Skocz do zawartości

Odchodzenie ścieżek od płytki, co robić?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam mam problem jestem zupełnie zielony . Podczas lutowania podstawki pod uklad scalony kawalek cyny polecial mi tam gdzie nie trzeba próbowałem go odciagnac i az 3 otwory "lekko" przepalily ? I pytanie brzmi czy nowa płytke i podstawke brac czy powino dzialac?

w razie potrzeby moge wrzucic zdjecia.

o mamo!! widzę początki z lutownicą😉 Możesz zamiast kupować nową płytkę uniwersalną zrobić po prostu mostek z kawałka drutu, jeśli brak tam po prostu ścieżki.

nemekezuki, spokojnie wszystko będzie git tylko musisz zainwestować w dobry odsysacz [nie kupuj elektronicznych]. Poszukaj sobie na youtube jak lutować [odradzam tutoriale ze strony spryciarze.pl bo to badziew], a skoro my tak o lutowaniu... jaką masz lutownicę ?

tylko musisz zainwestować w dobry odsysacz [nie kupuj elektronicznych].

Trochę OT, ale jak już zaczęliśmy o odsysaczach. Spotkałem się już któryś raz z taką radą i chciałbym poznać jakieś jej uzasadnienie. Sam używam elektrycznego odsysacza i jestem z niego bardzo zadowolony. Podczas używania jako zwykłego odsysacza (w parze z lutownicą, bez podłączania do prądu) wystający kabel tak bardzo nie przeszkadza. Za to przy rozlutowywaniu płytek jest nie oceniony-nie trzeba się martwić brakiem trzeciej ręki i idzie o wiele szybciej. Jeżeli chodzi o cenę, na znanym serwisie aukcyjnym kosztował mnie mniej, niż najtańszy mechaniczny w miejscowym elektronicznym.

• 2 tygodnie później...

Od jakich twoich decyzji? Multikonto i pomyliłeś się, do którego zalogować? Bo nie wiem jaką możesz mieć decyzję, na którą odpowiedział feriar mając 1 post (który jest tym powyższym).

Panowie to jest funkcja jak na każdym innym forum. Każdy widzi swój nick jeśli wpisze gdziekolwiek [ you ] bez spacji: [you]. Sam miałem to w podpisie, ale już mnie męczyły pytania za co ktoś ma mi postawić piwo 🙂.

czyli wychodzi na to że NA TYM forum nie można mieć podpisów [ you ] bo wielkie halo bo jakaś królewska godność jest urażona podpisem... dobrze będzie bez [ you ] Sabre, też tak miałem 🙂 a co do uzasadnienia to kiedyś słyszałem pare wzmianek że te elektroniczne to robią jakieś zwarcia na płytkach i sorka jeśli zrobiłem zamieszanie

To nie odsysacze robią zwarcia, tylko ich użytkownicy 😉 Lutownice oraz odsysacze należy bezwzględnie podłączać do listew z uziemieniem. Kiedyś zdążyło mi się podłączyć stację do listwy bez faktycznego uziemienia i jakież było moje zdziwienie gdy podczas lutowania zapaliła mi się dioda led ;D

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...