Skocz do zawartości

Własna płytka PCB

gmoszkowicz

Pomocna odpowiedź

Witam Szanownych

Wspólnie z synem uczymy się elektroniki. Dla mnie to powrót po latach a dla niego nowa przygoda. 

Powoli kończymy Kurs Elektroniki #1 i mam proste pytanie, może banalnie proste. 

Za moich czasów to normalnie na laminacie pokrytym miedzią wyrysowywaliśmy ścieżki a następnie je wytrawialiśmy kwasem. Powiem szczerze, że nie bardzo mi się chce w to bawić i pytanie czy jak zaprojektujemy płytkę to ktoś nam ją "wydrukuje"? Oczywiście mówię tu o pojedyńczych egzemplarzach. A jeśli tak to kto? Nie spieszy nam się może iść nawet z Chin statkiem.

Ktoś coś???

Z góry dziękuję za pomoc.

Noworocznych serdeczności dużo Wam życzę

Grzegorz

Cześć,

zobacz taki CAD on-line "EasyeDA":

https://easyeda.com/

Możesz w nim narysować schemat układu, zaprojektować płytkę PCB a nawet dokonać symulacji układu. Gdy zrobisz płytkę w tym programie to jednym kliknięciem możesz zamówić płytki w chińskiej firmie JLCPCB. jedna płytka kosztuje (dwie warstwy) 2 dolary. Najmniej można zamówić 5 płytek - to koszt 10 $. Przesyłka do Polski około 16$. - trzeba czekać około 5 dni.

Pozdrawiam

• Lubię! 1

@gmoszkowicz zerknij jeszcze do poniższych dwóch artykułów. To 2 sprawdzone firmy, ale nie musisz z nich korzystać - możesz wybrać inne. Po prostu zobacz jak to wygląda - dowiesz się jak powstają płytki i jak się je zamawia:

• Lubię! 2

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Szanowni - bardzo dziękuję

Na bank skorzystam z którejś z poleconych przez Was opcji. Na razie wydaje mi się, że PCBWay jest nejlepszą opcją.

Zrobię oddzielny wpis gdzie najpierw pokażę schemat ideowy a następnie przygotowaną płytkę do Waszej oceny. Jak już zlutujemy i zmontujemy z synem całość to też się pochwalimy.

Pozdrawiam wciąż jeszcze noworocznie.

Grzegorz

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.