Skocz do zawartości

Robot do nalewania drinków

Kasztan
Wiadomość dodana przez Treker

Projekt przeznaczony jest dla czytelników pełnoletnich. Oczywiście można jednak zainspirować się tą konstrukcją w celu zbudowania robota do drinków bezalkoholowych. Przypominam również, że osoby budujące takie projekty powinny upewnić się czy użyte tu elementy mogą mieć styczność z żywnością i napojami.

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Sam buduję teraz coś podobnego, tylko z założenia miało być jeszcze chłodzenie przepływowe. Niestety okazuje się, że 100W mocy chłodniczej to zdecydowanie za mało. Fajnie Ci to wyszło 🙂 Wrzucałeś gdzieś stl obudowy?

Edytowano przez Oximon

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dzięki za modele. Z moich obliczeń wyszło, że aby chłodzenie przepływowe działało naprawdę efektywnie, to potrzeba minimum 300W mocy chłodniczej. Także uwzględniając dodatkowe straty i rozmiar coolerów, żeby działało to efektywnie, to wychodzi skórka za wyprawkę. Wydaje mi się, że już lepiej zastosować te ogniwa w chłodzonym boxie, do którego wstawia się butelki. Niestety u mnie prace wstrzymane przez brak czasu, ale chętnie popatrzę co wyszło u ciebie. Pozdro!

• Lubię! 1

@Kasztan No to jest przepiękna rzecz !!! 🙂 Zainspirowałeś mnie! 👍 Jeszcze się trochę douczę i spróbuję coś podobnego skonstruować! Zastanawia mnie jednak jak w praktyce i Ty i @Oximon chcieliście realizować to chłodzenie liniowe. Taka opcja wydaje się komplikować ten projekt najprawdopodobniej w znacznym stopniu, w tym drastycznie zwiększyć rozmiary urządzenia i chyba zużycie energii elektrycznej też niestety... choć trzeba przyznać jest bardzo mocno kusząca (szczególnie dla mediów na jakich operuje to urządzenie 😆😉)

• Lubię! 1

@Kristopherson Chłodzenie przepływowe planowałem wykonać na ogniwach peltiera. Ciecz przepływała przez aluminiowy blok (coś podobnego, co stosuje się w chłodzeniach wodnych procesorów). Oczywiście po gorącej stronie ogniwa były sporej wielkości radiatory wraz z wentylatorami. Rzeczywiście to skomplikowało projekt, obudowa (której rama już jest zbudowana) jest przerośnięta, ponieważ w środku znalazł się zasilacz pc, żeby to wszystko zasilić (ale mniejszy, niż klasyczny atx), który dodatkowo trzeba było obudować, aby w przypadku nieszczelności nie dostała się do niego ciecz. Oczywiście radiatory też miały zająć swoje miejsce. Ale to na razie prototyp. Do poprawki mam jeszcze program, plus dokończyć obudowę. Jak tylko będę miał więcej czasu, to już planuję wersję drugą, która będzie miała zasilacz zewnętrzny, będzie bardziej kompaktowa i przede wszystkim - będzie miała więcej pomp. 

• Lubię! 2

@Oximon Nie bardzo znam się na technice chłodniczej ale pooglądałem kilka filmików w tematyce jaką proponujesz jako rozwiązanie. Wniosek jaki mi się z tej "lektury" nasuwa to to, że te ogniwa są dosyć skuteczne (a szczególnie jak się je zastosuje warstwowo dla powiększenia mocy chłodniczej) ale wydaje się że mają trochę za dużą bezwładność jak na specyfikę tego dozownika. Tutaj potrzebne jest natychmiastowe schłodzenie stosunkowo niewielkiej ilości "cieczy" 🙂 . Pozostaje więc albo wstrzymać rozruch pompki do momentu mocnego  schłodzenia układu przez który będzie przepływać płyn (kontrolując oczywiście poziom wychłodzenia) albo te elementy jakiejś np. mini wężownicy, musiałyby być stosunkowo niewielkie żeby "wyprodukowany" chłód miał szanse odebrać cieczy sporą część ciepła w niej zmagazynowanego w bardzo krótkim czasie. Jest to o tyle istotne, że część płynu - niestety ciepłego - jest już pomiędzy pompką a wylotem dozownika, więc tej części już chłodniczo nie uratujesz. Chyba, że element chłodzący - ten wykonawczy - umieścisz blisko wylotu dozownika ale czy to fizycznie możliwe tu trochę mam wątpliwość, bo ze zgrabnego urządzenia może zrobić się monstrum. Innym rozwiązaniem jest podtrzymywanie stale schłodzonej określonej ilości płynu w chłodzonym zbiorniczku ale czy to jest rozwiązanie rozsądne pod względem ekonomiki energetycznej? Pojawia się tu wątpliwość. Może jednak Twoja propozycja zimnego boxa jest wyjściem z tej sytuacji. Można go właśnie tymi ogniwami wspomóc aby zrobić z niego coś w rodzaju zamrażarki. Nie wiem tylko ile potrzeba byłoby do tego takich modułów chłodzących żeby to zrealizować no i czy wydatek energii poniesiony na ochłodzenie (mocne) boxa będzie opłacalny względem oczekiwanych efektów. 

5 minut temu, Kristopherson napisał:

część płynu - niestety ciepłego - jest już pomiędzy pompką a wylotem dozownika

A nie można po prostu wycofać tego płynu po nalaniu? Wiem, że te pompki się do tego nie nadają, ale jakoś to jest rozwiązywane... a projektując urządzenie od początku można znaleźć inne rozwiązanie (choćby pompa perystaltyczna, która przecież może pracować w obu kierunkach).

Cześć, 

@Kasztanmam pytanie co do dozowania gazowanych składników, czy tego typu pompki bardzo je rozgazowują? Obecnie buduję podobny projekt jednak na pompkach perlistycznych i one niestety dają efekt rozgazowania napoju.

Dnia 14.05.2022 o 12:39, Pluton napisał:

Cześć, 

@Kasztanmam pytanie co do dozowania gazowanych składników, czy tego typu pompki bardzo je rozgazowują? Obecnie buduję podobny projekt jednak na pompkach perlistycznych i one niestety dają efekt rozgazowania napoju.

Cześć, no niestety tu też w znacznym stopniu (jednak nie całkowicie) rozgazowują napój, ciężko będzie tego uniknąć przy zastosowaniu pompek. 

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.