Skocz do zawartości

Świąteczny projekt - miganie lampkami choinkowymi w rytm muzyki

uC_Academy

Pomocna odpowiedź

Witam forumowiczów 🙂

chciałbym się podzielić z wami rozwiązaniem, które kiedyś poczyniłem przed świętami. Wykorzystując Raspberry Pi oraz najzwyklejszy moduł przekaźnika udało mi się osiągnąć fajny efekt migania lampkami choinkowymi w rytm muzyki. Wykorzystałem do tego dość popularną bibliotekę lightshowpi, która jest często używana do sterowania oświetleniem choinkowymi i różnymi jego sekcjami w rytm tonów wybranej piosenki. Jeśli dekorujecie swój dom tak jak w USA i macie wszystko obwieszone w lampkach warto rozważyć czy nie wykorzystać takiego rozwiązania i zaskakiwać wszystkich pokazami audiowizualnymi. Wszystko dość dokładnie opisałem w filmie na moim kanale na YT, który jest poświęcony elektronice. Więc jeżeli kogoś interesuje efekt i szczegóły tego rozwiązania to zapraszam do oglądania. Pozdrawiam i trzymajcie się ciepło 😄 

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Fajny? Efekt? Naprawdę? Szczerze mówiąc tak głupiego i beznadziejnie zralizowanego "projektu" to dawno nie widziałem. Cudzysłów zamierzony, bo to coś nie zasługuje na tę nazwę. Poczynając od samego efektu - korelację z odtwarzaną melodią ma to mniej więcej taką jak na pierwszym stopniu edukacji muzycznej: ustrojstwo chyba odróżnia że coś gra od ciszy. A i to nie wiemy, bo kontrprzykładu nie ma. Przekaźnik - kolejny idiotyczny wybór, przełączający kilka razy na sekundę i klikający bez sensu na pewno zrobi w pokoju nastrój, bo przecież nie jakąś sensowną modulację jasności, delikatne pulsowanie świątecznych lampek czy coś. No i zaprzęgamy 10 milionów tranzystorów plus kilka Watów mocy zasilania do zadania, które nawet amator-elektronik (nie mówiąc o zawodowcu) zrealizowałby na jednym-dwóch wzmacniaczach operacyjnych za 2zł. Niechby i zasilanych z USB, jeśli nie ma innego źródła w pobliżu, choć koszyczek baterii AA starczyłby na całe święta i został na kilka następnych. Także nie, kolego, żaden PRO nawet by nie pomyśał o tym, by tak żałosny efekt osiągać taką armatą. No, ale to właśnie odróżnia wiedzę oferowaną na YT od tej prawdziwej.. 

• Lubię! 2

Byłoby lepiej, gdyby jasność lampek zmieniała się "proporcjonalnie" do muzyki, a nie tylko by one gasły, albo zapalały się z pełną mocą. Nie znam się, ale się wypowiem 😎, chyba trzeba by było odfiltrować wysokie częstotliwości, a w rytm tych pozostałych zapalać albo gasić lampki i nie przekaźnikiem, ale jakimś MOSFETem czy czymś, PWMem jakimś.

Edytowano przez RobertG

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Doskonały projekt na imprezę epileptyków 😉

Niestety, muszę się zgodzić ze słabymi opiniami powyżej. Nie znałem tej biblioteki, ale Twoje rozwiązanie nie pokazuje jej możliwości i nie zachęca do skorzystania. Skoro można podzielić audio na kilka kanałów, to zdecydowanie większe wrażenie zrobiłoby by np. na niskie tony reagował dół choinki, na średnie środek, na wysokie czubek choinki. Plus nie miganie, a pulsowanie (PWM). Wymagałoby to zmiany oświetlenia, a nie prostego przecięcia przewodu zasilającego, no ale wynik mógłby być po stokroć lepszy. Obecna wersja nie jest ani przyjemna wizualnie (czułem się jak na przymusowym seansie podprogowym) ani akustycznie (muzę zagłusza pstrykanie przekaźnika).

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.