Skocz do zawartości

Stabilizator napięcia ac-ac

Bazuka1988

Pomocna odpowiedź

Dzień dobry, potrzebuję zrobić stabilizator napięcia ac-ac pracujących z napięciami od 3V do 35V. Zakres może być większy. Stabilizator może być gotowy (najlepiej żeby był,  ale nie znalazłem ac-ac pracującego na takich napięciach). Układ będzie na arduino (UNO lub NANO) i będzie miał za zadanie utrzymać napięcie 12V na wyjściu mając na wejściu 3V-35V. Prąd maksymalny to 500mA. Pytanie głównie dotyczy tego stabilizatora, czy dostanę gdzieś gotowca? Za pomocą Arduino chciałbym dokonać komunikacji do odczytu wartości napięcia.

Stabilizator do podnoszenia napięcia jakoś niespecjalnie się nadaje. Przy wejściowym 3V i wyjściowym 12V dla 500mA masz 2A pobierane z zasilania, powiedzmy że przetwornica ma super sprawność 80% to masz jakieś 2.5A. Skąd chcesz to brać?

Przy wejściowym 35V i liniowym stabilizatorze wytraca się na nim 23V. Przy 500mA  masz ok. 12W wytracanej mocy ma stabilizatorze.

Jesteś pewien, że wiesz o czym mówisz?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dnia 13.08.2021 o 10:34, Bazuka1988 napisał:

będzie miał za zadanie utrzymać napięcie 12V na wyjściu mając na wejściu 3V-35V. Prąd maksymalny to 500mA.

@BananWszyscy na moje oko kolega szuka przetwornicy dwukierunkowej z wejściem 3-35V i wyjściem 12V dla 500mA, ale mogę się mylić.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.