz RF ARM AVR ARDUINO". Teraz już wiem, że był to raczej nietrafiony zakup. Teraz chciałbym Was poprosić o doradzenie mi, co wybrać.

Moje założenia:

- potrzebuję dwóch modułów, które działają zarówno jako odbiornik jak i nadajnik

- maxymalna cena - 50 zł za sztukę

- dostępny w Polsce ( portale aukcyjne / sklepy internetowe z elektroniką )

- zasięg 10 metrów indoor ( po drodze będą 2 ściany ( niestety nie podam grubości - mieszkam w bloku, więc weźmy takie średniej grubości ))

- zasięg outdoor - nieistotny

- prądożerność - nieistotna

- najistotniejsza sprawa - brak konieczności lutowania czegoś ( widziałem zestawy z antenami przykręcanymi, więc właśnie o coś takiego mi chodzi / może są jakieś, które  nie potrzebują anten(?) )

Pozdrawiam

nRF24L01+

Możliwość pracy jako odbiornik, nadajnik. ew. halfduplex.

Cena od. 5 PLN za sztuk (wersja bez anteny) do ok. 20 PLN (wersja z anteną) - ceny z Allegro.

Teoretycznie wersja bez anteny na 10m powinna działać, ale jeśli po drodze masz ściany to niekoniecznie.

Lutować nie trzeba.

• Lubię! 2

Teoretycznie zasięg w otwartym terenie jest do kilometra. Zrobiłem jedną próbę (jeden moduł z anteną, drugi bez) i przez trzy ściany (stary budynek,cegła) przechodzi bez problemu - niestety urządzenie jest na razie bardziej na papierze i nie bardzo mogę próbować dalej.

• Lubię! 2
Przed chwilą, jugan1 napisał:

A czy istnieje możliwość kupienia np. mocniejszej anteny do tego modułu?

Chyba nikt tego nie próbował... a co, masz mieszkanie długości kilometra? 🙂 Antenka wygląda porządnie...

Po prostu chciałbym w końcu móc się skomunikować z jednego końca mieszkania do drugiego. Ten zestaw, który kupiłem - w opisie było napisane, że komunikacja do 150 metrów. Mnie udało się skomunikować na odległość.... 20 cm. I to bez żadnych przeszkód na drodze.

17 minut temu, jugan1 napisał:

w opisie było napisane, że komunikacja do 150 metrów

Owszem, jak antenkę dorobisz, pogoda będzie piękna, po drodze nie będą latać motylki a Słońce wejdzie w znak barana w koniunkcji z Saturnem 🙂

(z tą antenką to na poważnie, gdzieś tu na forum był opis jak ją zrobić ale musisz sam poszukać).

• Lubię! 1
21 minut temu, jugan1 napisał:

Ten zestaw, który kupiłem - w opisie było napisane, że komunikacja do 150 metrów. Mnie udało się skomunikować na odległość.... 20 cm. I to bez żadnych przeszkód na drodze.

Wiem, o którym zestawie piszesz i potwierdzam Twoją opinię. Tak jest cewka powietrzna, ona powoduje, że moduły bywają rozstrojone. Mam tego kilka sztuk, są nie do użytku w zasadzie. Mało stabilne.

• Lubię! 1
(edytowany)

Są 2 opcję antena lutowana albo przykręcana ( to zależy jaką kupisz)  , ale pewnie przydadzą się złącza goldpin które trzeba przylutować samemu. Ja do takiego projektu wybrałbym nrf24l01 nawet ten bez dokręcanej anteny . Robiłem test na około 12 metrów przez 3 ściany i wszystko działa praktycznie bez opóźnień. Każdy ma trochę inne ściany więc u Ciebie może być inaczej .

Edytowano przez jas123
  • Lubię! 1
Gość

Najlepiej jest przylutować.Antena jest na wyposażeniu. Oczywiście jest gniazdo antenowe ale pozyskanie wtyczki z przewodem to już jest wyczyn.Gniazdo jest takie jak laptopie od wifi .Zasięg w mieście jakieś 150m w terenie otwartym tak jak w opisie czyli do 1,8km.Z moich doświadczeń to 600m ale tylko dlatego,że nie chciało mi się iść dalej.

5 godzin temu, szymonw napisał:

Zasięg w mieście jakieś 150m w terenie otwartym tak jak w opisie czyli do 1,8km.Z moich doświadczeń to 600m ale tylko dlatego,że nie chciało mi się iść dalej.

Czyli HC12 mają większy zasięg niż nrf2401?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...