Skocz do zawartości

Problem z przenoszeniem schematów na płytkę stykową

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć,

Przerobiłem sobie kurs podstaw elektroniki. Pomyślnie udało mi się odtworzyć prezentowane tam układy. Mam jednak problem z wykonywaniem innych konfiguracji układów na płytce stykowej.
Problematyczne dla mnie jest rozplanowanie w jaki sposób połączyć elementy ze sobą , aby uzyskać połączenia szeregowe/równoległe. Różne możliwości tworzenia węzłów w otoczeniu pionowych i poziomych płytek są dla mnie ciężkie do zwizualizowania i mimo, że wszystkie układy przed obejrzeniem proponowanego połączenia starałem się wykonać sam to przy "bardziej skomplikowanych" układach jak na początek (mowa to np. o chociażby przerzutniku bistabilnym) niestety zawsze coś nie działało lub działało niepoprawnie (dobrze, że w zestawie jest więcej diod 🙂 ). Moje wyobrażenie o układach z prądem stałym wyniesione z lat szkolnych ("wszystko idzie z plusa do minusa w kółko", "obwód musi być zamknięty", "uważać nie zewrzeć baterii") i trochę technicznego drygu powodują, że nie mam problemów z czytaniem schematów (oczywiście do pewnego stopnia złożoności) jednak różne zabiegi techniczne pozwalające zoptymalizować budowany układ tak, żeby posiadał jak najmniej elementów i "kabelkologii" są dla mnie problematyczne.

Czy znacie może jakieś dobre źródła internetowe bądź książki pozwalające zapoznać się z praktycznym przeniesieniem teorii na wykonany układ? 
Chodzi mi tutaj o samo tworzenie układów skupiające się na tworzeniu obwodów, dołączaniu elementów, optymalizacji połączeń (chciałbym odejść od podejścia "idę od plusika w kółeczko aż przejdę przez wszystkie elementy i dotrę do minusika baterii").

Za wszelką pomoc z góry dziękuję.

(edytowany)

Może Ci się spodobać montaż manhattański (poszukaj manhattan style pcb). Polega to na tym, że bierzesz jednostronną płytkę PCB (za grosze na Aliexpress) i podpinasz ją do masy.  Z innej płytki wycinasz malutkie kawałeczki (na Aliexpress są gotowce, zobacz na kwadraciki na zdjęciu) i kleisz je kropelką do tej głównej płytki. Teraz do głównej płytki lutujesz te nóżki, które mają być spięte z masą,  a do tych kwadracików lutujesz nóżki, które spięte być nie mają z masą, ale mają być spięte między sobą.

W załączniku przykład znaleziony w necie.

manhatbuild_1.jpg

Edytowano przez RobertG
  • Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1
Dnia 20.06.2020 o 18:44, Kpx800 napisał:

Czy znacie może jakieś dobre źródła internetowe bądź książki pozwalające zapoznać się z praktycznym przeniesieniem teorii na wykonany układ?

Książek za bardzo na ten temat nie znam (chyba, że coś w rodzaju "wprowadzenie to topologii" ;-)), ale mogę ci polecić darmowy program Fritzing, który pozwala ci "na sucho" zrobić schemat a potem rozplanować go sobie na płytce stykowej lub prototypowej (usuń płytkę stykową i przeciągnij z palety prototypową, ustaw jej wymiary i gotowe, paski możesz "przerywać" klikając w nie). Masz dwie zalety w porównaniu z ćwiczeniem na żywo: jest znacznie szybciej i program podpowiada ci jakich połączeń jeszcze brakuje rysując kolorowe linie.

• Pomogłeś! 1
Dnia 21.06.2020 o 22:09, RobertG napisał:

Polega to na tym, że bierzesz jednostronną płytkę PCB (za grosze na Aliexpress) i podpinasz ją do masy

@RobertG Dziękuję za pokazanie tej metody tworzenia układów. Ze względu na konieczność lutowania nie jest zbyt przyjazna nauce i ciągłemu zmienianiu elementów, ale dzięki Twojej wskazówce chyba trochę mnie olśniło, że skoro sama masa w tej konstrukcji jest powierzchnią, do której można w dowolnym miejscu podpiąć podzespoły kiedy wymaga tego przebieg układu (oczywiście zakładam, że spostrzeżenie to jest prawdziwe do pewnego stopnia) i nie trzeba "rozkminiać" dlaczego podpięcie do masy jest tu a nie tu. Swoją drogą chyba zaczynam łapać koncepcję nazywania ujemnego bieguna masą - miałem z tym nieustanny problem przy okazji prac przy samochodzie.

22 godziny temu, deshipu napisał:

mogę ci polecić darmowy program Fritzing

@deshipu Dzięki za podpowiedzenie programu. Nie miałem jeszcze czasu go użyć, ale po obejrzeniu kilku screenshotów wygląda bardzo obiecująco jak narzędzie do nauki. Już ściągnięty i czeka na spokojniejszą wieczorną chwilę.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...