Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam

Przedstawiam mojego robota Zenon. Sterowany jest przez Arduino (Atmega328). Jest to line follower + szperacz. Startował w zawodach ROBOXY 2010. Posiada 6 czujników ktir z czego tylko 2 używa z powodu złego rozmieszczenia. Silniki to przerobione serwa. Koła pochodzą z zabawki. Koszty robota:

-Arduino 160zł (kupione 2 lata temu)

-sklejka 15 zł

-sonar ok 50 zł

-serwa 30 zł (2szt)

-zasilanie 6 akumulatorów AA NiMH (miałem)

-L293d 10zł

Czyli razem ok 265zł. Z robota jestem zadowolony. Pokazał on mi co muszę zmienić w następnej konstrukcji. Następny na pewno będzie miał inne silniki i płytę główną mojego autorstwa.

Schemat sonaru:

Zdjęcia:

SDC11350.thumb.JPG.05e52c071ef4e2a947b13b0cb8bec61d.JPG

No i git, dobrze że działa, szkoda że tak wolno, no ale 🙂 Rozumiem, że to nie był robot budowany z myślą o zawodach, ale nauce programowania? Mógłbyś nieco uporządkować tą plątaninę kabli, strasznie to wygląda. Sonar działa? Pokaż jakieś filmiki z jego wykorzystaniem 🙂

ED. Dobra, sory, jest filmik z sonarem, nie dotrwałem do końca na początku 😃

bezpieczna prędkość, ciekawie wyszedł tylko by go w ładną obudowę ;]

Komentarz dodany przez: Nawyk

Czy kolega spotkał się kiedyś z określeniem interpunkcja? 😉

-teraz ok ? ;]

• 2 tygodnie później...

Robot fajny, tylko brakuje mu obudowy ;] albo skróć te kable, albo jakoś poukładaj, użyj pudełka na nie. Będzie ładniej. Masz browara ;]

Robot fajny, tylko brakuje mu obudowy ;] albo skróć te kable, albo jakoś poukładaj, użyj pudełka na nie. Będzie ładniej. Masz browara ;]

Racja, trzeba dorobić obudowę. Może być nawet ze starego pudełka, ale żeby coś było. Poza tym robot jest ciekawy.

Witam!

Bardzo fajna konstrukcja, szkoda tylko że tak wolno się porusza i bez obudowy 🙁

Ale jak na pierwszą konstrukcje to jestem pełen podziwu 🙂 sam nie umiem zrobić takiego szperacza.

Czy ktoś zna na diodzie albo gdzieś indziej jakiś poradnik jak zrobić takiego robota?

Chodzi mi nie o LF`a tylko o to że nie dotyka ścian i je omija.

➡️ Teraz robie LFa. Mam już prawie wszystkie części prócz płytki uniwersalnej i ATmegi8.

Czekam na te części już 3!!!! Miesiące z sklep.AVT.pl. Tyle czasu. Więc chce zacząć jeszcze coś innego.

Jak ktoś pomoże obiecuje browara. 👹

Czy ktoś zna na diodzie albo gdzieś indziej jakiś poradnik jak zrobić takiego robota?

Chodzi mi nie o LF`a tylko o to że nie dotyka ścian i je omija.

Szukanie nie boli, są na diodzie co najmniej dwa takie roboty, tu jest jeden z nich.

Jak już mówiłem ja jestem trochę ponad początkującym i muszę mieć wszystko krok po kroku.

Widziałem już tego robota walle ale tam nie jest opisana dokładnie jego budowa.

Niby jest schemat ale mam w taki sprawach problemy.

chodzi mi o takiego robota jak ten, najlepiej żeby nie dotykał ściany żadnymi czułkami tylko tak jak tutaj.

Krok po kroku według mnie 🤣 znaczy tak jak TU

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...