Popularny post Wiktorszop Napisano Grudzień 25, 2020 Popularny post Udostępnij Napisano Grudzień 25, 2020 Witam! Z racji tego że są Święta postanowiłem stworzyć elektroniczną choinkę. Nie jest to projekt lecz ozdoba która jak dla mnie wyszła bardzo fajnie. Zacząłem od zaprojektowania układu w programie EasyEDA, następnie w polu do tworzenie ścieżek narysowałem kształt choinki i według tego obramowania rozmieszczałem elementy. Następnie płytkę wyeksportowałem do pliku "gerber" i wrzuciłem do programu FlatCAM który przekonwertował ścieżki, otwory oraz obramowanie na ruchy frezarki CNC. Niestety nie mam filmiku z procesu obróbki płytki PCB. Tak wygląda gotowa płytka do sprawdzenia i przylutowania układów. Gdy sprawdziłem wszystkie ścieżki czy nie ma gdzieś jakiegoś zwarcia przystąpiłem do lutowania elementów. I sprawdzenia działania. Na samym końcu wydrukowałem podstawkę do choinki. Tutaj filmik z działania ozdoby. Na odwrocie płytki umieściłem potencjometr którym można zmieniać czas przełączania diod LED. 15 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Grudzień 27, 2020 Udostępnij Grudzień 27, 2020 @Wiktorszop właśnie zaakceptowałem temat, więc jest już widoczny publicznie 🙂 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
frytokoks Grudzień 31, 2020 Udostępnij Grudzień 31, 2020 Super projekt! Bardzo ładnie się prezentuje 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
florek2904 Grudzień 31, 2020 Udostępnij Grudzień 31, 2020 ja zrobiłem elektryczną gwiazdkę led rgb, w nocy ładnie świec i:) 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Wirgiliusz Styczeń 11, 2021 Udostępnij Styczeń 11, 2021 Bardzo fajny pomysł, nieźle się prezentuje. Mam 2 pytania: 1. Ostatnio zastanawiałem się nad sposobem użycia NE555 w celu mrugania diodami w zadanej kolejności, co widzę, że Ty zrobiłeś, jednak nie mogę dojść cóż to za tajemniczy komponent U1, który dodatkowo użyłeś? 2. Jaką frezarkę CNC posiadasz? Od jakiegoś czasu myślę nad zakupem, właśnie głównie w celu trawienia płytek i widzę, że Twoja wyszła naprawdę świetnie. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Wiktorszop Styczeń 11, 2021 Autor tematu Udostępnij Styczeń 11, 2021 @Wirgiliusz 1.Jest to układ 4017. Jest zaznaczony na schemacie ale może jest mało widoczny. 2.Frezarka CNC jest wzorowana na tym filmie tylko trochę przerobiona: 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »