Skocz do zawartości

[Mechanika] Przeróbka micro-serw ECO-16

Pomocna odpowiedź

Napisano

Jako że szukałem w miarę tanich serw, które w prosty sposób mógłbym przerobić, trafiłem idealnie. Są małe, lekkie (16 gram) i proste w przeróbce. Koszt: 25zł/szt. W komplecie były 4 orczyki, śrubki do ich zamocowania. Brak śrub do mocowania serwa. Ale przejdźmy do konkretów.

1. Odkręcamy śruby trzymające obudowę.

2. Mamy taki oto widok, zabieramy się do zdjęcia górnej obudowy.

3. Po jej zdjęciu, widzimy tryby. Zdejmujemy górny tryb.

4. Po jego zdjęciu widać wpust na osi potencjometru.

5. Na trybie widać ząb będący na jego obudowie, w środku z z kolei jest jeszcze jeden ząb który nachodzi na wpust osi potencjometru. Musimy rozwiercić wiertarką zębatkę, a następnie usunąć z obudowy wystający ząb skalpelem.

6. Następnie odcinamy niepotrzebny potencjometr.

7. Lutujemy kable do silnika i układamy w obudowie.

8. Zamykamy obudowę i nasze serwo jest już gotowe do pracy jako silnik.

Napisałem tak, żeby się podzielić wiedzą. A że ktoś zaliczył jako konkursowy to niech tak będzie 😃, z miłą chęcią wezmę udział!

Myślałem, że taki był cel autora, co by nie było "artykuł" spełnia normy 😉

Mogę usunąć tabliczkę, a autor niech napisze coś lepszego jeśli chce, bo z takim artykułem raczej szans na wygraną nie będzie 😉

Treker, według mnie to chodzi o dobrą zabawe, a zresztą... jak by to było za free to chyba nikt by nie robił chyba, że same rangi na forum 😉

Rozszerz to o przeróbkę mikroserw no i przede wszystkim uwzględnij inne możliwości przerabiania (wymiana potencjometru na dwa rezystory, wykorzystanie mostków z płytki serwa itp itd) a artykuł stanie się dużo bardziej wartościowy.

Póki co właściwie powieliłeś artykuł który już istnieje od dawien dawna:

https://www.forbot.pl/forum/topics20/jak-przerobic-serwomechanizmy-vt178.htm

Rozszerz to o przeróbkę mikroserw no i przede wszystkim uwzględnij inne możliwości przerabiania (wymiana potencjometru na dwa rezystory, wykorzystanie mostków z płytki serwa itp itd)

Hmm, w sumie rzeczywiście fajny artykuł mógłby z tego powstać. Szkoda, że już nie masz tych serw. Fajnie by było zrobić właśnie jeden artykuł zawierający wszystkie możliwości przeróbki wszystkich popularnych rodzajów serw (od mikro przez mini do standardów) - myślę, że odświeżenie tych artykułów, które już istnieją byłoby dobre.

W takim razie proszę o usunięcie tego artykułu z konkursu, a ja przez wakacje popracuje trochę nad nim.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...