Skocz do zawartości

SEP czy Technik Elektronik

StursCream

Pomocna odpowiedź

Cześć!

Bardzo lubię elektronikę i chcę na przyszłość zrobić sobie jakieś uprawnienia do wykonywania zawodu z tym związanego.

Studiuję już co prawda(wydział elektryczny), ale myślę o zmianieno a poza tym wolę mieć jakieś "plecy" na wszelki wypadek, jakiś "fach w ręku".

Stąd moje pytanie, czy ktoś był może na którymś ze szkoleń?

To znaczy SEP lub policealny Technik Elektronik? Co jest lepszym wyborem na taką "opcję zapasową"?(praca w firmie przy projektowaniu układów, przy tramwajach, albo po prostu zwiększenie wiedzy o elektronice) 

(Aha i też mi się to przyda do pracy na żaglowcach, ale to już inny temat i tak trzeba też innych szkoleń 🙂 )

Bardzo dziękuję za odpowiedzi!!

@StursCream Dużo zależy w jakim kierunku planujesz iść czy bardziej w stronę elektroniki czy elektryki. 

Nie wiem czy szkolenie SEP oraz szkolę policealną o kierunku Technik elektronik można ze sobą zestawić na równi. Myślę ze po studiach lepiej mieć uprawnienia SEP niż wybierać się do szkoły policealnej (chociaż to wszystko zależy od twojego kierunki i twoich ambicji). Bo jeżeli piszesz że chciałbyś pracować przy tramwajach to uprawnienia SEP pewnie będą niemal niezbędne. Szkolenie SEP również ma różne poziomy, warto się z nimi zapoznać 🙂

@Paatryk93 Dziękuję za odpowiedź!!  😄

Wiem, że są uprawnienia co do instalacji do 1kV i później wyżej i jeszcze o tym poczytam. Ale ogólnie celuję w jakiś dodatkowy kurs żeby pogłębić zdolności bardziej w dziedzinie elektroniki. Studia na pewno skończę, ale właśnie przyda mi się coś "na wszelki wypadek" i coś co pomoże mi też w pracy typu naukowego(np projektowanie PCB/układów).

(technik byłby robiony równolegle ze studiami, ale nie wiem czy to się opłaca-takie zużycie czasu)

Więc sądzę, że SEP będzie lepsze?

Dziękuję za pomoc

Uprawnienia SEP są upoważnieniem do wykonywania konkretnych czynności np. pracy przy obiektach pod napięciem, liniach nn, SN. One dają jakąś wiedzę z zakresu bezpieczeństwa, BHP, pierwszej pomocy, w minimalnym stopniu z elektryki, ale nie można ich brać jak kurs na technika i nie czynią Cię elektrykiem czy elektronikiem.

Jeśli chciałbyś pracować w zawodzie, to one są koniecznością. Bez nich w " " nie można włożyć wtyczki do gniazda 230V 😉

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dnia 10.06.2020 o 15:13, StursCream napisał:

Studiuję już co prawda(wydział elektryczny), ale myślę o zmianieno a poza tym wolę mieć jakieś "plecy" na wszelki wypadek,

W sensie że chcesz zmienić kierunek studiów? Czy rzucić studia?

To wszystko zależy co chcesz robić. Nie znam się na naprawianiu tramwajów, ale wydaje mi się że bez sensu po to robić studia, one są potrzebne do ich projektowania. Jeśli będziesz potrzebował SEPa to zrobisz go sobie w parę weekendów.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.