Skocz do zawartości

Szklarnia Arduino nie działa

Mecinios

Pomocna odpowiedź

Już wcześniej pisałem na forum o mojej szklarni. Więc podpiąłem wszystko (2 linijki diód(10),termometr cyfrowy,wyświetlacz,fotorezystor, buzzer, czujnik wilgotności,pompę 12v, wentylator 12v)i nie działa. Do zasilania Arduino używam Stabilizowanego zasilacza sieciowego - dogniazdkowego 230 V AC. Napięcie wyjściowe wynosi 12 V DC. Prąd wyjściowy: 1,5 A - 2 A. Podpiąłem do gniazdka i jak wszystko na raz jest włączone to przestaje działać (chyba, że podepnę arduino także do komputera). Stabilizator napięcia na arduino się grzeje. Proszę o pomoc.IMG_9633.thumb.JPG.4bd1780ba1fb22fb7d7f7bedb4409c7d.JPG

Sprawdziłeś ile całość pobiera prądu ? Nie wiem jaką konkretnie masz pompę i wentylator ale jak patrzę w internecie na podobne rzeczy to pompa może pobierać do 1A a wentylator 300mAh więc mamy już 1,3A do tego dochodzi Arduino, wyświetlacz, ledy i reszta pierdół. Spróbuj użyć innego zasilacza albo odłącz pompę i zobacz czy działa. 

• Pomogłeś! 1

Podsumowałem wszystko i wychodzi, że:

-wentylator(150mA)

-pompa(0,3A)

-LED'y (320mA)

-wyświetlacz(123mA)

nie pisałem jeszcze reszty rzeczy, ale ogółem wychodzi coś ok. 1A. Powinno działać. Potem jeszcze spróbuję włączyć wszystko oprócz pompy i zobaczę czy działa.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Z którego pinu zasilasz ledy i wyświetlacz 5V czy Vin ? Jeśli z pinu 5V to źle bo wydajność prądowa stabilizatora w Arduino o ile dobrze pamiętam jest rzędu 200mAh. 

• Lubię! 1

Nie. Bo się okaże, że dla odmiany przeciążyłeś pin 5V i tak będziemy się bawić w kółko.  Najlepiej żeby wszystko co pobiera stosunkowo duży prąd było zasilane z Vin. 

• Pomogłeś! 1

1 godzinę temu, jas123 napisał:

Nie. Bo się okaże, że dla odmiany przeciążyłeś pin 5V i tak będziemy się bawić w kółko.  Najlepiej żeby wszystko co pobiera stosunkowo duży prąd było zasilane z Vin. 

A da się przeciążyć Vin?

A może tak zajrzeć w schemat?

Wejście zasilania (beczka) połączone jest z Vin przez diodę. Oczywiście można spalić diodę, można puścić taki prąd że spali ścieżki.

Najlepiej zasilać Arduino z Vin (jak sama nazwa pinu wskazuje), a wszystko co pobiera większy prąd zasilać z zasilacza (jak sama nazwa wskazuje do tego on służy).

• Lubię! 1

A ja mam inne pytanie: dlaczego chcesz zasilać wyświetlacz i termometr z 3.3V? Stabilizatorek na 3.3V w Arduino jest dość słaby i to wyjście służy raczej albo jako napięcie odniesienia, albo jako zasilanie do układów pobierających niewielki prąd, a nie świecących wyświetlaczy.

Owszem, możesz użyć tej przetwornicy, ja jednak wybrałbym coś tańszego (np. któraś z dwóch najtańszych przetwornic step-down w Botlandzie, obu używałem i obie się ładnie sprawdzają). Zawsze to dwie dychy w kieszeni zostaną...

Tak, przetwornica może się grzać.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.