Skocz do zawartości

LEDnode - zegarek w steampunkowym stylu

bart921

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Fajne, ale... rasowy steampunkowy zegarek powinien być chyba nakręcany i mieć mechaniczne wyświetlacze 🙂 W ostateczności jakaś żarówka...

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dnia 9.05.2022 o 11:10, bart921 napisał:

Wyświetlacz to standardowy 7 segmentowy LED 0,28"- tutaj czerwony, w finalnej wersji planuję bursztynowy bądź niebieski.

A takie jak w starych zegarkach czy kalkulatorach, z soczewkami 🙂? Wiem, dostępność takich retro bajerów jest słaba.

1 godzinę temu, trainee napisał:

czyli dla Ciebie właściwy zegarek to Meccanico

Wiesz - słowo "steampunk" do czegoś zobowiązuje. Ja rozumiem, że to jedynie stylizacja, w środku może sobie siedzieć szesnastordzeniowy Intel, ale parowej ledy jeszcze nie widziałem 🙂

A poza tym konstrukcja mi się podoba.

(edytowany)

No tak, steampunka nie było w założeniu, ale kto go nie zobaczy- tak właśnie to określa, stąd opis. A zwykłem do budowy projektów używać tylko części które są ogólnodostepne i w miarę możliwości tanie, więc wszelkie vfd czy nixie odpadają. Myślałem jeszcze nad tym, żeby zrobić klatkę z nierdzewki zamiast miedzi, wtedy doświadczenie wizualne byłoby zupełnie inne.

Edytowano przez bart921

5 godzin temu, trainee napisał:

A takie jak w starych zegarkach czy kalkulatorach, z soczewkami 🙂? Wiem, dostępność takich retro bajerów jest słaba.

Myślałem o tym, ale wątpliwa dostępność+ mały rozmiar.

1 godzinę temu, ethanak napisał:

No to może VFD? Jeszcze bardziej retro... na aledrogo widziałem przed chwilą 4 cyfrowy za trzy dyszki..

Zawsze możesz zrobić na VFD jeżeli chcesz 🙂

Dnia 10.05.2022 o 11:44, trainee napisał:

Takie coś? https://www.ebay.pl/itm/VINTAGE-ORIGINAL-HP-BUBBLE-RED-LED-RETRO-DISPLAY-HP-5082-7413-fd1f11-/401371986510

Od 30 lat gdzieś mi się po kartonie wala, nie wiedziałem, że to takie cenne. Może zamienię na kawalerkę w Radomiu jak jeszcze trochę poczekam.

udostępnisz projekt i opis stworzenia go?
świetne to jest, myślę, że znalazłyby się osoby, które chętnie by rozwijały projekt o kolejne możliwości 🙂 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.