Skocz do zawartości

Oscyloskop - potrzebna pomoc w wyborze

Pomocna odpowiedź

Napisano

Na urodziny dostałem (od siebie) stacje lutowniczą. Moja lepsza połówka zamiast zrobić mi raban, zrobiła mi miejsce w szafie na "moje zabawki". To chyba najlepsza okazja, aby zamówić u mikołaja jakąś zabawkę. Myślałem o oscyloskopie - o takie młodzieńcze marzenie. Jak zajmowałem się kiedyś elektroniką mogłem o oscyloskopie tylko pomarzyć, a teraz... czemu nie.

• Zastosowanie: Do czego potrzebuje oscyloskopu - do zabawy i może, żeby jednak bardziej swoje dzieci wciągnąć w elektronikę.
  • Przewidziany budżet: 1000zł +/- 20%, ale jestem gotów wydać więcej, gdyby ktoś coś fajnego zaproponował z dobrym uzasadnieniem.
  • Wymagania: dobrze, żeby był poręczny, aby można było szybko schować do szafy - co z oczu to z serca i nie drażni żony, nie robi bałaganu...

Myślałem o Hantek DSO2D10: http://hantek.com/products/detail/17182

Wszelkie komentarze, sugestie, propozycje - mile widziane.

@pmochocki ja mogę polecić Siglent SDS 1102X, używam już trochę i działa bardzo dobrze. Ale konkretów nie podpowiem, dla mnie ważne, że ma USB, pamięć, 2 kanały (choć czasem więcej by się przydało), kursory, roll mode. Menu jest intuicyjne. Całego pasma raczej nie wykorzystasz, raczej będziesz mierzył max do kilku MHz.

Chyba najważniejsze żeby nie był z defektami, przy pandemii zauważyłem, że częściej nowy sprzęt nie działa... cóż. Więc popatrz na opinie, porównaj z jakimś Agilentem.

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

Bardzo przyzwoite parametry.Osobiście mam dso2020 ale tego oscyloskopu a raczej przystawki do komputera raczej nie należy porównywać z tym z co chcesz kupić.To jest inna liga.Jedyną rzeczą do której można się przyczepić to rozdzielczość pionowa 8 bit.U mnie częstotliwość próbkowania 48 MHz a w tym Hantku     1 GSa.To inny świat pomiarów.Super urządzenie.Poszukaj może znajdziesz oscyloskop w podobnej cenie ale z lepszą rozdzielczością pionową.A  oscyloskop  SDS1104X-E  wygląda na  jeszcze lepszy.Czułość napięciowa od 500μV/div to 10V/div.Najlepiej jak porozmawiasz ze sprzedawcą o rozdzielczości pionowej.Zapytaj ilu bitowe są  przetworniki na wejściu: 14,12,10, czy 8 bitowe.

Kiedyś napisałbym żeby brać rigola 1054z oscyloskop parametry ma wystarczające na potrzeby hobbystyczno, warsztatowe ale jego obsługa to koszmar. No i cena, ja kupowałem kiedy kosztował około (nie pamietam dokładnie) 1600zl a teraz trzeba wydać prawie 2k.

Na pewno mogę powiedzieć aby odpuścić sobie wszelkie przystawki do PC. Prędzej czy później będziesz chciał wziąć oscyloskop w teren a wtedy lepiej jak ma swój wyświetlacz a nie monitor pc. 

• Pomogłeś! 1

A co z chińskimi przenośnymi? Kupiłem z ciekawości taki 120MHz jednokanałowy - MDS120M i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony.

Zaleta to wielkość miernika i praca na akumulatorze prawie cały dzień bez ładowania i pasmo faktycznie dobre.

Wady: nie zapisuje ustawień i ma tylko jeden kanał. W budżecie który masz przewidziany myślę że dwukanałowy z wejsciem XY i FFT spokojnie znajdziesz. Ja jestem osobiście zachwycony przenośnym bo biorę go gdzie chcę - pewnie że to nie to samo co stacjonarny ale z drugiej strony pytanie czego dokładnie potrzebujesz?

• Pomogłeś! 1

382426722_IMG_47851.thumb.JPG.913af38cdb446b02927a6228493e2f0f.JPG

No to ja też - ten mały przenośny vs stacjonarny cyfrowy. Sygnał z baardzo starego generatora RC więc niska częstotliwość.

• Lubię! 1
1 godzinę temu, _LM_ napisał:

Taki offtop 🙂 stary analog vs rigol. 

To jest właśnie powód dla którego w ogóle rozważam zakup. Trójka dzieci i praca zdalna - stół w salonie raz jest biurem, zaraz stołówką, żeby za chwilę stać się miejscem do odrabiania lekcji, by wieczornym zamienić się w warsztat. 

1 godzinę temu, mwwojcik napisał:

No to ja też - ten mały przenośny vs stacjonarny cyfrowy.

Ale mały przenośny to już za mały. 

Jak ktoś ma dwa oscyloskopy, to ja chyba mogę pozwolić nawet gdy... 

5 godzin temu, mwwojcik napisał:

ale z drugiej strony pytanie czego dokładnie potrzebujesz?

Tak na prawdę to nie potrzebuję oscyloskopu, ale to może być super zabawa pomierzyć to co się uda zbudować. 

• Lubię! 1

@pmochocki jak ja to rozumiem 😉 a u mnie jeszcze dochodzą zainteresowania drugiej połówki. W sumie tego analoga kiedyś próbowałem odsprzedać ale nie było zainteresowania, pewnie przez to że taki wielki i ciężki jest.

• Lubię! 1
(edytowany)
18 minut temu, _LM_ napisał:

W sumie tego analoga kiedyś próbowałem odsprzedać ale nie było zainteresowania, pewnie przez to że taki wielki i ciężki jest.

W czasach studencko-kawalerskich brałbym w ciemno, gdyby mnie było tylko stać. A wtedy nie było... Teraz są inne priorytety... 

Edytowano przez pmochocki
2 minuty temu, pmochocki napisał:

W czasach studencko-kawalerskich brałbym w ciemno, gdyby mnie było tylko stać. A wtedy nie było... Teraz są inne priorytety... 

Nie zrozum mnie źle nie napisałem tego teraz aby go sprzedać(to bym zrobił w dziale ogłoszeń). Teraz to należałby się mu serwis i kalibrowanie. W prawdzie działa, ale nie jest w takim stanie abym mógł go odsprzedać z czystym sumieniem. 

A mniej więcej w takich czasach jak ty to opisujesz go nabyłem, w sumie z kolegą bo  były wtedy dwa.

(edytowany)
12 minut temu, _LM_ napisał:

Nie zrozum mnie źle nie napisałem tego teraz aby go sprzedać(to bym zrobił w dziale ogłoszeń).

Zrozumialem Ciebie bardzo dobrze. Dziwię się, że żaden student, tu na forum, do tej pory nie zainteresował się takim oscyloskopem... 

Edytowano przez pmochocki
1 minutę temu, pmochocki napisał:

Dziwię się, że żaden student, tu na forum, do tej pory nie zainteresował się takim oscyloskopem... 

Bo nie tutaj było ogłoszenie 🙂 może jak znajdę fachowca od kalibracji(ostatnia była w 2005) i mi ją wykona za rozsądną cenę to się pojawi w dziale sprzedaży. 

2 godziny temu, pmochocki napisał:

Tak na prawdę to nie potrzebuję oscyloskopu

Jak go kupisz to dowiesz się, że potrzebujesz 😉 

Osobiście jestem ciut poza Twoim budżetem, bo korzystam z SDS1202X-E, ale już wiele razy pomógł naprawić projekt...

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...