_LM_ Napisano Listopad 14, 2021 Udostępnij Napisano Listopad 14, 2021 (edytowany) Kursy w internetach to nie wszystko, potrzebuję poszerzyć swoją wiedzę o mikrokontrolerach stm i bibliotekach hal. Co powiecie o tej? Tyle że w nowym wydaniu https://forbot.pl/blog/stm32-aplikacje-cwiczenia-w-jezyku-c-id4211 https://kamami.pl/elektronika/574871-stm32-aplikacje-i-cwiczenia-w-jezyku-c-z-biblioteka-hal.html Edytowano Listopad 14, 2021 przez _LM_ Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Gieneq Listopad 15, 2021 Udostępnij Listopad 15, 2021 19 godzin temu, _LM_ napisał: Co powiecie o tej? Tyle że w nowym wydaniu https://forbot.pl/blog/stm32-aplikacje-cwiczenia-w-jezyku-c-id4211 Czytałem ją kilka lat temu kiedy na rynku hobbystycznych IDE królował CooIDE od CooCox... wtedy ta książka była jedną z lepszych do nauki, ale mi jakoś nie podchodziła, może dlatego że dotyczyła innego zestawu uruchomieniowego, ale wiem że dla wielu książka ta była najważniejszym źródłem informacji wiec możesz próbować 😉 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Listopad 15, 2021 Autor tematu Udostępnij Listopad 15, 2021 Zestaw to mniejszy problem bo różnych płytek mam sporo. Ostatnio zrobiłem próbną kompilację prawie pustego projektu na stm32L031 i okazało się że same biblioteki hal z skonfigurowanym tylko jednym tuimerem do trybu pwm zajęły 18KB flash. No więc aby poznać przeciwnika trzeba wpierw dobrego rozpoznania, dlatego też poszukuję materiałów dodatkowych 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Harnas Listopad 15, 2021 Udostępnij Listopad 15, 2021 Możesz sprawdzić LL albo libopencm3. Powinny zająć mniej pamięci. 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
_LM_ Listopad 15, 2021 Autor tematu Udostępnij Listopad 15, 2021 (edytowany) 29 minut temu, Harnas napisał: Możesz sprawdzić LL albo libopencm3. Powinny zająć mniej pamięci. Dzięki, dopiero wdrażam się w stmy, też dzięki kursowi forbot. Prędzej czy później będę zadawał bardziej rzeczowe pytania. No zdziwiło mnie że tyle miejsca potrafi zająć pusty projekt, no ale to hal a nie programowanie na rejestrach. Jutro powinna przyjechać książka także będę mógł działać 🙂 Edytowano Listopad 15, 2021 przez _LM_ Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Listopad 16, 2021 Autor tematu Udostępnij Listopad 16, 2021 (edytowany) Odpowiadam odpowiadającym w temacie: @Harnas @Gieneq na pierwsze pół godziny to ta książka młodzieżowo mówiąc "szału nie robi i dupy nie urywa". Ładnie wygląda jest dobrze wydana ale to na dziś nic nadzwyczajnego. 60 stron bredzenia o konfigurowaniu środowiska i podstawach C. Niby pismo dla osób co już coś wiedzą a traktuje mnie jakbym pierwszy raz komputer uruchamiał. Jutro pomigam diodą na STM32. Ale wpierw autor będzie bredził co to jest LED, TIMER, PRZERWANIE, PORT I TAKIE TAM Edytowano Listopad 17, 2021 przez _LM_ 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
pmochocki Listopad 16, 2021 Udostępnij Listopad 16, 2021 1 godzinę temu, _LM_ napisał: Odpowiadam odpowiadającym w temacie: @Harnas @Gieneq na pierwsze pół godziny to ta książka młodzieżowo mówiąc "szału nie robi i dupy nie urywa" Dzięki za podzielenie się ta informacją. Rozważałem zakup, ale się wstrzymam na razie... Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
slon Styczeń 2, 2022 Udostępnij Styczeń 2, 2022 @_LM_ może takie coś będzie dla Ciebie pomocne ARM Cortex -M jest to co prawda kanał youtube ale jest za to darmowy a książka nie :) 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Styczeń 2, 2022 Autor tematu Udostępnij Styczeń 2, 2022 Dzięki @slon za ciekawy link. Co do książki o której pisałem wcześniej: traktuję ją jako uzupełnienie kursu STM z forbota. W taki sposób jest ona przydatna, kiedy potrzeba szybko przypomnieć sobie jakieś HALowe rzeczy. Inna sprawa że w międzyczasie wykupiłem kurs na msalamon.pl/ udało się go trafić na promocji i jestem Mega zadowolony Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
pmochocki Grudzień 29, 2022 Udostępnij Grudzień 29, 2022 Nie ma jak odgrzebać stary wątek... @_LM_kupiłeś? Jakieś wrażenia z lektury STM32. Aplikacje i ćwiczenia w języku C? Ktoś może czytał: https://kamami.pl/arm/573761-mikrokontrolery-stm32-dla-poczatkujacych-aleksander-kurczyk.html Inne książki po polsku, które polecacie? Albo w języku angielskim... Oglądałem: "Programming with STM32: Getting Started with the Nucleo Board and C/C++". Wygląda, że omawia absolute podstawy... A może jakieś materiały STMicroelectronics ktoś poleci. Oprócz podstaw interesują mnie dwa zagadniwnia: ultra low power i audio - kodeki audio, i2s, itd... Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Popularny post _LM_ Grudzień 29, 2022 Autor tematu Popularny post Udostępnij Grudzień 29, 2022 (edytowany) Powiem tak: 😉 Te dwie pozycje świetnie się uzupełniają i mogę teraz napisać że na początku zbyt ostro oceniłem książkę Pana Marka. Dosyć często zaglądam i chwalę sobie 🙂 - traktuję je jako podręczniki. Jeśli chodzi o kurs to wykupiłem https://kursstm32.pl/ i to była jedna z lepszych inwestycji w tym roku. Głównie ze względu na omówienie RTOS. Kolega @msalamon bardzo profesjonalnie podszedł to tematu bez zbędnego "ględzenia", czyli krótki zwięzły wykład przy tablicy i ćwiczenia. Co do stron powiązanych jest tego sporo, bardzo mi się podoba blog https://www.stm32wrobotyce.pl/ chodźby na to że autor wprowadza nas w sieci neuronowe i podaje fajne użyteczne przykłady. No i różne serie poradników na YT łatwo znaleźć myślę że nie potrzeba specjalnie linkować. O kursie forbota nie muszę raczej wspominać? 😄 Edytowano Grudzień 29, 2022 przez _LM_ 2 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
pmochocki Grudzień 29, 2022 Udostępnij Grudzień 29, 2022 Wielkie dzięki za cenne informacje. Kupiłem tą książkę. Oczywiście w wersji elektronicznej, bo niestety miejsca brak... A tak bardzo lubię wersję papierową... Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Gieneq Grudzień 29, 2022 Udostępnij Grudzień 29, 2022 4 godziny temu, _LM_ napisał: Jeśli chodzi o kurs to wykupiłem https://kursstm32.pl/ i to była jedna z lepszych inwestycji w tym roku @_LM_ Ciekawe, obejrzałem darmową zajawkę ebooka i może być, agenda kursu jest dość duża. Mógłbyś napisać orientacyjnie ile kosztował kurs? Na stronie nie widzę nic o cenie, tylko opcja zapisania się. I jak w porównaniu z kursem Forbota? Przy nauce RTOSa dość dobrze czyta się dokumentację, ale na pewno każda wstępnie przetrawiona wiedza będzie przydatna 🙂 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Popularny post _LM_ Grudzień 29, 2022 Autor tematu Popularny post Udostępnij Grudzień 29, 2022 (edytowany) Kurs kupowałem jednak w 2021 Ale ten czas zasuwa 😉 No wtedy z pełnym zestawem - płyta nucleo, wyświetlacze, i inne pierdołki kosztował 1347zł. Sam dostęp pewnie taniej ale że nie miałem jeszcze wtedy nic z STMów to wziąłem full opcję. Na dzisiaj nie wiem jakie są ceny, napisałem do mateusza na discordzie jak się odezwie to powiem. 1 godzinę temu, Gieneq napisał: I jak w porównaniu z kursem Forbota? W sumie nie wiem jak to porównać, na pewno oba trzymają wysoki poziom merytoryczny. Oba kursy dotykają ciekawych zagadnień z tym że u Mateusza jest ten RTOS czego na forbocie chyba jeszcze nie było. No i tu i tu jest fajna społeczność dużo spraw można dopytać itd. Ja dopiero od niedawna zająłem się STM trochę poważniej głównie dzięki koledze @H1M4W4R1 który dostarczył mi tanio fajne mikrokontrolery i stlinka. Co do RTOSa żeby być uczciwym: nie zabrałem się za to poważnie do tej pory gdyż nie miałem potrzeby korzystania z tego systemu. Moje projekty są głównie hobbystyczne i niezbyt wyszukane także spokojnie radzę sobie z timerami programowymi i wszystkim tym wokół. Mimo wszystko ten "straszny" RTOS mnie nie ominie bo w końcu trzeba będzie okiełznać ESP32 a tam już innej drogi niema. EDIT @msalamon odpisał ze na dzisiaj kurs jest niedostępny. EDIT2: Jeszcze słowo w kwestii porównania kursów: Forbot wydał "internet na papierze" 😉 co dla mnie jest sporym ułatwieniem kiedy trzeba do czegoś wrócić na szybko, ta książeczka jest wciąż w zasięgu ręki. Zaś u mnie jest tak, że abym mógł dobrze temat przyswoić to dobrze jak ktoś do mnie o nim gada. To zaś na plus kursu Mateusza. Także jak pisałem wcześniej, wszystko dobrze się uzupełnia. Pewnie malkontenci będą mieli się do czego przyczepić ale tak to już musi być, wszystkim nie wygodzisz. Edytowano Grudzień 29, 2022 przez _LM_ 2 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
msalamon Grudzień 29, 2022 Udostępnij Grudzień 29, 2022 @Gieneq mój kurs na dzień dzisiejszy jest niedostępny, ale wróci w Q1 2023 (raczej w drugiej połowie kwartału). Muszę go ciut podrasować przed kolejnym otwarciem 🙂 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź