_LM_ Lipiec 13, 2021 Udostępnij Lipiec 13, 2021 (edytowany) W sumie racja. Później dobrze oprogramowana logika i masz wszystkie potrzebne informacje. Nawet więcej niż udostępnia taka suppla bo tam zdaje się jest tylko że brama otwarta, zamknięta, nie domknięta. A już nic o tym czy aktualnie pracuje czy nie. Tj. Tak ma kolega dawno temu mu to zakładałem, być może coś się zmieniło Edytowano Lipiec 13, 2021 przez _LM_ Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MisiekD Lipiec 13, 2021 Autor tematu Udostępnij Lipiec 13, 2021 1 godzinę temu, SOYER napisał: Co jeśli zatrzymanie bramy spowoduje fotokomórka? Stany fotokomórek mam też właśnie już na mikrokontrolerze. Potrzebuję tylko tego przycisku pilota. Fotokomórki mam za bramą jak i przed, więc monitoruję cały teren otwierania bramy 🙂 Co do gościa w kominiarce... Kamery też niedługo na posesji będą 😋 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
SOYER Lipiec 13, 2021 Udostępnij Lipiec 13, 2021 11 minut temu, MisiekD napisał: Co do gościa w kominiarce... Kamery też niedługo na posesji będą 😋 Kamery to tylko wygoda właściciela, w żaden sposób nie zabezpieczają posesji, nawet jeśli korzystasz z analizy obrazu i alarmów zdarzeń rejestratora. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MisiekD Lipiec 13, 2021 Autor tematu Udostępnij Lipiec 13, 2021 Dnia 13.07.2021 o 07:12, kaworu napisał: Tylko po co tak kombinować jak sam rezystor Ci dla PC817 starczy? I tak też właśnie spróbuję zrobić. Najpierw podepnę zwykłą diodę LED i zobaczę czy reaguje na sygnał pilota. 21 godzin temu, _LM_ napisał: Według mnie powinieneś dorobić sobie krańcówki stanu na obu skrzydłach. 21 godzin temu, SOYER napisał: Wystarczy jedna na skrzydle które pierwsze zaczyna ruch. Tak, o tym też myślałem, ale już nie chciałem dokładać więcej elementów ruchomych. Też nie za bardzo jest gdzie to ułożyć, bo brama jest tak przykręcona i element na środku tak samo. W przypadku krańcówek trzebaby to pewnie obniżać. Natomiast sygnał z pilota rozwiązałby wszystko 🙂 20 godzin temu, SOYER napisał: Kamery to tylko wygoda właściciela, w żaden sposób nie zabezpieczają posesji, nawet jeśli korzystasz z analizy obrazu i alarmów zdarzeń rejestratora. Tak, wiem, to była drobna dygresja 😉 Akurat na mojej posesji zawsze ktoś jest, więc o to się nie martwię 😉 21 godzin temu, _LM_ napisał: Nawet więcej niż udostępnia taka suppla bo tam zdaje się jest tylko że brama otwarta, zamknięta, nie domknięta. A już nic o tym czy aktualnie pracuje czy nie. Tj. Tak ma kolega dawno temu mu to zakładałem, być może coś się zmieniło Tak to działa właśnie. Centralka w większości bram steruje tylko czasowo włączenie i wyłączenie silników (ew. zmniejszenie tempa pracy silników przy końcach otwierania/zamykania bramy). Centralka nie ma informacji czy brama się zamknęła czy otwarła - po prostu włącza czasowo i silnik powinien zadziałać. Chyba, że ktoś montuje czujniki to wtedy centralka jest bardziej "świadoma" 😉 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
_LM_ Lipiec 13, 2021 Udostępnij Lipiec 13, 2021 No dobrze, tak się kręcimy kolo tematu sterowania z pilota, no a co kiedy bramą zasteruje ktoś za pomocą aplikacji przez wifi albo dodatkowego klawisza o ile masz takowy zamontowany? 