Skocz do zawartości

Radioodbiornik bramy FAAC (zamiana sygnału 24V na 3.3V (np. z użyciem transoptora))

Pomocna odpowiedź

42 minuty temu, _LM_ napisał:

A pomysł ze stabilizatorem 5V w sumie nie najgorszy tylko po co kombinować? 

Wspomniałem głównie, dlatego, bo z 5V rezystory 0,25W będą już wystarczające dla PC817, a mam też kilkanaście sztuk tych stabilizatorów i w zasadzie nie mam ich specjalnie do czego wykorzystać 😉 

(edytowany)

Kolego, jak Ci wejście "ciągnie" taki prąd to albo coś masz sknocone w programie albo uszkodzony układ. Popatrz sobie na notę katalogową tego mcp. W prawdzie ja niemam jej teraz przed oczami ale dam sobie paznokieć w małym palcu przyciąć że prąd wpływający do wejścia jest o rzędy niższy od tych 30mA. Żeby bardziej Ci to pokazać: masz tam 16 takich wejść i gdyby każde brało 30mA to suma prądów wyniosłaby prawie 0.5A no.. Na moje oko za dużo 

Edytowano przez _LM_

Dobra, robię testy generalne zaraz i napiszę co dokładnie z tym natężeniem do wejścia INPUT. Może robiłem na szybko i coś źle styknąłem (już wtedy późna godzina była 😉). Co do rezystora - mam 2.2K, to da ok. 10.36mA na diodzie w PC817. Zaraz przetestuję w praktyce i napiszę 😉

1 godzinę temu, MisiekD napisał:

"żreć" nawet ok. 33mA

Błąd - 0,33mA.

1 godzinę temu, _LM_ napisał:

prąd wpływający do wejścia jest o rzędy niższy od tych 30mA.

Poprawka 😉 Ok. 0,33mA 😉 

40 minut temu, _LM_ napisał:

Uff już myślałem ze mam po paznokciu 😜

Hah 😄

Ale na drobną zmianę chyba jednak się skuszę - jednak spróbuję jeszcze z tym stabilizatorem zrobić układ 😉 Widzę, że rezystor 2.2K bardzo się nagrzewa, a nie chcę też ryzykować pożarem 😄 

1 godzinę temu, BananWszyscy napisał:

Zawsze możesz podłączyć jakieś 2 równolegle dla rozproszenia ciepła

Ale równoległe raczej powinny być takiej samej rezystancji, tak? Bo inaczej chyba sporo zabawy z obliczaniem?

1 godzinę temu, MisiekD napisał:

Ale równoległe raczej powinny być takiej samej rezystancji, tak? Bo inaczej chyba sporo zabawy z obliczaniem?

Z = (R1 * R2) / (R1 + R2) - dwa równoległe rezystory, do policzenia w pamięci 😉,

Ale tak, w przypadku podłączania równoległego w celu rozpraszania ciepła najlepiej zastosować identyczne rezystory o dwukrotnie wyższej rezystancji.

1 minutę temu, H1M4W4R1 napisał:

Z = (R1 * R2) / (R1 + R2) - dwa równoległe rezystory, do policzenia w pamięci 😉,

Ale tak, w przypadku podłączania równoległego w celu rozpraszania ciepła najlepiej zastosować identyczne rezystory o dwukrotnie wyższej rezystancji.

Już założyłem inny, nowy temat o rezystancji - wszystko już z mocą rozumiem 😉

(edytowany)

O ile nie maja wspólnej masy, i/lub zasilania. Ja wiem do czego jest optoizolator, a pytam sie o powody, bo jesli nie ma żadnych konkretnych dla zastosowanie akurat jego, to dwa rezystory albo trzy i mosfet bedą tutaj prostsze.

Edytowano przez kaworu

Ja brałem pod uwagę również wyższe napięcia wejściowe niż 24V które już wymagają izolacji co można wyczytać w tym wątku. Proszę przeczytać wcześniejsze posty i będzie wszystko jasne. 

30 minut temu, _LM_ napisał:

Ja brałem pod uwagę również wyższe napięcia wejściowe niż 24V które już wymagają izolacji

W sumie to też nie wymagają, jeśli obudowa spełnia pewne wymagania.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...