Skocz do zawartości

Wielokrotny odczyt ADC z DMA

danielll

Pomocna odpowiedź

Cześć. Może ktoś mi podpowie w czym jest problem, że nie mogę uruchomić odczytu z ADC z zastosowaniem DMA. Jeśli czytam jeden pomiar to nie ma problemu, ale gdy chce uruchomić ich kilka w trybie ciągłym to nie dostaję wogóle przerwania od zakończonego pomiaru. Procesor STM32H743. Poniżej zrzuty ekranu pokazujące fragment kodu oraz ustawienia w CubeMX

Zrzut ekranu 2021-09-10 103946.png

Zrzut ekranu 2021-09-10 103919.png

Zrzut ekranu 2021-09-10 103901.png

Zrzut ekranu 2021-09-10 103846.png

Zrzut ekranu 2021-09-10 103816.png

Zrzut ekranu 2021-09-10 090353.png

Zrzut ekranu 2021-09-10 090217.png

DMA na M7 to trochę trudniejszy temat. Brak przerwania wskazuje na inny błąd, ale i tak musisz pamiętać że te układy mają pamięć cache, więc odpowiednia konfiguracja MPU może okazać się niezbędna do użycia Cube.

Kolega Elvis ma rację.Zainstaluj STM32Cube ide a rozwiążesz problem prawie natychmiast.To prawie to dostosowanie się do cube ide.Nie wiem jak wygląda ten Twój kod ale tak na oko wygląda,że brakuje istotnych dwóch linijek kodu.Nie będę  rozwiązywał za Ciebie zagadnienia.Musisz sam do tego dojść. Przeczytaj odpowiednie fragmenty w UM2217(znajdziesz na stronach STM)  o odpowiednich bibliotekach HAL  dotyczących ADC i Timerów.Tam  są opisane procedury użycia bibliotek.STM32Cube ide jest to bardzo dobre  narzędzie,które jest ciągle rozwijane przez STM.Jak zrozumiesz ideę to na żadne inne oprogramowanie nawet nie spojrzysz.Jest super.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Korzystam cały czas z CubeIDE. Napisałem o CubeMX mając na myśli tą część środowiska IDE, nie osobny program więc może was wprowadziłem trochę w błąd. Co do tych dwóch brakujących linii to może chodzi o ustawienie DMA Continous Request (nie jestem pewny nazwy) aby ADC po jednej konwersji automatycznie zaczynało następną?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.