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MisiekD Lipiec 13, 2021 Autor tematu Udostępnij Lipiec 13, 2021 Dnia 13.07.2021 o 07:12, kaworu napisał: Tylko po co tak kombinować jak sam rezystor Ci dla PC817 starczy? A jaki rezystor powinienem zastosować tam? Podłączyłem na próbę rezystor 2K i diodę 2.2V. Przy mierzeniu na diodzie było ok. 1mA i 1.7V. Napięcie na pinach sygnałowych z pilota (radioodbiornika) wynosi dokładnie 20.4V i ~ 1.07mA 13 godzin temu, _LM_ napisał: No dobrze, tak się kręcimy kolo tematu sterowania z pilota, no a co kiedy bramą zasteruje ktoś za pomocą aplikacji przez wifi albo dodatkowego klawisza o ile masz takowy zamontowany? Nie ma właśnie aplikacji WiFi ani zewnętrznego przycisku. Natomiast i przycisk, i aplikację WiFi będę robił z wykorzystaniem ESP8266. W zasadzie już jest gotowe, ale potrzebuję jedynie tego sygnału z pilota, bo nie jestem w stanie wiedzieć kiedy brama jest otwarta czy może stanęła (bo ktoś nacisnął raz jeszcze przycisk pilota) 🙂 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Lipiec 13, 2021 Udostępnij Lipiec 13, 2021 (edytowany) Kurde uparty jestem.... Przecież czy brama pracuje czy nie, można wyczytać z przekaźników silnika. Co za różnica czy zatrzymana z pilota, aplikacji, fotokomórki? Z tym wyjsciem "pilotowym" fajny pomysł ale będziesz miał sygnał tylko gdy odbiornik coś odbierze, a czasem może odebrać całkiem inny sygnał. No ok już nie marudzę 🙂 Aha i wcześniej pisałem że na tej płytce (odbiornika) jest przekaźnik, naprawdę nic się z nim nie dzieje kiedy klikasz na pilocie? Edytowano Lipiec 13, 2021 przez _LM_ Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MisiekD Lipiec 13, 2021 Autor tematu Udostępnij Lipiec 13, 2021 9 minut temu, _LM_ napisał: Kurde uparty jestem.... Przecież czy brama pracuje czy nie, można wyczytać z przekaźników silnika. Co za różnica czy zatrzymana z pilota, aplikacji, fotokomórki? Z tym wyjsciem "pilotowym" fajny pomysł ale będziesz miał sygnał tylko gdy odbiornik coś odbierze, a czasem może odebrać całkiem inny sygnał. No ok już nie marudzę 🙂 Aha i wcześniej pisałem że na tej płytce (odbiornika) jest przekaźnik, naprawdę nic się z nim nie dzieje kiedy klikasz na pilocie? Bardzo dobrze, że jesteś uparty, ja też - to cecha, która pozwoli daleko zajść 😁 I tak, można odczytać z przekaźników, ale one są całkowicie zabudowane i wlotowane w centralkę, nie jestem w stanie się do nich w ogóle wpiąć 😕 Różnica natomiast taka, że bez sygnału pilota nie jestem w stanie się dowiedzieć czy brama się zatrzymała. W apce chciałbym mieć informację czy jest otwarta, zatrzymana, czy zamknięta. Jeśli ktoś zatrzyma bramę przez apkę - mikrokontroler się o tym dowie, jeśli ktoś przerwie sygnał podczerwieni w fotokomórce - mikrokontroler też się rowie, jak ktoś naciśnie przycisk - poleci sygnał do mikrokontrolera, mikrokontroler zatrzyma bramę (i również będzie o tym wiedział). A w przypadku pilota niestety nie wiem o tym 😕 Jeśli chodzi o radiodbiornik to on odbiera sygnał tylko o konkretnym przycisku 🙂 A całe zarządzanie akcją bramy odbywa się właśnie w mikrokontrolerze. Centralka służy tylko do odbierania sygnałów z mikrokontrolera i operowaniu na siłownikach 🙂 Co do przekaźnika na radioodbiorniku - jest przekaźnik, ale on jest tylko do przycisku drugiego na pilocie (służy jako furtka). To jest właśnie to lekkie nieporozumienie 😕 Gdyby był przekaźnik także na 1 kanał to nie byłoby żadnego problemu. Jednak Genius zastosował swoje szybkozłącze i z niego wychodzi 5 pinów (z czego 3 są opisane wyżej). A środkowy pin służy do wysyłania sygnału o naciśniętym przycisku pilota wprost do centralki. Optoizolatorów PC817 na radioodbiorniku też nie widzę, innych chyba też. Niemniej, przy naciśnięciu przyciku na pilocie sygnał wysyłany z radioodbiornika jest cichutko (na pewno nie ma przekaźnika) 😕 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
SOYER Lipiec 13, 2021 Udostępnij Lipiec 13, 2021 27 minut temu, MisiekD napisał: Natomiast i przycisk, i aplikację WiFi będę robił z wykorzystaniem ESP8266 Ok, ale zrób też zwykły dzwonkowy sterujący bramą, kiedy Ci się zawiesi esp i akurat zgubi na chwilę pilot, będzie jak znalazł. 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MisiekD Lipiec 13, 2021 Autor tematu Udostępnij Lipiec 13, 2021 Przed chwilą, SOYER napisał: Ok, ale zrób też zwykły dzwonkowy sterujący bramą, kiedy Ci się zawiesi esp i akurat zgubi na chwilę pilot, będzie jak znalazł. Awaryjnie jest kluczyk do siłowników 😉 Przeprowadziłem testy i widzę, że ESP chodzi nawet tydzień bez problemu. Myślę, że na dłuższy czas nie będzie problemu, ale jak by się takowy pojawił - to będę coś wtedy działał 🙂 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Lipiec 13, 2021 Udostępnij Lipiec 13, 2021 3 minuty temu, MisiekD napisał: tak, można odczytać z przekaźników, ale one są całkowicie zabudowane i wlotowane w centralkę, nie jestem w stanie się do nich w ogóle wpiąć 😕 Jedno pytanie i już nie smęcę xD listwy śrubowej (do oodł silników) niema? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MisiekD Lipiec 13, 2021 Autor tematu Udostępnij Lipiec 13, 2021 1 minutę temu, _LM_ napisał: Jedno pytanie i już nie smęcę xD listwy śrubowej (do oodł silników) niema? Na luzie, nic nie smęcisz 😀 Co do listwy, o ile dobrze pamiętam tam od spodu wszystko jest zlutowane na amen 😬 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
SOYER Lipiec 13, 2021 Udostępnij Lipiec 13, 2021 7 minut temu, MisiekD napisał: Różnica natomiast taka, że bez sygnału pilota nie jestem w stanie się dowiedzieć czy brama się zatrzymała. W apce chciałbym mieć informację czy jest otwarta, zatrzymana, czy zamknięta. Jeśli ktoś zatrzyma bramę przez apkę - mikrokontroler się o tym dowie, jeśli ktoś przerwie sygnał podczerwieni w fotokomórce - mikrokontroler też się rowie, jak ktoś naciśnie przycisk - poleci sygnał do mikrokontrolera, mikrokontroler zatrzyma bramę (i również będzie o tym wiedział). A w przypadku pilota niestety nie wiem o tym 😕 Jeśli chodzi o radiodbiornik to on odbiera sygnał tylko o konkretnym przycisku 🙂 A całe zarządzanie akcją bramy odbywa się właśnie w mikrokontrolerze. Centralka służy tylko do odbierania sygnałów z mikrokontrolera i operowaniu na siłownikach 🙂 Zły pomysł, powinno być niezależnie, centralka swoje, a esp tylko jako dodatkowe sterowanie plus czujniki stanu bramy i powiadomienia. Mam rozumieć, że jak zawiśnie esp to bramy nie otworzysz, chyba, że kluczem? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MisiekD Lipiec 13, 2021 Autor tematu Udostępnij Lipiec 13, 2021 Natomiast pomysł z rezystorem wydaje się ciekawy, jednak mam drobny problem jaką odpowiednią wartość dobrać - moglibyście mi w tym aspekcie jakoś pomóc? To mogłoby rozwiązać problem. PS. Ile mA potrzebowałby PC817 do poprawnego działania już? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MisiekD Lipiec 13, 2021 Autor tematu Udostępnij Lipiec 13, 2021 2 minuty temu, SOYER napisał: Zły pomysł, powinno być niezależnie, centralka swoje, a esp tylko jako dodatkowe sterowanie plus czujniki stanu bramy i powiadomienia. Mam rozumieć, że jak zawiśnie esp to bramy nie otworzysz, chyba, że kluczem? No tak, ale jeszcze mi się zawiśnięcie nie zdarzyło 😉 Jak się zdarzy, będę kombinował, ew. zdalnie resetował co noc 😉 Jak coś nie zadziała to rodzina wie jak otwierać kluczem 🙂 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź