Skocz do zawartości

Jaką stację lutowniczą polecacie

StefanekP

Pomocna odpowiedź

Dzień dobry

zamierzam kupić stację lutowniczą 2w1 (hotair+ lutownica grotowa). Chciałbym, aby jakość była w miarę dobra, ale jednocześnie żeby to było jak najtańsze. Co polecacie? Czy dałoby się kupić coś fajnego do 300zł? Co sądzicie np. o takiej:https://kamami.pl/stacje-lutownicze/578812-wep-878d-stacja-lutownicza-2w1-hotair-lutownica-grotowa-.html?

Dziękuję za odpowiedzi.

Fajne rzeczy się zaczynają ciut powyżej tej ceny za samą lutownicę, to jest chińskie klony, albo na Hakko T12 albo na (IMO znacznie lepsze ale też dużo droższe za grot) JBC 210/245.

Co do tańszych lutownic się nie wypowiem, dawno nie miałem kontaktu, ale wtedy różnice nie były ogromne.

A hot-air imo poniżej takich zabawek za średnią krajową różnice są niewielkie, używam najtańszego złomu za 150zł i działa.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

@StefanekP Powiem tak: mam dokładnie taką jak podlinkowana. Jak nie stać Ciebie na nic lepszego to da się tym lutować, tylko jakiś konkretny grot trzeba kupić (ten co jest w zestawie do SMD jest przygrubawy). Temperatura grota ma raczej niewiele wspólnego z tym co jest opisane na pokrętle, ale regulacja działa i temperaturę trzyma.

Aha, i ten czujnik w podstawce dotyczy hotaira, a nie grotowej.

A i tak do grubszych rzeczy mam taką rzadko używam ale się przydaje, szczególnie po przełączeniu na większą moc.

• Lubię! 1

1 godzinę temu, ethanak napisał:

mam dokładnie taką jak podlinkowana

Czyli którą? Tą co ja zaproponowałem w pierwszym poście? Bo w tym temacie jest kilka linków.

56 minut temu, ethanak napisał:

Tę co podlinkowałeś - 878D.

Dziękuję. W takim razie skoro to nie jest zupełne dziadostwo to pewnie ją kupię.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.