MisiekD Lipiec 10, 2021 Autor tematu Udostępnij Lipiec 10, 2021 14 minut temu, kaworu napisał: W sumie to też nie wymagają, jeśli obudowa spełnia pewne wymagania. Kolega @_LM_ z początku myślał, żeby wyprowadzić stan otwiercia/zamknięcia bramy z lampy 230V, poprawiłem to jednak, bo była opcja z lampą 24V, ale separacja galwaiczna to dla mnie też bezpieczna sprawa i ona była powodem PC817. Ponadto, miałem trochę PC817, a mosfetów czy innych tranzystorów nie posiadam (i nigdy się jeszcze z nimi nie bawiłem, więc nie dla każdego prostsze 😋) 😉 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
kaworu Lipiec 10, 2021 Udostępnij Lipiec 10, 2021 17 minut temu, MisiekD napisał: separacja galwaiczna to dla mnie też bezpieczna sprawa i ona była powodem PC817. Jeśli masz także odseparowane zasilane i masę, to tak to nawet bardzo dobry pomysł, żeby nie powiedzieć, że jedyne słuszne rozwiązanie. 😉 Jeśli nie, to zależy. Ale na ogół jest to wtedy niepotrzebna komplikacja i wystarczy dać (odpowiednio dużej wartości) dzielnik rezystorowy aby obniżyć napięcie i to w sumie tyle, tym bardziej jeśli chodzi o 24V DC. Chyba, że byś chciał 230V AC, to ten izolator ma pewien sens (szczególnie jak masz izolowane zasilanie), ale, że to jest AC to dodaje Ci to w gratisie to, że Twój sygnał nie będzie stały, tylko 50Hz, więc kolejna komplikacja. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MisiekD Lipiec 10, 2021 Autor tematu Udostępnij Lipiec 10, 2021 2 minuty temu, kaworu napisał: odseparowane zasilane i masę Tak też jest 😉 Ogólnie to centralka do bramy, wolałbym jej niczym nie spalić 😉 A nadto, PC817 są też tanie. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
kaworu Lipiec 10, 2021 Udostępnij Lipiec 10, 2021 W takim razie tylko informacyjnie: pc817 prawdopodobnie wystarczy i 1mA do poprawnej pracy o ile tylko jego wyjście nie jest bardzo obciążone. 😉 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
SOYER Lipiec 10, 2021 Udostępnij Lipiec 10, 2021 @MisiekD mam prośbę, napisz proszę co finalnie chcesz osiągnąć, jakie informacje chcesz znać. Bo, jeśli dobrze rozumiem, chcesz wiedzieć czy fizycznie brama jest otwarta czy zamknięta, tak? Jak to wyczytasz na 100% z sygnału lampy albo sterownika? Nie da się. Ewentualnie, że brama się otwiera, lub zamyka, albo, że CHYBA POWINNA być zamknięta, albo otwarta. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Lipiec 10, 2021 Udostępnij Lipiec 10, 2021 2 godziny temu, kaworu napisał: W takim razie tylko informacyjnie: pc817 prawdopodobnie wystarczy i 1mA do poprawnej pracy To jest na granicy parametrów tego transoptora, trzeba wziąć pod uwagę że układ będzie pracował w różnych temperaturach otoczenia więc ten 1mA to jest nieco ryzykowne założenie. 3 minuty temu, SOYER napisał: @MisiekD mam prośbę, napisz proszę co finalnie chcesz osiągnąć, jakie informacje chcesz znać. @MisiekD chce wiedzieć czy jego brama jest aktualnie w ruchu, co najlepiej sygnalizuje stan lampy. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
kaworu Lipiec 10, 2021 Udostępnij Lipiec 10, 2021 4 minuty temu, _LM_ napisał: To jest na granicy parametrów tego transoptora, trzeba wziąć pod uwagę że układ będzie pracował w różnych temperaturach otoczenia więc ten 1mA to jest nieco ryzykowne założenie. Prawda, ale - o ile to nie jest urządzenie od którego zależy czyjeś życie, można spokojnie przetestować czy będzie się zachowywało poprawnie na tej granicy. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Lipiec 10, 2021 Udostępnij Lipiec 10, 2021 Co kto lubi 🙂 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
SOYER Lipiec 10, 2021 Udostępnij Lipiec 10, 2021 To ja bym zastosował stary patent z jarzeniówką na 230V ( z próbnika elektrycznego), plus fotorezystor. Taki transoptor diy😁. Od lat pracuje u mnie bezproblemowo, sygnalizując odblokowanie drzwi pralki. 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MisiekD Lipiec 10, 2021 Autor tematu Udostępnij Lipiec 10, 2021 1 godzinę temu, SOYER napisał: @MisiekD mam prośbę, napisz proszę co finalnie chcesz osiągnąć, jakie informacje chcesz znać. Bo, jeśli dobrze rozumiem, chcesz wiedzieć czy fizycznie brama jest otwarta czy zamknięta, tak? Jak to wyczytasz na 100% z sygnału lampy albo sterownika? Nie da się. Ewentualnie, że brama się otwiera, lub zamyka, albo, że CHYBA POWINNA być zamknięta, albo otwarta. Tak, sprawę już rozwiązałem 🙂 Wystarczy mi informacja, że brama się otwiera/zamyka. A czy jest otwarta - mogę wyczytać z lampy i stanu forokomórek (zasłonięta - brama się zatrzymuje, odsłonięta - brama otwiera się nadal). Jeśli brama się otwiera to sygnał lampy jest ciągły, w momencie zamykania sygnał lampy jest przerywany). Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MisiekD Lipiec 12, 2021 Autor tematu Udostępnij Lipiec 12, 2021 @SOYER @_LM_ @kaworu Koledzy, przychodzę raz jeszcze jednak z pomocą odnośnie odebrania sygnału o tym czy przycisk na pilocie został naciśnięty (co w efekcie otwiera, zamyka, zatrzymuje bramę). Pomysł z odebraniem sygnału (z użyciem PC817) z pinu lampy jest całkiem dobry, jednak nie jestem w stanie z sygnału lampy odebrać informacji czy brama wciąż się otwiera, czy została może zatrzymana poprzez ponownie naciśnięty przycisk na pilocie (lampa bramy cały czas świeci w momencie otwierania, pełnego otwarcia jak i zatrzymania). Rozmyślam najbardziej o tym PIN-ie na radioodbiorniku poprzez złącze szybkozłącze (zdjęcie poniżej). Byłoby to najlepsze rozwiązanie, a sygnał z naciśnięcia przycisku na pilocie pozwoliłby mi na odwzorowania każdej akcji bramy. Wspomnę także, iż radbioodbionik posiada dwa kanały (akcja dla całej bramy / akcja dla furtki), jednak niestety tylko jeden z nich (kanał do furtki) potrafi sterować sygnałem poprzez przekaźnik (kanał pierwszy od razu wysyła sygnał 24V 1mA do centralki). Kanały wykorzystuję oczywiście dwa. Ponadto, zrobiłem drobne testy i zauważyłem, że natężenie jakie "idzie" z pinu zielonego to tylko 24V 1mA (to raczej dość mało), jednak zastanawiam się czy nie zasiliłoby mi to układu: LM7805 (24V -> 5V), PC817 (optoizolator do odbierania sygnału) i rezystor (5V -> 1.2V)? Mam na myśli czy byłbym w stanie podłączyć pin z 24V 1mA (zielony) do powyższego układu i układ do -24V w centralce. Co może się stać jeśli sygnał przesyłany jest w formie natężenie o wartości tylko 1mA, a mój powyższy układ może brać więcej? Rozmyślam nad takim testem, ale czy nic się nie spali ani nie przegrzeje? Czy macie może jeszcze jakieś pomysły jak tu rozwiązać problem z tak niskim natężeniem? PS. Przekaźnikom sterującym silniki też się przyglądałem, ale są całkiem zabudowane. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
kaworu Lipiec 13, 2021 Udostępnij Lipiec 13, 2021 (edytowany) 6 godzin temu, MisiekD napisał: zastanawiam się czy nie zasiliłoby mi to układu: LM7805 (24V -> 5V) Nie ma takiej opcji, prąd potrzebny do samej pracy 7805 bez jakiegokolwiek obciążenia to 6mA. Prędzej coś jak HT7550-7, który Iq ma tylko 4uA, ale... Tylko po co tak kombinować jak sam rezystor Ci dla PC817 starczy? W porywach do dwa rezystory Ci dla 1v2 starczą? No ale wtedy bez izolacji. Aczkolwiek jak to faktycznie sygnał prądowy, to wtedy nawet rezystora do PC817 nie potrzebujesz. Edytowano Lipiec 13, 2021 przez kaworu Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
SOYER Lipiec 13, 2021 Udostępnij Lipiec 13, 2021 8 godzin temu, MisiekD napisał: Koledzy, przychodzę raz jeszcze jednak z pomocą odnośnie odebrania sygnału o tym czy przycisk na pilocie został naciśnięty (co w efekcie otwiera, zamyka, zatrzymuje bramę). Pomysł z odebraniem sygnału (z użyciem PC817) z pinu lampy jest całkiem dobry, jednak nie jestem w stanie z sygnału lampy odebrać informacji czy brama wciąż się otwiera, czy została może zatrzymana poprzez ponownie naciśnięty przycisk na pilocie (lampa bramy cały czas świeci w momencie otwierania, pełnego otwarcia jak i zatrzymania). Co jeśli zatrzymanie bramy spowoduje fotokomórka? Też nie będziesz o tym wiedział, co jeśli przyjdzie gościu e kominiarce, otworzy bramę i wejdzie na posesję, też nie będziesz wiedział, że brama uchylona. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Lipiec 13, 2021 Udostępnij Lipiec 13, 2021 Według mnie powinieneś dorobić sobie krańcówki stanu na obu skrzydłach. 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
SOYER Lipiec 13, 2021 Udostępnij Lipiec 13, 2021 53 minuty temu, _LM_ napisał: Według mnie powinieneś dorobić sobie krańcówki stanu na obu skrzydłach. Wystarczy jedna na skrzydle które pierwsze zaczyna ruch. 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź