Skocz do zawartości

Inteligentny dom jaki sprzęt

Pomocna odpowiedź

1 godzinę temu, Michal88 napisał:

które esp było by lepsze

Bierz wersję 30-pinową, w 36-pinowej i tak nigdy nie wykorzystasz dodatkowych pinów a jeśli coś tam omyłkowo podłączysz to może być smutno.

56 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

większość projektów i tak robię na STM32/GD32 i RP2040...

Ty RP2040 używasz "bare bones", czyli nie jako moduł tylko sama kość wkomponowana w większy projekt? Zamówiłem oczywiście moduł, ale patrzę, że same procki są śmiesznie tanie i dostępne.

(edytowany)
19 minut temu, pmochocki napisał:

Ty RP2040 używasz "bare bones", czyli nie jako moduł tylko sama kość wkomponowana w większy projekt? Zamówiłem oczywiście moduł, ale patrzę, że same procki są śmiesznie tanie i dostępne.

Zależy czy jestem leniwy 😛 Jak mi się nie chce bawić w lutowanie tego czegoś (0.4mm pitch potrafi zdenerwować) to używam płytki, a jak mam cierpliwość to procka...

Problem w tym, że procek wymaga bardzo dużo komponentów pasywnych, stąd preferencja dla STM, bo tam jednak tylko po kondensatorze na VDD i działa (zazwyczaj...) A przy RP2040 raczej stosuje się 0402/0201...

EDIT: @pmochocki i nie zapomnij, że RP2040 nie ma wbudowanego FLASH'a, więc potrzebny jest zewnętrzny 😉 

Edytowano przez H1M4W4R1
  • Pomogłeś! 1
9 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

Problem w tym, że procek wymaga bardzo dużo komponentów pasywnych, stąd preferencja dla STM,

Potwierdziłeś moje przypuszczenia. Moduły w drodze, zobaczymy jak się będzie na nie programowało.

4 godziny temu, ethanak napisał:

Bierz wersję 30-pinową, w 36-pinowej i tak nigdy nie wykorzystasz dodatkowych pinów a jeśli coś tam omyłkowo podłączysz to może być smutno.

Dlaczego nie wykorzysta dodatkowych pinow? I czemu omylkowe podpiecie mialo by sie skonczyc zle?...Pytam bo sam zamierzam kupic sobie ESP32 do testow i tak sie juz wlasnie zastanawialem nad wersja 30-38pin i logika mi mowi..bierz ta wieksza bo wiecej pinow😉

3 minuty temu, farmaceuta napisał:

logika mi mowi..bierz ta wieksza bo wiecej pinow

Rozumiem, że będziesz podłączał dodatkowe flashe czy inne ramy?

Na tych pinach masz wyprowadzoną szynę SPI do flasha/psram i podłączanie tam czegokolwiek innego w najlepszym przypadku spowoduje, że esp nie wstanie.

A przede wszystkim: https://randomnerdtutorials.com/esp32-pinout-reference-gpios/

I zobacz sobie, które piny są zaznaczone na czerwono.

A jeśli naprawdę potrzebujesz więcej flasha czy psram - po prostu kup moduł z taką ilością jakiej potrzebujesz.

• Pomogłeś! 2
29 minut temu, ethanak napisał:

Na tych pinach masz wyprowadzoną szynę SPI do flasha/psram i podłączanie tam czegokolwiek innego w najlepszym przypadku spowoduje, że esp nie wstanie

Ok juz zalapalem...😉 dzieki za wyjasnienie i link, bo duzo kwestii mi rozwial🙂

• 2 tygodnie później...
(edytowany)

Czy jest możliwość sparowania xiaomi aqua door sensor do ESP EASY? Albo jakiś inny kontaktron i czujkę PIR na wi fi 

Edytowano przez Michal88

Z tym xiaomi coś tam.. To nie wiem ale zbudowanie czujnika zasilanego bateryjnie jest jak najbardziej możliwe. Na forbocie jest króciutki mój projekt o esp now i zasilaniu bateryjnym. Dotyczy esp8266 ale esp32 też może pracować w tym trybie, jest nawet lepszy gdyż oferuje mniejszy pobór prądu w stanie uśpienia 

Na esp32 bym uważał - o ile sam esp może pobierać jakieś ułamki mikroampera, o tyle np. lolin32 lite nie zjedzie dużo poniżej miliampera. Niestety na płytce coś tam jeszcze jest i szamie ampery jak żaba boczek 😞

Nawet 8266 potrzebuje pewnych przeróbek np: wylutowanie diod stanu, także nie jest to takie oczywiste na początek, myślę że kiedy @Michal88 zdecyduje się na jakieś rozwiązanie i być może zacznie prowadzić worklog to wtedy można pomówić o szczegółach

• 2 tygodnie później...

A jak chciałbym trochę się czegoś nauczyć i oprogramować ESP to jakie oprogramowanie wybrać zamiast espEASY. I muszę wymienić esp bo ten mój devkit v1 to jakiś staroć

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...